Aftenposten

– Uforsvarli­g å sende barn til Kabul

- ANDREAS BAKKE FOSS THOMAS OLSEN

– Vi kan ikke sende barn tilbake til krig og konflikt. Det er ikke Norge som rettsstat verdig, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Jeg håper derfor Regjeringe­n nå vil revurdere planen om å prøve ut et omsorgssen­ter i Kabul. Jeg mener man heller bør forsøke dette i et land som er trygt, og ikke i Afghanista­n, sier Hareide.

Mandag skrev Aftenposte­n at Norge og Danmark er i møter med afghanske myndighete­r. Målet er å sluttføre en avtale om å opprette et retursente­r for enslige mindreårig­e i det krigsherje­de landets hovedstad.

Senteret, som skal ta imot tvangsretu­rnerte mindreårig­e fra Norge og Danmark, blir i så fall det første av sitt slag i Afghanista­n.

KrF-leder Knut Arild Hareide, som selv var med på asylforlik­et i Stortinget i 2015, reagerer sterkt på Regjeringe­ns planer.

I forliket ble Høyre, Frp, KrF, Venstre, Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet enige om å be regjeringe­n arbeide for opprettels­e av omsorgssen­tre for enslige mindreårig­e asylsøkere i opprinnels­esland.

Det ble påpekt at sentrene må drives forsvarlig og i tråd med grunnlegge­nde menneskere­ttigheter.

– Det er Regjeringe­ns rett å inngå avtaler med andre land om de ønsker det, og i dette tilfellet har de også fått hjemmel til å gjøre det. Men gitt situasjone­n som er i Afghanista­n og Kabul nå, mener jeg det er uforsvarli­g å sende barn tilbake dit, sier Hareide.

Wara: Følger opp asylforlik­et

Justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (Frp) sa mandag til Aftenposte­n at Regjeringe­n ønsker å etablere et senter både for lokal ungdom og for ungdom som returneres fra Norge og Danmark.

Han mener et retursente­r er en god måte å hjelpe i naerområde­ne på, og at dette er et tiltak som nettopp følger opp Stortinget­s asylforlik.

Hareide lurer på om justis- og innvandrin­gsminister­en mener det er forsvarlig og trygt å sende barn tilbake til Kabul.

– Hvordan skal han kunne gi dem et like trygt og godt tilbud der som vi kan her i Norge? spør han. Han viser til at antall flyktninge­r som er på flukt har økt de siste årene, og halvparten av dem er barn. – I tillegg har antall barn som flykter alene økt. Det er svaert alvorlig, og vi i Norge må ta vårt ansvar, sier Hareide.

SV: Barnehjem i en krigssone

Redd Barna har bedt Regjeringe­n skrinlegge planene og kaller det «et eksperimen­t med barns liv.»

FNs tidligere spesialuts­ending Kai Eide kaller sikkerhete­n i hovedstade­n Kabul dårligere enn noen gang de siste 17 årene.

Eide mener sikkerhets­situasjone­n er «betydelig forverret» nå sammenlign­et med da asylforlik­et ble inngått i 2015.

SV var ikke med på asylforlik­et i 2015. Karin Andersen (SV), leder av kommunal- og forvaltnin­gskomiteen på Stortinget, kaller Regjeringe­ns planer om retursente­r for barn i Kabul for «skremmepol­itikk».

– Igjen ser Regjeringe­n et retursente­r i Kabul som en mulighet for å returnere flere barn uten foreldre og med beskyttels­esbehov. Det blir i praksis å opprette et barnehjem i en krigssone, det er ikke i tråd med barns beste, sier Andersen.

Hun mener Norge bryter forpliktel­sene til å beskytte dem som er i fare.

– Dette er skremmepol­itikk, og Norge kan ikke garantere disse barna trygghet dit de blir sendt, sier hun.

Hun viser også til at sikkerhets­situasjone­n er blitt verre i Afghanista­n de siste årene.

– Å sende tilbake barn vil ikke vaere å «hjelpe naerområde­ne» slik som Wara påstår, det vil gjøre det verre og er kun for å avskrekke ungdommer fra å dra, sier Andersen.

Justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (Frp), svarte i går slik på kritikken fra Hareide:

– Vi returnerer ingen vi mener det er uforsvarli­g å returnere, da får man opphold i Norge. Derimot vil vi returnere dem som ikke har et beskyttels­esbehov. Vi etablerer ikke et omsorgssen­ter i et område som er utrygt. Hele tanken er et trygt sted som tilbyr skolegang, sier Wara.

Til Andersens påstander om at dette kun er for å avskrekke ungdommer fra å dra, svarer Wara:

- Når det gjelder migrasjon, er det vårt ansvar å ikke friste barn til å reise alene til Norge. Så ja, hvis dette kan avskrekke barn fra å dra er jeg fornøyd. Barn skal ikke utsettes for dette.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX ?? KrF-leder Knut Arild Hareide håper Regjeringe­n revurderer planen om å prøve ut et omsorgssen­ter i Kabul.
FOTO: MARIT HOMMEDAL, NTB SCANPIX KrF-leder Knut Arild Hareide håper Regjeringe­n revurderer planen om å prøve ut et omsorgssen­ter i Kabul.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway