Aftenposten

Knallhard konkurrans­e tvinger TV2 Sumo og Viaplay til å tenke nytt

Det satses svimlende summer for å vaere størst i den internasjo­nale TV-krigen.

- ANDERS VEBERG

Derfor kan du måtte lete andre steder etter favorittfi­lmene og -seriene i fremtiden.

Når strømming vokser, vil de største selskapene ha sin bit av kaken. Det ligger enorme summer i hissige budkriger om de mest populaere rettighete­ne. Resultatet er at det blir vanskelig for de nordiske strømmetje­nestene, som TV2 Sumo og Viaplay, å sikre seg rettighete­ne til seriene alle snakker om.

– Noen rettighete­r blir vanskelige­re

Trygve Rønningen, kanaldirek­tør i TV2, forteller at de merker konkurrans­en.

– Det har vaert stort prispress på internasjo­nalt innhold, både drama og sport, i mange år. Det kan bety at noen rettighete­r blir vanskelige­re tilgjengel­ig for oss, rett og slett fordi studioene blir sine egne distributø­rer med egne strømmetje­nester, sier Rønningen.

Likevel mener han vi er i en gullalder for TV. – Dette er godt nytt for seerne. Det har aldri vaert tilbudt mer innhold til norske TV-seere, sier Rønningen.

Fredrik Olimb, pressesjef i Viaplay, merker også konkurrans­en fra utenlandsk­e storselska­per. I dag har Viaplay avtaler med de store produsente­ne. At de beholder de samme avtalene i fremtiden, er ikke garantert.

– Vi har aldri prøvd å vaere Netflix eller HBO. De er i en helt annen økonomisk liga. Vi må tenke nytt. For eksempel ved å samarbeide med lokale aktører for å møte konkurrans­en, sier Olimb.

Et eksempel på samarbeid er at Viaplay tok deler av regningen for TV2s storsatsin­g Okkupert i sesong to. Blant Viaplays egne serier finner vi den nye storserien Rig 45 med Jakob Oftebro.

Budkrig om

21st Century Fox

Det er enorme summer i spill i konkurrans­en om TV-seerne. Derfor kan det bli vanskelig for nordiske strømmetje­nester å tilby de største seriene.

Nå foregår det en budkrig mellom Disney og Comcast om selskapet 21st Century Fox, som sitter på en haug av de saftigste rettighete­ne i showbusine­ss. For Disney er det spesielt interessan­t å sikre seg de delene av Marvels superheltu­nivers som de ikke eier fra før. Det gjelder for eksempel X-Men, Deadpool og Fantastic Four.

Disse rettighete­ne er viktige både for fremtidige filmer i Marvel-universet og for Disneys egen strømmetje­neste, som har vaert planlagt lenge.

Mer enn superhelte­r

Oppkjøpet gjelder riktignok mer enn superhelte­r. Eierne av 21st Century Fox eier også Fox News og flere sportskana­ler. Dessuten eier Fox 30 prosent av Hulu, strømmetje­nesten som er Netflix’ største utfordrer i USA.

Avtalen mellom Disney og Fox var tilsynelat­ende i boks før jul. Prisen skapte reaksjoner: Disneys bud var på 432 milliarder kroner. Så kom den amerikansk­e nettlevera­ndøren Comcast og bød 100 milliarder over Disney i siste liten.

Det er ikke avgjort hvem som faktisk vil eie Fox-rettighete­ne i fremtiden. Disney har mest penger, men Comcast er en seriøs aktør i TVkrigen. Fra før eier de NBC Universal.

Nettlevera­ndørene kjemper i USA

Mens Comcast konkurrere­r med Disney foregår det andre gigantoppk­jøp.

AT & T, en annen amerikansk nett- og TV-gigant, forsøker også å sikre seg lukrative TV-rettighete­r. Nylig godkjente retten et enormt bud, naer 700 milliarder kroner, for å kjøpe Time Warner.

De eier blant annet HBO, Warner Bros. og CNN.

Det kan bety flere storserier fra HBO i fremtiden. John Stankey, sjefen i AT & Ts underholdn­ingsavdeli­ng, har allerede sagt at han regner med at de vil investere mer i HBOs TV-serier.

Knallhard satsing på egne produksjon­er

Netflix satser knallhardt på egne serier. I år har de over 100 nye prosjekter bare i Europa. Det er en investerin­g på over 8 milliarder kroner. På verdensbas­is brukte de over 50 milliarder i fjor. Planen er å doble beløpet i år, skriver Recode.

Og de får konkurrans­e. Amazon har gått hardt inn i TV-markedet de siste årene. Det er ikke lenge siden de bladde opp over 2 milliarder kroner for rettighete­ne til en egen TV-serie basert på Ringenes Herre-bøkene. I tillegg sikret Amazon seg rettighete­ne til å strømme Premier League-kamper i Storbritan­nia for en ukjent sum.

– Det er ingen hemmelighe­t at TV2 må ofre armer og ben for å vise Premier League. Vi betaler også godt for å ha Champions League, sier Fredrik Olimb i Viaplay.

 ?? FOTO: ERIC MCCANDLESS, ABC ?? Den populaere serien Modern Family hører til nettverket ABC. De er eid av Disney. Det er et eksempel på serier som kan bli vanskelig å sikre seg for de mindre strømmetje­nestene i fremtiden.
FOTO: ERIC MCCANDLESS, ABC Den populaere serien Modern Family hører til nettverket ABC. De er eid av Disney. Det er et eksempel på serier som kan bli vanskelig å sikre seg for de mindre strømmetje­nestene i fremtiden.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway