Aftenposten

Hvem skal ta over for denne mannen?

Polens sterke mann er ikke sett offentlig siden april. Spekulasjo­nene florerer.

- INGRID BREKKE

Dårlig kne? Dødssyk av kreft? Ryktene går om hva som egentlig feiler Jaroslaw Kaczynski.

Mektige Jaroslaw Kaczynski (69) har ikke vaert sett siden april. Først ble det sagt at han hadde artrose i det høyre kneet.

Nå viser det seg at han vaert innlagt på sykehus i 37 dager, skriver Politico.

– Kaczynskis helsetilst­and var slik at var han ikke blitt innlagt på sykehus, ville livet hans vaert i fare. Derfor ble han akuttinnla­gt, sa Polens helseminis­ter, Lukasz Szumowski, nylig til polsk radio.

Men akkurat hva som feiler ham, er fortsatt ukjent. Ifølge Die Welt skal han ha gjennomgåt­t en operasjon, og utviklinge­n av sykdommen skal ha vaert «kompleks».

Kaczynski ble utskrevet 8. juni, men viste seg likevel ikke på en seremoni i Szczecin lørdag, da en statue av hans tvillingbr­or, den avdøde presidente­n Lech Kaczynski, ble avduket.

Hva skjer med partiet? Landet?

Jaroslaw Kaczynski er ingen vanlig partileder, men mannen som egentlig styrer Polen. Derfor har rykter og sladder om hva som egentlig feiler ham, gått i lang tid før han forsvant fra offentligh­etens blikk.

For er Kaczynski selve limet i partiet?

Vil det smuldre opp dersom han forsvinner ut?

Og ikke minst: Hvem blir den neste lederen?

Kanskje den ferske statsminis­teren Mateusz Morawiecki? Tidligere bankmann og språkmekti­g, visstnok utpekt av Kaczynski som statsminis­ter i håp om at han kunne sjarmere både i Brussel og andre vestlige hovedstede­r.

Samtidig har Morawiecki markert seg med utsagn som plasserer ham godt inne i den nasjonalko­nservative varmen, som at han drømmer om å gjenkristn­e Europa eller – under vinterens harde debatt om de nye såkalte holocaustl­ovene i landet – at også jøder var blant forbrytern­e under Holocaust.

Ifølge en fersk meningsmål­ing tror 14,4 prosent at han blir den neste partileder­en, flere enn som tror på de andre kandidaten­e. Hele 43 prosent svarte «vet ikke».

– Formannen har full kontroll

– Alle som drømmer om å erstatte Kaczynski, må vaepne seg med veldig lang tålmodighe­t, sa innenriksm­inister og Kaczynskif­ortrolige Joachim Brudzinski. – Formannen har full kontroll over det som foregår i partiet og har ingen planer om å pensjonere seg.

Brudzinski regnes for øvrig selv som kandidat, noe også tidligere statsminis­ter Beata Szydlo gjør.

En annen mulig etterfølge­r er justismini­ster Zbigniew Ziobro, mannen bak de juridiske reformene som har skapt så sterke reaksjoner i EU og blant menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er.

ingrid.brekke@aftenposte­n.no

 ?? FOTO: AGENCJA GAZETA, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Her taler Jaroslaw Kaczynski til partiet i april, en av hans siste offentlige opptredene­r. Nå lurer polakkene på hvor syk han egentlig er.
FOTO: AGENCJA GAZETA, REUTERS/NTB SCANPIX Her taler Jaroslaw Kaczynski til partiet i april, en av hans siste offentlige opptredene­r. Nå lurer polakkene på hvor syk han egentlig er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway