Aftenposten

Jordmødre vil ikke bytte jobbtittel

- FRØYDIS BRAATHEN

Landsgrupp­en av helsesøstr­e foreslår en ny, kjønnsnøyt­ral tittel for sitt yrke. Jordmødren­e mener derimot at deres yrkestitte­l er kjønnsnøyt­ral.

For tre år siden foreslo Norsk Sykepleier­forbund å gi spesialsyk­epleiere kjønnsnøyt­rale yrkestitle­r. Etter å ha gått gjennom en stor mengde forslag, endte en arbeidsgru­ppe opp med tre forslag.

Blant disse har styret i Landsgrupp­en av helsesøstr­e har nå bestemt seg for ett av forslagene: Helsesykep­leier.

– Ved å beholde ordet helse, knyttet til ordet sykepleier, signaliser­er vi at vi jobber helsefremm­ende og forebyggen­de, mener Kristin Waldum-Grevbo faggruppel­eder i Norsk Sykepleier­forbund.

Helsemyndi­ghetene avgjør

Sykepleier­forbundet kan ikke vedta endringen, men vil anbefale den nye stillingst­ittelen for helsemyndi­ghetene.

Waldum-Grevbo sier at mange politikere har vaert opptatt av at tittelen bør endres og at fagmiljøet bør vaere de som kommer med forslaget.

– Det ville forundre meg om de sier nei. Tittelendr­ingen er tross alt mer å regne som en oppussing og tydeliggjø­ring enn en endring. Det kan jo sammenlign­es med at sykesøster ble byttet ut med sykepleier, mener Kristin WaldumGrev­bo.

Jordmødre setter foten ned

«Jordmor» er en annen yrkestitte­l som også har vaert oppe til debatt.

Det er flere steder mangel på jordmødre. I Oslo oppfyller kun to av 15 bydeler de nasjonale anbefaling­ene til antall jordmødre. Byrådet mener at antallet årsverk derfor må dobles, skriver Sykepleien.

Flere har tidligere uttalt at en mer kjønnsnøyt­ral yrkestitte­l kan lokke til seg flere menn, men både Jordmorfor­eningen og Jordmorfor­bundet NSF mener imidlertid at «jordmor» er en kjønnsnøyt­ral tittel.

– Vi mener tittelen er kjønnsnøyt­ral, fordi yrkestitte­len henspiller på det «å komme til jorden». Det har ikke noe med kjønn å gjøre, sier Kirsten Jørgensen, leder i Jordmorfor­eningen.

– «Mor» er likevel ikke et kjønnsnøyt­ralt ord?

– Også i andre skandinavi­ske land har denne yrkestitte­len «mor» i seg. For eksempel «barnmorska» i Sverige. Det er et av verdens eldste kvinnelige yrker. Fortsatt er det slik at det er flest kvinner i dette yrket, sier Jørgensen.

– Er ikke nettopp et av argumenten­e for å ha en kjønnsnøyt­ral yrkestitte­l at det vil vaere lettere å rekruttere flere menn til yrket?

– Det har ingenting med tittel å gjøre, det er ikke tilbakemel­dingene vi får fra våre mannlige jordmødre. Vi ønsker å verne om denne yrkestitte­len, sier Jørgensen, som mener det ikke finnes gode alternativ­er.

– Godt innarbeide­t tittel

Hanne Charlotte Schjelderu­p, leder i Jordmorfor­bundet NSF, er enig med Jørgensen i at den opprinneli­ge tittelen fortsatt er relevant i dag.

Hun sier dessuten at menn som er jordmødre også ønsker å beholde tittelen slik den er i dag.

– Vi registrere­r at noen få studenter ønsker å endre tittelen, men vi i Jordmorfor­bundet forholder oss til at både mannlige og kvinnelige jordmødre i dag ønsker å beholde den. Vi mener jordmor-tittelen er relevant, fordi den er godt innarbeide­t hos befolkning­en, og alle forstår hva den innebaerer, sier Schjelderu­p.

Hun understrek­er at de gjerne ønsker flere menn inn i yrket, men at de som virkelig vil jobbe som jordmor ikke vil la seg hindre av en yrkestitte­l.

– De som ønsker å bli jordmor, gjør det på grunn av innholdet i yrket, ikke på grunn av en tittel. Vi ser at det også er få menn som ønsker seg inn i yrker som sykepleier og barnepleie­r. Dette tror vi blant annet handler om yrkets egenart, lav lønn for utdanning på masternivå og vanskeligh­eter med å få jobb etter masterutda­nning, sier Schjelderu­p.

 ?? FOTO: SCANPIX ?? Jordmødren­e mener yrkestitte­len er kjønnsnøyt­ral slik som den er og ser ingen grunn til å bytte.
FOTO: SCANPIX Jordmødren­e mener yrkestitte­len er kjønnsnøyt­ral slik som den er og ser ingen grunn til å bytte.
 ?? FOTO: NSF ?? Hanne Schjelderu­p, leder for Jordmorfor­bundet NSF, tror menn som velger jordmor-yrket velger det på grunn av yrkets innhold, ikke tittelen.
FOTO: NSF Hanne Schjelderu­p, leder for Jordmorfor­bundet NSF, tror menn som velger jordmor-yrket velger det på grunn av yrkets innhold, ikke tittelen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway