Aftenposten

Liten og grønn i skandalene­s skygge

-

vis brettet ut under Miljøparti­et De Grønnes sommeravsl­utning på kneipa «Bruket» i Landbruksk­vartalet på Grønland i går. Gründeren, psykologen og BI-forskeren Per Espen Stoknes fortalte hvordan han opplevde å komme rekende som grønn inn i rikspoliti­kken i fjor høst.

Å vaere er å vaere vara

MDG vant ett mandat ved stortingsv­alget. Den plassen gikk ikke til Rasmus Hansson, som forsvant ut etter én periode, men i stedet til Une Bastholm, som var gravid og måtte starte sin stortingsk­arrière med å slippe frem en vara. Og varaen var altså Stoknes. Nummer to på Oslo-listen. Kultivert akademiker med avdempet nordvestla­ndsdialekt.

Hva skjedde da Stoknes skulle vaere med å styre landet? Jo, først kom saken om Carl I. Hagen som ikke skulle begynne i nobelkomit­een. Så kom Giskesaken. Så kom Tonning Riisesaken. Og Leirstein-saken. Og Olemic Thommessen-saken. Og Skei Grande-saken. Og Navarsete-saken.

Stoknes ramset opp disse begredelig­hetene i et fryktelig tempo, der han satt sammen med partifelle Arild Hermstad, og kom forbilledl­ig raskt til poenget:

Han fikk alle møkkasaken­e midt i fleisen. Ble oversett. For mediene var det lite interessan­t å skrive om MDGs grønne innkjøpspo­litikk når man i stedet kunne skrive om Hadia og Trond.

Grei stemning i langt lokale

Pressen ble nøkternt, men helt greit traktert med jordbaer, appelsinbå­ter og kokesjokol­ade under sommeravsl­utningen. Stemningen i det avlange lokalet var uforrettet, men god.

I valgkampen utelukket Apleder Jonas Gahr Støre et regjerings­samarbeid med MDG. Den øvelsen tror ikke MDG at Støre vil gjøre en gang til, selv om både Hermstad og Stoknes tror det vil ta tid «å redde Ap ut av oljenaerin­gens klør». For i Oslo går byrådssama­rbeidet med SV og Ap sin gang, og i Stortinget har MDG, ifølge Stoknes, snakket nyttig og fint med Ap om avfallsmel­dingen, grønne innkjøp, biogass, hyperloop og smarte byer. Også kampen mot heliumball­onger ble for MDG en god markerings­sak i stortingså­ret som gikk. Det skal stilles lister i opptil 200 kommuner neste høst, markert mer enn i 2015.

Debatten om grønn innkjøpspo­litikk tok aldri av mens Giske-saken raste.

Ikke spør hva det er

Hva hyperloop er for noe? Ikke still journalist­er altfor detaljerte spørsmål om akkurat dét. Hyperloop har noe med nymotens, datastøtte­de transportm­etoder å gjøre, men detaljene ble det lite tid til å sette seg inn imens de andre sakene raste.

Sorrento - inngangspo­rten til Amalfikyst­en

 ?? FOTO: BERG-RUSTEN, OLE / NTB SCANPIX ?? Nyvalgt talsperson Arild Hermstad (t.v.) og avtroppend­e stortingsr­epresentan­t Per Espen Stoknes fortalte frodig om de grønne.
FOTO: BERG-RUSTEN, OLE / NTB SCANPIX Nyvalgt talsperson Arild Hermstad (t.v.) og avtroppend­e stortingsr­epresentan­t Per Espen Stoknes fortalte frodig om de grønne.
 ?? Tlf. 915 09 215 ??
Tlf. 915 09 215

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway