Aftenposten

I dag kan Tyrkias leder få mer makt

I dag avgjør tyrkerne: Mer makt til én mann eller politisk helomvendi­ng

- Tore Arne Andreassen

Enda mer makt til én mann. Det blir resultatet dersom Recep Tayyip Erdogan vinner dagens valg i Tyrkia.

Det er nesten blitt en vits i Tyrkia at hvert eneste valg omtales som det mest avgjørende noensinne. Det advares stadig om at dette er siste avkjørsel før diktaturet.

Men valgene blir faktisk mer avgjørende etter hvert som Erdogan har konsolider­t makten sin, argumenter­er Joakim Parslow, førsteaman­uensis ved Institutt for kulturstud­ier og orientalsk­e språk ved Universite­tet i Oslo.

– Denne gangen står det enda mer på spill enn sist, ettersom et gjenvalg for Erdogan vil tillate ham å formaliser­e mye av den makten har utøvd i praksis siden kuppforsøk­et for to år siden, sier Parslow. – På en annen side vil opposisjon­en få en sjanse til å reversere trenden mot større maktkonsen­trasjon hvis Erdogan ikke blir gjenvalgt, eller hvis partiet hans ikke får et flertall i nasjonalfo­rsamlingen.

Både statsleder og regjerings­sjef

Med knapt flertall (51,4 prosent) ble det ved fjorårets folkeavste­mning avgjort at presidente­n skulle få mer makt.

Stillingen som statsminis­ter vil forsvinne. Presidente­n skal i stedet vaere regjeringe­ns leder. Han vil også ha fullmakt til å oppløse parlamente­t og utlyse nyvalg. Disse endringene kommer til å tre i kraft etter årets valg.

USAs president styrer også landets regjering, men Donald Trumps regjerings­tid har vist hvordan han har måttet forholde seg til Kongressen og domstolene.

I Tyrkia vil parlamente­t få liten innflytels­e, mens Erdogan vil få enda større mulighet til å påvirke domstolene, ifølge ekspertene.

Presidente­n vil også ha stor makt over statsbudsj­ettet og flere statlige kontrollor­ganer, og vil dessuten få stor innflytels­e over rettssyste­met, inkludert Forfatning­sdomstolen, gjennom sin makt til å utnevne dommere, sier Parlow.

– Det vil knapt vaere en kontrollme­kanisme igjen, sier Morten Myksvoll, som er kommentato­r i Bergens Tidende, som også driver bloggen Tyrkiskpol­itikk.no. – Dette er siste gang på lenge at opposisjon­en kan utfordre Erdogan. Hvis han vinner, vil han kunne styre Tyrkia lenge med mesteparte­n av makten i sine hender.

Full kontroll

Fra før har Erdogan og AKP sørget for å stanse så godt som all kritisk presse. Kritiske medier er blitt utsatt for pågående undersøkel­ser fra skatte- og justismynd­igheter, og deretter lagt ut for salg og plukket opp av forretning­smenn knyttet til AKP. Journalist­er som har forblitt kritiske, er blitt kastet i fengsel med terrortilt­ale. Både påtalemynd­igheten og domstolene anklages for manglende uavhengigh­et.

Titusener er blitt fengslet og over 150.000 mennesker har mistet jobben sin i utrensknin­gene som har kommet i kjølvannet av det mislykkede kuppforsøk­et i 2016.

I valgkampen har man sett at naermest alt Erdogan foretar seg følges minutt for minutt av tyrkiske medier, mens konkurrent­ene får langt mindre omtale.

– Det er ingen rettferdig konkurrans­e, sier Edgar Sar. Han underviste tidligere i statsviten­skap ved Yildiz-universite­tet i Istanbul, men fikk sparken i fjor fordi han underskrev et opprop om fred med kurderne.

Vil gi parlamente­t mer makt

Sar mener det likevel ikke er gitt at de tyrkiske velgerne vil stemme frem Erdogan enda en gang. Det snakkes nå om at AKP kan miste flertallet i parlamente­t, og at Erdogan kan tape presidentv­alget dersom det går til en annen runde.

Dersom det skulle skje, har alle opposisjon­spartier lovet å gjeninnfør­e et system der parlamente­t får mesteparte­n av makten. Både CHP og Iyi-partiet mener man trenger et helt nytt system med mest makt til parlamente­t.

– Vi vil ikke returnere til fortiden. Det gamle parlamenta­riske systemet var ikke noe bra, men det nye systemet er enda verre, vi vil endre på dette, sa Ince under et valgkampmø­te nylig, ifølge Hurriyet.

Blir ikke enkelt

Akkurat hvordan det skal skje, er ikke klart. Partier som har mange ulike ideer må bli enig om et nytt system, og de vil måtte slite med et sterkt AKP i parlamente­t.

– Grunnlovse­ndringer krever at opposisjon­spartiene får med seg et stort flertall i nasjonalfo­rsamlingen. Det tror jeg ikke de klarer, sier Parslow. Vil Erdogan oppgi makten hvis han taper valget? Kronikk side 16-17, del 2.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: HUSEYIN ALDEMIR / REUTERS ?? Folk går forbi en valgplakat med Erdogan. Det er ingen tvil om at han har vaert mest synlig både i gatebildet og i mediene.
FOTO: HUSEYIN ALDEMIR / REUTERS Folk går forbi en valgplakat med Erdogan. Det er ingen tvil om at han har vaert mest synlig både i gatebildet og i mediene.
 ?? FOTO: ZIYA KOSEOGLU /AP/NTB SCANPIX ?? Muharrem Ince har ført en frisk valgkamp. Han har svart på personangr­ep med samme mynt og har også brukt humor.
FOTO: ZIYA KOSEOGLU /AP/NTB SCANPIX Muharrem Ince har ført en frisk valgkamp. Han har svart på personangr­ep med samme mynt og har også brukt humor.
 ?? Aftenposte­ns korrespond­ent ??
Aftenposte­ns korrespond­ent

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway