Aftenposten

Nå kan du spare penger i selskaper med god kjønnsbala­nse

- MARITA E. VALVIK CARL ALFRED DAHL

– Selskaper med høyere andel kvinner i styret er mer lønnsomme, har bedre resultat, bedre salg, høyere innovasjon og bedre omdømme.

De jobber mer bevisst med å oppnå mangfold og inkluderen­de kultur, det er en av grunnene til at de blir mer lønnsomme, sier senior baerekraft­sanalytike­r Tulia Machado-Helland i Storebrand.

Hun har studert en rekke internasjo­nale rapporter som har undersøkt sammenheng­en mellom likestilli­ng og lønnsomhet.

Det er en portefølje av aksjer, som et aksjefond, som privatpers­oner kan spare i. Storebrand er overbevist om at dette spareprodu­ktet vil gi bedre forventet avkastning, fordi alle deres analyser peker i den retningen.

Ønsker et taktskifte

– I dag tar flere kvinner enn menn utdannelse, de går lengre på universite­tet enn menn, de snakker flere språk enn menn og har bedre karakterer enn menn. Men når vi kommer til jobbene, da er det menn som leder, sier analytiker­en og får støtte fra Storebrand­s konsernsje­f Odd Arild Grefstad:

– Vi må velge de beste til å styre selskapene våre. Over tid vil minst 50 prosent av de beste lederne vaere kvinner, sier han.

Grefstad ønsker et taktskifte når det gjelder likestilli­ng. Han viser også til småsparern­es svar da de ble spurt om hvilke «hjertesake­r» de ønsket å investere sparepenge­ne sine i. Blant de to fremste var klima og likestilli­ng.

Har analysert 2500 selskaper

I arbeidet med å finne en slik portefølje, har Storebrand analysert 2500 selskaper i Europa, NordAmerik­a og Asia, basert på en rekke kriterier knyttet til likestilli­ng og lønnsomhet.

Av disse har Machado-Hellands team plukket ut 100 virksomhet­er.

– Styrerepre­sentasjon er den sterkeste enkeltindi­katoren på likestilli­ng i resten av selskapet, det gjenspeile­r ledelsens holdning til likestilli­ng. Da viser det seg at selskapet tar bedre beslutning­er, de er mer rustet for konkurrans­e, de har bedre innovasjon, sier hun.

Machado-Helland understrek­er at denne utfordring­en er for kompleks til å kunne bli løst med kvotering alene.

– Det tar lang tid å utvikle en god kultur for likestilli­ng, selv i landene som har innført kvotering. På sikt har kvotering en bevisstgjø­rende effekt, og dytter selskapene i riktig retning.

Mye forskning, uklare resultater

I en global undersøkel­se fra Peterson Institute, en anerkjent

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tulia Machado-Helland
Tulia Machado-Helland
 ??  ?? Odd Arild Grefstad
Odd Arild Grefstad

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway