Aftenposten

Da kidnappere tok øyet hans, rømte de til USA

Det er saerlig folk fra tre land som strømmer til USAs grense. De flykter fra fattigdom, drapsorgie­r og brutal vold. Rômulo Gonzalez og datteren Genesis var blant dem.

- KJETIL HANSSEN

Kidnappern­e skrapte det høyre øyet ut av øyehulen til Rômulo Gonzalez Rodriguez, sendte det til familien hans og krevde 100.000 kroner i løsepenger.

Gonzalez’ historie er spesielt dramatisk, men gir gjenklang for mange av dem som i disse dager forsøker å komme seg over grensen mellom Mexico og USA. Den siste uken er de kommet i verdens søkelys.

Protestene har haglet mot en ny praksis, som president Trump onsdag beordret slutt på. Den førte til at over 2300 barn ble skilt fra foreldre som forsøkte å lure seg over grensen ulovlig. Svaert mange av barna kommer fra tre land rett sør for Mexico: Guatemala, Honduras og El Salvador. Dette er blant de landene i verden med mest kriminalit­et.

– Angsten vender tilbake

Gonzalez rømte fra Guatemala med sin datter Genesis etter kidnapping­sdramaet. Da var hun to år, nå er hun tre. Da de etter en reise med tog og buss gjennom Mexico ankom San Diego sent i fjor høst, ble de to adskilt i syv dager. Det er ikke klart hvorfor de to ble skilt fra hverandre ettersom de meldte seg ved en grenseover­gang. Nyhetsbyrå­et AP har møtt Gonzalez og datteren i Utah der de venter på svar på asylsøknad­en.

– Det er smertefull­t når du flykter til et sted der du tror de skal redde deg, og så skiller de deg fra barna. Da vender angsten og frykten du har rømt fra, tilbake, sier han.

Tilstrømni­ngen fra de tre landene har pågått i flere år. I 2015 søkte 110.000 personer fra disse landene asyl i USA. For noen år siden var det mange mindreårig­e som kom alene. Nå er det familiene det settes søkelys på.

El Salvador – drapshoved­stad

El Salvador topper verdenssta­tistikken for drap. Det blir begått over 80 drap i året pr. 100.000 innbyggere. Dette er til sammenlign­ing 20 ganger mer enn i USA og 160 ganger mer enn i Norge. Landet beskrives gjerne som det landet i verden som er mest voldelig uten å vaere en krigssone. Den brutale banden MS-13 er stor her.

Ifølge landets sentralban­k betaler folk beskyttels­espenger til kriminelle for omtrent 6 milliarder kroner hvert år.

Samtidig lever mange i fattigdom. Hvert sjette hjem har jordgulv, én av ti voksne er analfabete­r og omtrent en tredjedel av befolkning­en regnes som fattige av FN.

Blanca Orantes-Lopez fra byen Puerto la Libertad i El Salvador er en annen som har fortalt sin historie til AP. 26-åringen sier trusler gjorde at hun og familien rømte landet. I en anonym telefonsam­tale ble hun avkrevd 40.000 kroner. Betalte hun ikke, ville de drepe sønnen Abel Alexander (8). Etter en tidligere kidnapping­ssak i familien våget de ikke bli og flyktet mot USA. Der turte hun ikke vente i kø ved grensen, krysset ulovlig inn i Texas og meldte seg for myndighete­ne for å søke asyl.

Nå sitter hun fengslet i Seattle og sønnen er på et barnehjem i New York.

Ekstrem vold, fattigdom og en amerikansk rettsavgjø­relse fra 2014:

Honduras – ekstremt fattig

Honduras har annenplass­en i antall drap i forhold til befolk-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway