Aftenposten

Uheldig, men forståelig FN-beslutning fra USA

-

TIRSDAG DENNE UKEN kunngjorde USAs FNambassad­ør, Nikki Haley, at regjeringe­n til Donald Trump har besluttet å trekke landet ut av FNs menneskere­ttighetsrå­d.

USA ikke vil vaere medlem av en «hyklersk» organisasj­on som gjør menneskere­ttighetene til latter, fortalte Haley. Videre mener hun at rådet har vaert preget av overdreven kritikk av Israel.

Det siste er en forståelig og ofte fremsatt kritikk av rådet og dets avgjørelse­r. Som Haley påpekte, har rådet tidligere i år vedtatt fem resolusjon­er mot Israel. Det er flere enn antallet resolusjon­er mot Syria, Nord-Korea og Iran tilsammen.

Det er ikke noe nytt. Israel har fått flere resolusjon­er mot seg siden rådet ble opprettet i 2006, enn resten av landene i verden tilsammen. Både tidligere FN-generalsek­retaer Kofi Annan og Ban Ki-moon har gitt uttrykk for at det uforholdsm­essige fokuset på Israel er uheldig.

KONSERVATI­VE STEMMER i USA har vaert misfornøyd med rådet helt siden det ble opprettet. Administra­sjonen under George W. Bush boikottet rådet da det ble opprettet, på det samme grunnlaget som Trump-administra­sjonen nå trekker landet ut. Blant medlemslan­dene finner man flere land som befinner seg helt øverst på listen til Freedom House over verdens mest undertrykk­ende regimer, som Kina, Cuba, Russland og Saudi-Arabia.

Amnesty Internatio­nal og Human Rights Watch har tidligere krevd at Saudi-Arabia suspendere­s fra FNs menneskere­ttighetsrå­d fordi landet har utført henrettels­er, plassert barn på dødscelle etter svaert urettferdi­ge rettssaker og systematis­k undertrykt opposisjon­en og menneskere­ttighetsak­tivister, men landet er fremdeles medlem av rådet. Saudi-Arabia har også ledet panelet som skal intervjue spesialrap­portører som avdekker brudd på menneskere­ttighetene.

I 2010 BESLUTTET RÅDET at mord på homofile på grunn av legning ikke skulle vaere på listen over saker som rådet etterforsk­er. I 2011 ble en FN-rapport der menneskere­ttigheter og demokrati i Libya under Muammar Gaddafi ble omtalt i positive ordelag, stanset i siste liten. Listen er lang over grunner til at rådet står i fare for å undergrave troverdigh­eten til arbeidet for å fremme menneskere­ttigheter snarere enn å fremme dem.

FNs generalsek­retaer, António Guterres, bemerket at det ville vaert å foretrekke dersom USA hadde valgt å forbli medlem av menneskere­ttighetsrå­det, ettersom landet spiller en viktig rolle i å fremme og beskytte menneskere­ttigheter verden over.

Det er et godt poeng. Istedenfor å melde seg ut kunne USA ha valgt å ta en lederrolle i rådet og utøve press for strengere krav til medlemskap. Når USA nå heller melder seg ut, er det forståelig, men et uheldig signal fra et land som i stadig større grad ser ut til å ha gitt opp troen på internasjo­nalt samarbeid.

Et uheldig signal fra et land som i stadig større grad ser ut til å ha gitt opp troen på internasjo­nalt samarbeid

 ??  ?? FN-ambassadør Nikki Haley kunngjorde tirsdag at USA trekker seg ut av FNs menneskere­ttighetsrå­d.
FN-ambassadør Nikki Haley kunngjorde tirsdag at USA trekker seg ut av FNs menneskere­ttighetsrå­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway