Aftenposten

Tyrkias viktigste valg

-

DET ER VALG i NATO-landet Tyrkia i dag. Dersom ingen enkeltkand­idat får rent flertall, går valget videre til neste runde mellom de to kandidaten­e som får flest stemmer. Det vil i så fall finne sted 8. juli.

Dette valget som nå står for døren, skulle opprinneli­g ha funnet sted i november 2019. President Recep Tayyip Erdogan kunngjorde imidlertid i april at valget måtte finne sted halvannet år tidligere enn planlagt. Det var flere som spekulerte på hvorfor Erdogan fremskynde­t valget, men blant de mer sannsynlig­e årsakene er at Tyrkias økonomi har begynt å vise svakhetste­gn etter mange år med solid vekst.

FOR TO ÅR SIDEN måtte en tyrker betale så vidt over 3 lira for 1 euro. Nå koster den mer enn 5. Den svake liren bidrar til høy prisstigni­ng. Det er fare for at Tyrkia kan ha enda tøffere økonomiske tider foran seg, og det ville kunne ha kostet Erdogan stemmer ved et valg i november 2019.

Men en enda mer sannsynlig årsak er at Erdogan ønsket å konsolider­e den økte makten han i praksis har utøvd siden kuppforsøk­et for to år siden. Det er heller ikke vanskelig å forestille seg at Erdogan ønsker å benytte seg av den nasjonalis­tiske stemningen som preger deler av befolkning­en etter at tyrkisk-ledede styrker har tatt kontroll over den syriske byen Afrin, som tidligere har vaert kontroller­t av den kurdiske YPG-militsen.

DETTE ER DET VIKTIGSTE tyrkiske valget i nyere tid. Erdogan og hans parti AKP har allerede sørget for å stanse så godt som all kritisk presse. Journalist­er som har forblitt kritiske, er blitt kastet i fengsel med terrortilt­ale. Både påtalemynd­igheten og domstolene anklages for manglende uavhengigh­et.

Titusener er blitt fengslet, og over 150.000 mennesker har mistet jobben i utrensknin­gene i kjølvannet av det mislykkede kuppforsøk­et. Dersom Erdogan vinner, vil han bli regjeringe­ns leder med fullmakt til å oppløse parlamente­t og utlyse nyvalg, i tillegg til å ha stor innflytels­e over rettssyste­met. Det som var av demokratis­ke kontrollme­kanismer, vil bli enda mer begrenset.

ERDOGAN KAN BLI Tyrkias mektigste leder siden Mustafa Kemal Atatürk grunnla den tyrkiske republikke­n i 1923. Presidentv­alget denne gang står ikke mellom Erdogan og hovedmotst­anderen Muharrem Ince, men mellom enevelde og demokrati. Uansett hva utfallet blir, vil Tyrkia forbli et sterkt polarisert land. Det er likevel langt lettere å leve med dersom styresette­t er demokratis­k.

Erdogan kan bli Tyrkias mektigste leder siden Mustafa Kemal Atatürk grunnla den tyrkiske republikke­n i 1923

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway