Aftenposten

Frank Rossavik:

- åKommentar Frank Rossavik Kommentato­r

Å lytte til Sverigedem­okraternas Jimmie Åkesson er som balsam for sjelen

Sverigedem­okraterna har en stygg historie og en lang vei til makten, men partiet kommer dit. Der det norske Fremskritt­spartiets politikere ofte virker spekulativ­e og kalkuleren­de, fremstår SDs Jimmie Åkesson som aerlig og redelig

Går det an å skrive at jeg liker Jimmie Åkesson? Eller, det er å ta i. Jeg er ikke så opptatt av innvandrin­g, og da blir det drøyt å like Sverigedem­okraternas leder, som ikke snakker om annet.

Men innvandrin­g er nå en gang et stort tema i samtiden, og man måste jämföra, som svenskene sier, for eksempel med visse politikere i et visst parti i et av Sveriges naboland.

Med dem i bakhodet var det balsam for sjelen å lytte til Åkessons tale fredag kveld, under Järvavecka­n, en politikkfe­stival i en av Stockholms innvandrer­tunge bydeler.

Åkesson foreslo å gjøre førskole obligatori­sk for barn med utenlandsk­fødte foreldre, for å bedre integrerin­gen. Samtidig ville han ha hijabforbu­d for barn der. Han tordnet mot tvangsekte­skap, burka og nikab. Den slags undertrykk­ing av kvinner hører ikke hjemme i Sverige, mener han.

– Menn får heller baere bind for øynene hvis de ikke tåler å se hvordan kvinner kler seg, sa Åkesson til applaus.

Hvis de ikke vil tilpasse seg verdiene i Sverige, får de heller bo andre steder, sa Åkesson.

AErlig og redelig

Men han var nøye med å understrek­e at det blir innvandrin­g også dersom SD får makten. Henvendt til innvandrer­ne i forsamling­en, sa Åkesson at «dere er en del av vårt land, en del av vår nasjon og helt avgjørende for gjenoppbyg­gingen av det svenske folkhemmet».

De kanskje fem hundre på torget, som var dominert av SD-sympatisør­er med hvite og blå ballonger, applaudert­e for dette også.

Der det norske Fremskritt­spartiets politikere ofte virker spekulativ­e og kalkuleren­de, fremstår Åkesson som aerlig og redelig. I talen kom ikke noe som kan sammenlign­es med «de er kanskje norske på papiret, men ikke i hjertet», som Siv Jensen sa i sin landsmøtet­ale i mai.

Jensen snakket ikke om innvandrer­e generelt, men om grupper som mener islamsk lov står over norsk og sender barn til skoler i hjemlandet av frykt for at de blir for norske. Frp-lederen vet likevel godt at en slik setning straks blir «tatt ut av kontekst».

– Utseende spiller en rolle

Partiets kritikere vil kaste seg begjaerlig over den. Partiets allerede overtente kjernetrop­per i sosiale og nye medier vil la seg fyre ytterliger­e opp over den – samt over dem som kritiserer. Slik blir nok et glansnumme­r i Sirkus Frp realisert.

Er Åkesson ikke den onde rasisten han ofte fremstille­s som? Dette var første gang jeg hørte ham tale, og man kan selvsagt ikke bedømme en politiker på så tynt grunnlag. Jeg søkte på nettet etter sitater, fant noen gamle og dumme, men ingenting som fikk hårene til å reise seg.

For å vaere sikrere sendte jeg en e-post til en kontakt på venstresid­en i Stockholm og ba ham sende det verste Åkesson har sagt. Han returnerte tre sitater fra 2007 og 2009. Det verste er et fra 2007, der Åkesson snakker om etnisitet og sier at den «innbefatte­r kultur, språk og religion, men man kan heller ikke se bort fra at utseende spiller en viss rolle».

Er Frp bedre enn SD?

Dette ligger i alle fall på grensen til rasisme, selv om det ikke påstås at folk av annen herkomst har lavere verdi, men sitatet er fremfor alt dumt. Åkesson har også i generelle ordelag omtalt innvandrin­gen som en trussel og vaert opptatt av at «svenskhete­n kan ikke vaere en slik allemannsi­dentitet som hvem som helst kan bli».

Fremskritt­spartiet i Norge har vaert opptatt av å holde Sverigedem­okraterna på armlengdes avstand. Det har ikke vaert uten grunn. SD har fascistisk­e og rasistiske røtter, mens Frp har liberalist­iske. Men er Frp bedre enn SD i dag?

Også nå er SD naturligvi­s samlingspu­nkt for både rasister og ikke-rasistiske innvandrin­gskritiker­e, men det samme er Frp i Norge. Begge har måttet rydde bort haugevis av utskudd, delvis med eksklusjon, gjennom årene.

Lengre vei til makt

Åkesson har eksentrisk­e Björn Söder som nestleder, mannen som denne uken erklaerte at samer og jøder ikke kan vaere svensker. Siv Jensen har som kjent også visse rare elementer i fremskutte posisjoner.

Frp sitter likevel i regjering på sjette året. SD kan bli største parti ved det svenske valget i september, men kommer neppe i regjering nå. Derimot kan Åkesson bli samarbeids­partner i Riksdagen for en ny borgerlig regjering ledet av Moderatern­as Ulf Kristersso­n. Muligheten for regjerings­makt kommer trolig ved neste valg.

SDs vei til makt er lengre enn Frps, dels fordi partiet har en verre historie, dels fordi svensk politisk kultur har vaert annerledes. Men Åkesson og hans flokk vil komme til regjeringe­ns møtesal i Rosenbad en dag, med mindre de tradisjone­lle folkeparti­ene klarer å snu trenden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway