Aftenposten

Alliansen mot verdiskapi­ng

Vi ser konturene av en allianse mot privat verdiskapi­ng. Derfor trenger vi også et parti som står opp for private arbeidspla­sser.

- Torbjørn Røe Isaksen naeringsmi­nister (H)

Høyre skal ikke vaere et parti for naeringsin­teressene, men for folk. Men vi er og må vaere et parti som forstår viktighete­n av privat naeringsli­v for å skape vekst og velferd. Det stakk derfor litt i sjelen da jeg leste Trine Eilertsens kommentar «Naeringsli­vet trenger en stemme», den 26. mai.

Aftenposte­ns politiske redaktør stiller det retoriske spørsmålet: Hvis ikke Høyre bryr seg om naeringsli­vet, hvem skal gjøre det da?

Min første reaksjon var selvfølgel­ig snurt avvisning. I hodet mitt gikk jeg gjennom listene over alt vi har gjort for å gjøre det enklere å satse, investere og skape arbeidspla­sser. Det er en naturlig reaksjon for de fleste politikere når vi møtes med kritikk. Etter å ha tygget på saken i noen dager, ble jeg overbevist om at Eilertsen har et poeng.

Debatten endrer seg

Selvfølgel­ig har regjeringe­n og Høyre gjort mye for at privat naeringsli­v kan vokse – styrt trygt gjennom oljeprisfa­llet, redusert byråkrati, satset på forskning, senket skattene – men etter fem år med regjerings­makten må vi passe oss for å bli så selvtilfre­dse at vi ikke kan ta kritikk eller se nye problemer. Det blir desto viktigere fordi den politiske debatten endrer seg.

For bare få år siden forsøkte de fleste partier å balansere hensynet til privat verdiskapi­ng og offentlig velferd. Ja, til og med Sosialisti­sk Venstrepar­ti snakket om verdien av private arbeidspla­sser! Nå ser vi en orkestrert kampanje fra venstresid­en som synes å bygge på et ideologisk premiss om at privat naeringsli­v er dårlig pr. se, og at de bedriftene som faktisk er lønnsomme har så sterk rygg at de kan tåle enhver ekstra bør politikern­e legger på dem. Samtidig er det tegn som peker i retning av at den grunnlegge­nde forståelse­n for hvordan verdier skapes og velferdsst­aten finansiere­s, forvitrer.

Byråkrati, forutsigba­rhet og verktøy

Men selverkjen­nelsen først. Et utgangspun­kt for en enda bedre politikk kan vaere dette:

1. Regjeringe­ns politikk har spart naeringsli­vet for rundt 15 milliarder kroner gjennom forenkling­er, men samtidig har det også på vår vakt kommet nye regler, nye regulering­er og nye byråkratis­ke krumspring. Det holder ikke at enkeltregu­leringer blir borte. Summen av byråkrati må ned.

2. Vi har levert på valgløften­e våre om satsing på utdanning, forskning og samferdsel, men av og til har politikken også vaert for lite forutsigba­r. Og forutsigba­rhet er gull verdt for enhver som skal investere i utstyr, teknologi eller arbeidspla­sser. Man kan vaere for eller mot sukkeravgi­ften, men ingen vil mene at den ble gjennomfør­t på den best mulige måte.

3. Vi må tilpasse verktøykas­sen hvis omstendigh­etene endrer seg. Et eksempel kan vaere momsfritak­et for varer under 350 kroner. Høyre har forsvart grensen som et tiltak for å hindre unødvendig byråkrati. Nå ser vi at netthandel­en øker kraftig, og det vil neppe stoppe. Da må vi også se på politikken vår igjen.

Uten private arbeidspla­sser, ingen velferd

Høyre er et parti for mennesker over hele landet, folk i både privat og offentlig sektor: eiere og ansatte, ingeniører og snekkere, laerere og prosessope­ratører. Men vi er også det partiet som tradisjone­lt har vaert tydeligst på å fremheve sammenheng­en mellom et sterkt privat naeringsli­v og arbeidspla­sser, vekst og penger til offentlig velferd. Uten private arbeidspla­sser, ingen velferd (tygg på den, Rødt og SV). Denne rollen er ikke mindre viktig selv om det går bra i norsk økonomi og arbeidsled­igheten går ned måned for måned. Det er minst to grunner til det:

For det første fordi den radikale venstresid­en på Stortinget med Arbeiderpa­rtiet på slep, de siste månedene har startet et stormløp mot private bedrifter og arbeidspla­sser. Ideen synes å vaere at privat naeringsli­v kan tåle enhver regulering, begrensnin­g eller byrde som venstresid­en på Stortinget finner det for godt å vedta, enten det er milliardre­gninger som ikke er utredet, forslag om å frata den lokale kjøpmannen arbeidsgiv­eransvaret eller de systematis­ke og ideologisk­e angrepene på alt som ikke er heloffentl­ig i velferdsst­aten.

Fra den radikale venstresid­en i SV og Rødt er mye av dette gammelt nytt, men at Arbeiderpa­rtiet kaster seg på stormløpet med forslag over bordet som hverken er regnet på eller utredet, kan jeg ikke huske å ha sett de siste tyve årene. Det virker lenge siden Jens Stoltenber­g var partileder.

En allianse mot privat verdiskapi­ng

Med et Arbeiderpa­rti som ligger i stabilt sideleie, øker også sjansen for at Oslo-mo-

I den politiske debatten er det enorm oppmerksom­het rundt alt staten skal bruke mer penger på, men på langt naer så stor oppmerksom­het rundt hvordan vi skal skape verdier.

dellen blir en nødvendigh­et nasjonalt: AP ser seg nødt til å gå mot venstre og de blir avhengige av både SV, Rødt og Miljøparti­et de Grønne for å ta regjerings­makten. Det er intet mindre enn en allianse mot privat verdiskapi­ng som er i emming.

For det andre ser vi tegn til at politikere i flere partier glemmer det viktigste grunnlaget for vår velferd. ¾ av verdiskapi­ngen i Norge skjer i privat naeringsli­v, på private arbeidspla­sser. I den politiske debatten er det enorm oppmerksom­het rundt alt staten skal bruke mer penger på, men på langt naer så stor oppmerksom­het rundt hvordan vi skal skape verdier.

Vi har store forventnin­ger til at naeringsli­vet bidrar til inkluderin­g, integrerin­g, det grønne skiftet og ny teknologi – for å nevne bare noen få eksempler – men glemmer at vi da må ha like høye ambisjoner for vekst, nye arbeidspla­sser og lønnsomme bedrifter. En bedrift som går med underskudd bidrar neppe til inkluderin­g, en bedrift som går konkurs kan ikke integrere én eneste innvandrer …

Generasjon velferdsfo­rbruker

Det er ikke mer enn 2 av 10 familiebed­rifter som overlever tredje generasjon­sskifte.

De økonomiske verdiene kan med rimelig enkelhet overføres til neste generasjon. Det er langt vanskelige­re å overføre kunnskapen om hvordan man skaper økonomiske verdier, og hvilke egenskaper og hvilken kultur som er nødvendig for å få det til. Første generasjon satser, jobber knallhardt og skaper bedriften. Andre generasjon vokser opp i velstand, men er preget av sine foreldre og deres innbitte arbeidsmor­al. Tredje generasjon vokser opp med velstanden som en selvfølge, de tar den for gitt. De er «velstandsf­orbrukere».

Spørsmålet til Trine Eilertsen kan omformuler­es: Hvis ikke vi som samfunn bryr oss om privat verdiskapi­ng, hva vil skje med oss da? For mange partier virker det mest behagelig å la vaere å stille spørsmålet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX ?? Hval sjokolade i Sandefjord er blant bedriftene som har tapt på økte avgifter. Man kan vaere for eller mot sukkeravgi­ften, men ingen vil mene at den ble gjennomfør­t på den best mulige måte, mener naeringsmi­nisteren.
FOTO: TORE MEEK, NTB SCANPIX Hval sjokolade i Sandefjord er blant bedriftene som har tapt på økte avgifter. Man kan vaere for eller mot sukkeravgi­ften, men ingen vil mene at den ble gjennomfør­t på den best mulige måte, mener naeringsmi­nisteren.
 ??  ?? Aftenposte­n lørdag 26. mai.
Aftenposte­n lørdag 26. mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway