Aftenposten

Politisk blåser det en anti-naeringsli­vsvind over Norge

Det blåser en anti-naeringsli­vsvind over Norge.

- På en søndag Kristin Clemet

Et moderne samfunn kan ikke greie seg uten forsvar og politi, rettsvesen og forvaltnin­g. Det er også veldig mye annet som det offentlige bør ta ansvaret for, for eksempel utdanning, forskning, infrastruk­tur, samfunnssi­kkerhet, helsetjene­ster og et sosialt sikkerhets­nett. Det kan i tillegg vaere andre oppgaver som det offentlige bør ha et overordnet ansvar for, fordi de er viktige for å oppretthol­de et liberalt demokrati. Det kan for eksempel gjelde allmennkri­ngkasting og mediemangf­old.

Det er høy bevissthet om dette i Norge. Ingen politikere vil feile på spørsmål om betydninge­n av å ha en velfungere­nde offentlig sektor. Men som også naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen (H) var inne på i en kronikk tidligere i uken: Hvor mange kan forklare betydninge­n av å ha en velfungere­nde privat sektor? Hva betyr det å ha et naeringsli­v som fungerer godt?

Det er cirka 580.000 bedrifter i Norge. 200.000 av dem skaper arbeidspla­sser for 1,8 millioner mennesker. Hvor viktige er de?

Konkurrans­eutsatt bidragsyte­r

Det er mye overlappin­g mellom offentlig og privat sektor i en moderne økonomi. Men det som kjennetegn­er privat sektor, i motsetning til offentlig sektor, er at den er utsatt for konkurrans­e. Det krever at den leter etter stadig bedre og mer effektive løsninger for å overleve. Private bedrifter har ingen å sende regningen til, dersom de ikke driver effektivt og leverer gode produkter.

Aksjonaere­r og kunder vil forsvinne. En offentlig virksomhet som er lite effektiv, kan sende regningen til skattebeta­lerne. «Kundene» kommer ofte uansett: Et skolesyste­m uten fritt skolevalg vil ha skoler som får fylt opp plassene, uansett om skolen er bra eller dårlig.

Private bedrifter som lykkes, bidrar til samfunnets produktivi­tetsvekst. Det er dette som øker velstanden vår: Produktivi­tetsvekst er det samme som økt verdiskapi­ng, som gir høyere inntekter for den enkel-

te og økte skatteinnt­ekter til staten, som dermed har mer å rutte med for å løse de offentlige oppgavene.

Selvsagt bidrar også offentlig sektor til produktivi­tetsvekste­n, for eksempel ved å tilby et godt utdannings­system eller god infrastruk­tur. Men offentlig sektor kan ikke finansiere seg selv. Det er umulig å finansiere sykehusene eller utdannings­sektoren uten at bedriftene i Norge er konkurrans­edyktige og tjener penger, slik at de kan betale gode lønninger og sette alle i stand til å bidra til spleiselag­et.

Negativite­t og mangel på respekt

Det er, i lys av dette, forstemmen­de å se alle de negative uttalelsen­e enkelte politikere nå kommer med om naeringsli­vet. Mange tar naeringsli­vet som en selvfølge. Andre ignorerer det helt. Enkelte vet tydeligvis ingenting om hva som skal til for at en bedrift skal bli etablert og vokse seg større. Det virker av og til som om det å vaere kommersiel­l og tjene penger er illegitimt, og at naeringsli­vet består av grådige rikfolk som bare er ute etter å utnytte andre.

Hvem som helst kan nå tillate seg å bruke uttrykket «velferdspr­ofitører» om mennesker som eier og driver en bedrift – vel vitende om at begrepet gir assosiasjo­ner til dem som var krigsprofi­tører under 2. verdenskri­g. Respekten, eller skal vi si mangelen på respekt, for det som alle de ansatte i privat sektor bidrar med i og til fellesskap­et, står ofte i en påfallende kontrast til respekten og omsorgen for offentlig sektor.

De negative holdningen­e følges av handling. Både lokalt og nasjonalt innføres det nå, naermest på løpende bånd, regulering­er som har til hensikt å ramme og begrense naeringsli­vet: Private bedrifter blir rekommunal­isert. Det innføres begrensnin­ger eller forbud mot at eierne, som har tatt risiko og stilt egne og lånte penger til rådighet, tar ut økonomisk overskudd. Kommersiel­le aktører forbys, eller det gis forrang til de ideelle. Innleie av arbeidskra­ft blir forbudt, slik at bedrifter med behov for fleksibili­tet i bemanninge­n får det vanskelige­re. Når norske bedrifter naer samstemt forteller at formuesska­tten er en type skatt som hemmer bedriftene og svekker dem i konkurrans­en med utenlandsk­e bedrifter, blir de naermest latterligg­jort. Og det er skjedd en dramatisk endring i holdningen til EØS, som potensielt kan ramme norske bedrifter hardt.

Anti-naeringsli­vsvind over Norge

Politisk blåser det en anti-naeringsli­vsvind over Norge nå. Vinden kommer fra ytre venstre, men Kristelig Folkeparti og Arbeiderpa­rtiet lar seg rive med. Det er tankevekke­nde, siden saerlig Rødt og til dels SV har et helt annet syn på den norske modellen enn Arbeiderpa­rtiet og KrF tradisjone­lt har hatt. Den norske modellen er basert på en åpen og velfungere­nde markedsøko­nomi, der private bedrifter skaper verdier som kan skattlegge­s og omfordeles gjennom kollektive institusjo­ner med individuel­le løsninger. Men skal bedriftene og deres ansatte kunne betale skatt, må bedriftene også få lov til å tjene penger.

Vinden kommer fra venstre, men heller ikke regjerings­partiene kan slippe unna all kritikk. Også de tillater at det over natten innføres en sukkeravgi­ft som skaper uforutsigb­arhet og trøbbel for mange bedrifter, og at det innføres normer og krav som gjør det vanskelige­re for private å forsøke å løse oppgaver på nye og innovative måter.

Den norske modellen kan ikke overleve uten en åpen og velfungere­nde markedsøko­nomi og en konkurrans­edyktig privat sektor. Derfor er det grunn til å følge litt med nå. Det private eierskapet forvitrer til fordel for mer utenlandsk og offentlig eierskap. Det er ingenting i veien med utenlandsk eierskap, men siden det på viktige punkter er vesensfors­kjellig fra norsk eierskap, må det vaere en balanse.

Norge har også problemer med å få gründerbed­rifter til å «ta av». De som lykkes, eller forsøker å lykkes, forsvinner ofte ut av Norge eller blir kjøpt opp av store utenlandsk­e bedrifter. Dermed forsvinner også potensiell­e skatteinnt­ekter og en del av grunnlaget for den velferden vi gjerne vil ha. Smått kan vaere godt, men vi trenger også de som er store og tjener mye penger.

Gjensidig avhengighe­t

Det er viktig at politikere er opptatt av at vi skal ha en best mulig offentlig sektor. Men de bør også vaere opptatt av at vi skal ha en best mulig privat sektor. I praksis er det en påfallende forskjell i hvordan de to sektorene behandles.

Når det avdekkes svikt og mangler i offentlig sektor, fører det sjelden til kritikk, hvis ikke noen kan vinne på det politisk. Det er heller ingen som krever at private må overta oppgaven. Det blir snarere fremmet krav om at den virksomhet­en som svikter, må få mer penger.

Når det avdekkes svikt og mangler i privat sektor, fører det straks til mye kritikk. Det er alltid noen som mener at det offentlige må overta, forby eller regulere mer. Men privat sektor blir ikke bedre av mest mulig regulering. Det bedriftene trenger, er best mulig regulering.

Offentlig og privat sektor er gjensidig avhengig av hverandre. Derfor bør det skapes best mulig arbeidsbet­ingelser i begge sektorer. Både en velfungere­nde offentlig sektor og en velfungere­nde markedsøko­nomi er fellesgode­r og et resultat av god politikk.

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Enkelte vet tydeligvis ingenting om hva som skal til for at en bedrift skal bli etablert og vokse seg større, skriver Kristin Clemet.
ILLUSTRASJ­ON: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Enkelte vet tydeligvis ingenting om hva som skal til for at en bedrift skal bli etablert og vokse seg større, skriver Kristin Clemet.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway