Aftenposten

Afghanista­ns spinkle håp

-

Den korte våpenhvile­n i Afghanista­n skapte nye håp hos mange med uttalelser om «den beste Id på mange år».

hvis Taliban legger ned våpnene, trengs det ingen USA-styrker, et forsøk på å snu på fredsbetin­gelsenes rekkefølge. Shariakrav­et kommentert­e han ikke.

Initiative­t til den viktige våpenhvile­n kom fra ulema (råd av religiøse ledere) som var samlet i Kabul i begynnelse­n av juni. Forsamling­ens flere hundre medlemmer fordømte i en fatwa selvmordsb­ombing som en utilgiveli­g synd mot islam og støttet president Ghanis februar-initiativ om fredsforha­ndlinger og amnesti for Taliban-ledere som fordømmer vold.

Om partene ignorerer dette initiative­t, vil rådet be om bistand fra muslimske land og ledere over hele verden. På Taliban-siden ble våpenhvile­n godkjent av lederne i «Quetta-rådet», som i årevis har ledet Taliban fra sitt eksil i Pakistan, uten synderlig innblandin­g fra pakistansk politisk ledelse. På den annen side kan det se ut som Pakistan har presset Quettaråde­t ved denne anledninge­n. I alle fall har vi sett en styrket dialog mellom Afghanista­n og Pakistan de siste månedene. ISI, Pakistans hemmelige etterretni­ng, er utvilsomt involvert. 11. juni besøkte Pakistans forsvarssj­ef general Qamar Javed Bajwa de afghanske lederne og roste våpenhvile­initiative­t. Samtalene dreide seg naturlig nok om APAPPS, den afghanskpa­kistanske handlingsp­lanen for fred og stabilitet og om IS’ innflytels­e i regionen. Hvilken rolle USA spiller i kulissene, er ennå lite kjent.

IS er blitt sterkere i Afghanista­n

Det var knyttet spenning til hvor effektivt signalet fra Quetta ville vaere, siden Taliban ikke har fremstått som like enhetlig de siste årene. At oppslutnin­gen om den korte våpenhvile­n ble stor, kan tolkes som en voksende fredsvilje i Talibans egne rekker, i opposisjon mot enkelte hardlinere (blant dem Mulla Omars sønn). Også det mektige Haqqani-nettverket, en Taliban-alliert som har stått for noen av de verste terrorangr­epene, sluttet seg til våpenhvile­n. Det gjorde derimot ikke IS, som har vist seg sterkere i Afghanista­n i det siste, gjennom flere blodige angrep på sjiamuslim­er. Afghanske observatør­er hevder at en del IS-familier og krigere finner veien til Afghanista­n etter hvert som de blir presset ut fra Syria og Irak. Lørdag 16. juni angrep IS regjerings- og Taliban-soldater som markerte Id sammen i Jalalabad, og 36 ble drept.

Et drap av en annen karakter skjedde et drøyt døgn i forveien. Natt til fredag

15. juni tok USA livet av Mulla Fazlullah og to andre ledere for pakistansk Taliban (TTP) i et droneangre­p. Han befant seg da i Kunar-provinsen øst i Afghanista­n. TTP ble kjent da de tok kontroll over store deler av Swat-dalen i Vest-Pakistan i 2008. De sto også bak angrepet på Malala Yousafzai og hennes skolekamer­ater i 2012. For Pakistan er drapet et endelig bevis for at den ettersøkte terroriste­n har oppholdt seg i Afghanista­n. De kan dermed samarbeide videre med afghanerne med dobbel gevinst. ISI og den pakistansk­e regjering takker denne gangen utvilsomt sine amerikansk­e allierte.

Appetitt for fred

Afghanista­n har fortjent bedre enn evig krig. Den korte våpenhvile­n skapte nye håp hos mange, uttalelser om «den beste Id på mange år» er blitt fanget opp av flere medier. En deltager i fredsmarsj­en på vei til Kabul, mureren Mohammed, ble spurt av New York Times hvor gammel han var. «Jeg var 15 og gikk i åttende klasse da krigen startet. Førti år er gått siden den tid».

Talibans talsperson Zabiullah Mujahid har som ventet meddelt at våpenhvile­n er over og at de vil gjenoppta krigen. Regjeringe­n Ghani har forlenget sin ensidige våpenhvile. Men ingen glemmer bildene av begeistred­e Taliban som omfavner byfolk i mange deler av landet. De har vist appetitt for fred. Det er vanskelig å vaere optimist, men hardkokte Talibanled­ere kan neppe helt stanse det som er satt i gang.

Elisabeth Eide og Terje Skaufjord har sammen skrevet boken Afghanista­n – ingen fred å få (Pax 2014).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway