Aftenposten

Hvorfor trenger Oslo kommune en oppdatert logo?

- Benedicte Wildhagen Design og arkitektur Norge (Doga) Iselin Nybø forsknings- og høyere utdannings­minister (V) Bent Høie helseminis­ter (H)

Nye profiler møter ofte motstand. Ikke sjelden blir en ny logo møtt med kritikk fordi mange har eierskap til den eksisteren­de. Oslo intet unntak.

Regjeringe­n Solberg har som ambisjon at Norge de neste ti årene skal bli Europas «digitale vinner». For å lykkes med dette er det ikke nok med sofistiker­t teknologi alene. Vi må sette menneskene i sentrum for utviklinge­n. Til det trenger vi både teknologer, andre fagfolk og spesielt designere. Hvorfor? Fordi designere har metoder som involverer brukerne i utforming av funksjonel­le og attraktive løsninger som er lette å laere og gode å bruke for alle.

Men vi trenger også modige oppdragsgi­vere. Offentlig sektor er i omstilling og må tenke nytt for å levere bedre og mer effektive tjenester til innbyggern­e. Oslo kommune jobber langsiktig med dette og fortjener anerkjenne­lse for å jobbe profesjone­lt og helhetlig. Den nye visuelle profilen er en del av denne helheten og handler om en nødvendig opprydding og forenkling, om å ta vare på historien og om å tilpasse seg en ny digital hverdag. Da må vi også våge å gi slipp på noe. Regjeringe­ns mål er at kvinner og menn skal ha like gode helsetjene­ster. Det betyr at vi må ta både kvinnelige og mannlige pasienter på alvor.

Vi vet at sykdomsbil­det for menn og kvinner er forskjelli­g og at det ikke er nok medisinsk kunnskap om kvinners helse. Det fremkommer også i den viktige rapporten «Hva vi vet om kvinners helse» fra Kilden kjønnsfors­kning. Vi har prioritert forskning og kompetanse­spredning på dette området og vil fortsette å gjøre det fremover.

Rapporten viser at vi ikke har kommet langt nok i likebehand­lingen av kvinner og menn i helsetjene­sten, eller i å rette tilstrekke­lig oppmerksom­het mot diagnoser som i større grad rammer kvinner.

Helseforsk­ningen har lenge vaert for fokusert på menns helse. Det er allerede tatt flere grep for å fremme likestilli­ng i helsetjene­sten og –forskninge­n. Dette skal vi fortsette med når vi nå reviderer Regjeringe­ns forsknings­politikk.

Lederen for Nasjonal kompetanse­tjeneste for kvinnehels­e,

Siri Vangen, uttaler selv at: «Klimaet rundt kvinnehels­e har snudd. Samfunnet er i ferd med å forandre seg, og kvinners posisjon er i ferd med å endres.» Det er et perspektiv vi deler. Og vi er glad for den utviklinge­n vi nå ser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway