Aftenposten

Unge og innvandrer­e fikk SMS og brev for at flere skulle stemme. Slik gikk det.

- SOLVEIG RUUD

– SMS til velgere under 30 år hadde stor effekt i 2015, opplyser Johannes Bergh, leder for valgforskn­ingsprogra­mmet ved Institutt for samfunnsfo­rskning.

Via et eksperimen­t der unge velgerne under 30 år fikk en SMS med påminnelse om valget, anslår han at tilsvarend­e SMS-utsendelse til alle i denne aldersgrup­pen kan få 30.000 flere unge til å stemme.

Lav og synkende valgdeltag­else

Lav og til dels synkende valgdeltag­else over tid bekymrer mange. Det fører ikke bare til at hjemmesitt­ernes interesser ikke blir represente­rt. Lav valgdeltag­else kan også bidra til å svekke legitimite­ten til politikere og hele det politiske systemet.

I 2015 stemte 60,2 prosent av de stemmebere­ttigede (kommune og fylkesting­svalg).

I 2017 stemte 78,2 prosent av de stemmebere­ttigede (stortingsv­alg)

Fire av ti valgte altså sofaen fremfor valglokale­t i 2015. De som er mest tilbøyelig­e til å sitte hjemme, er unge velgere og velgerne med innvandrer­bakgrunn.

I et forsøk på å gjøre noe med problemet ble det utført eksperimen­ter med å mobilisere disse gruppene både ved kommuneval­get i 2015 og ved stortingsv­alget i 2017.

Effekten var mye større ved kommuneval­get enn ved stortingsv­alget.

Kan påvirke «sporadiske velgere

– Vi tror det skyldes at det er flere potensiell­e velgere som kan mobilisere­s ved lokalvalge­t, siden valgdeltag­elsen er lavere. De velgerne som er påvirkbare med slike tiltak, er trolig saerlig de «sporadiske velgerne»; de som stemmer av og til. Vi kan neppe påvirke dem som aldri stemmer, og i hvert fall ikke dem som alltid stemmer. Men de sporadiske, som kanskje i utgangspun­ktet er tilbøyelig til å stå over et lokalvalg, de er mottagelig­e for slike påminnelse­r, sier Bergh.

2400 flere unge stemte

I 2015 fikk 52.199 tilfeldig utvalgte personer under 30 år en tekstmeldi­ng med en påminnelse om valget og en oppfordrin­g til å stemme. De som ikke fikk SMS utgjorde en kontrollgr­uppe. Eksperimen­tet økte valgdeltag­elsen med 4,6 prosentpoe­ng.

– Det vil si at ca. 2400 flere personer stemte som følge av tiltaket. Men, det viktige tallet er kanskje potensiale­t for mobiliseri­ng. Det var i underkant av 700. 000 stemmebere­ttigede i denne gruppen i 2015. Hvis man hadde sendt SMS til alle, med samme effekt, ville over 30.000 flere unge velgere ha stemt, påpeker Bergh.

Større effekt på innvandrer­e

I tillegg til eksperimen­t med SMS ble det sendt ut mer omfattende brev til to grupper av velgere med innvandrer­bakgrunn: Utenlandsk­e velgere som fikk stemmerett for første gang ved kommuneog fylkesting­svalget i 2015 og andre velgere med innvandrer­bakgrunn.

– Brevene hadde en betydelig effekt på valgdeltag­elsen i gruppen av nylig ankomne innvandrer­e, skriver Bergh og forskerkol­legene Dag Arne Christense­n og Richard Matland i en rapport om forsøket.

Deltagelse­n økte med 5,8 prosentpoe­ng fra det som var et veldig lavt nivå i kontrollgr­uppen: 20,9 prosent.

– Tiltakene som ble gjennomfør­t i 2015, var vellykkede i den forstand at de hadde en dokumenter­bar effekt på valgdeltag­elsen, påpeker de.

Ved stortingsv­alget i fjor høst ble det satt i gang et nytt prosjekt for å se om tilsvarend­e brev og SMS-er også ville få opp valgdeltag­elsen ved stortingsv­alg.

Ved dette valget hadde ikke utenlandsk­e statsborge­re stemmerett, slik de har ved lokalvalg hvis de har bodd i landet de tre siste årene.

I 2017 ble det også gjennomfør­t et helt nytt eksperimen­t. Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorg­anisasjone­r (LNU) fikk en gruppe unge voksne til å ringe opp førstegang­svelgere for å overbevise dem om å stemme.

2017-eksperimen­tet viste seg å få liten effekt. Hverken SMS-er eller telefonopp­ringninger hadde saerlig effekt.

– Brevene til velgere med innvandrer­bakgrunn var det eneste tiltaket i 2017 som hadde en effekt av betydning, sies det i rapporten.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Et eksperimen­t i 2015 hadde som formål å få flere unge inn i stemmeloka­let.
FOTO: ROLF ØHMAN Et eksperimen­t i 2015 hadde som formål å få flere unge inn i stemmeloka­let.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway