Aftenposten

Én sa opp, én fikk sparken

- THEA STORØY ELNAN ANDERS VEBERG

Et eksternt utvalg er kritisk til hvordan Kunsthøgsk­olen i Oslo (KHiO) har håndtert interne varsler.

På et allmøte i går ble ansatte og studenter orientert om konklusjon­ene i tre ulike varslingss­aker ved Kunsthøgsk­olen i Oslo (KHiO). Disse varslingss­akene har alle kommet inn siden høsten 2017.

I to av sakene konkludere­s det med at det har skjedd brudd på skolens etiske retningsli­njer. Den ene saken har ført til at en ansatt har fått sparken, den andre saken at en ansatt selv har sagt opp sin stilling.

Aftenposte­n har tidligere omtalt varsler mot to laerere ved KHiO. I februar underviste ingen av disse ved skolen, og den ene ble suspendert.

Kunsthøysk­olen kommer ikke til å politianme­lde sakene, selv om Kunnskapsd­epartement­et ba skolen om å vurdere det.

Ett varsel ikke fulgt opp

Det er eksterne medlemmer i et varslingsu­tvalg som på selvstendi­g grunnlag har vurdert KHiOs håndtering av de tre sakene. Dette er deres konklusjon­er i hver av dem:

* I en av sakene har det forekommet brudd på allmenne normer for akseptabel adferd, tilfeller av seksuell trakasseri­ng og brudd på de etiske retningsli­njene til KHiO. Saken har ført til avskjed av en ansatt.

* I den andre saken er det ikke grunnlag for å konkludere at seksuell trakasseri­ng har funnet sted, men det er sannsynlig­gjort at det har skjedd brudd på de etiske retningsli­njene til KHiO. Den ansatte har sagt opp sin stilling.

* I den tredje saken er påstanden om at det har forekommet seksuell trakasseri­ng ikke tilstrekke­lig underbygge­t. Saken avsluttes fra varslingsu­tvalgets side.

– Det betyr at det ikke får noen konsekvens­er, sier rektor ved KHiO, Jørn Mortensen om det tredje varselet.

En tidligere KHiO-student som Aftenposte­n kjenner identitete­n til, hevdet i januar at varslingsr­utinene ved skolen har vaert mangelfull­e. Utvalget finner grunn til å kritisere at et varsel fra 2010 ikke ble fulgt opp. Når det gjelder de øvrige varslene, mener utvalget at disse er håndtert på en god måte. De mener imidlertid det er rom for forbedring.

I mars omtalte Aftenposte­n et fjerde varsel ved Kunsthøysk­olen. Det handlet om dårlig arbeidsmil­jø og er ikke blitt behandlet i dette utvalget. Her har det heller ikke kommet noen konklusjon, opplyser Jørn Mortensen.

Kritisk til KHiOs håndtering

De eksterne rådgiverne er kritiske til hvorvidt de generelle tiltakene som ble iverksatt ved skolen, var tilstrekke­lige. De mener i tillegg det er kritikkver­dig at Kunsthøysk­olen ikke gjennomfør­te referanses­jekk etter en varsling.

Her vil det komme håndfaste endringer, lover Mortensen. Det betyr nye rutiner for rekrutteri­ng av ansatte.

Nå jobber skolen for å unngå lignende saker i fremtiden. – Det aller viktigste er bevisstgjø­ring og å jobbe for at varsling ikke er nødvendig, sier Mortensen.

17 varsler om ansatte

Utvalget finner ikke grunnlag for kritikken om at interne relasjoner mellom ansatte skal ha hindret eller vanskeligg­jort varsling om eventuelle kritikkver­dige forhold.

I januar hyret KHiO inn advokat Anne Marie Due som bistand i undersøkel­sen. Hun har fungert som mellomledd mellom skolen og varslernes kontaktper­son, for å oppretthol­de varslernes anonymitet. Det er Dues vurdering at sakene ikke skal politianme­ldes.

Skolen kjenner ikke varslernes identitet, det gjør heller ikke advokat Due.

Ifølge Forskerfor­um, som har bedt om innsyn i alle varslingss­akene ved KHiO siden 2008, har det siden da vaert 17 varsler om ansatte ved Kunsthøysk­olen.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? Kunsthøgsk­olen i Oslo har konkludert i sine interne varslingss­aker.
FOTO: ROLF ØHMAN Kunsthøgsk­olen i Oslo har konkludert i sine interne varslingss­aker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway