Aftenposten

Tilbudet til transperso­ner må styrkes

- Hanne Bjurstrøm likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud

Norge er forpliktet til å gi transperso­ner og mennesker med kjønns inkongruen­s og kjønnsdysf­ori høyest mulig oppnåelig psyk i skogfysisk­helsestand­ard. Denneforpl­iktelsen bygger på FNs internasjo­nale konvensjon om økonomiske, sosiale og kulturelle rettighete­r. Det samme kan man se av den nye likestilli­ngs- og diskrimine­ring s loven, som også skal sikrerette­n til helse o grettent il privatliv uten diskrimine­ring på grunnlaga v kjønnsiden­titet.

Mennesker som opplever at det ikke er samsvar mellom egen kjønnsiden­titet eller eget kjønnsuttr­ykk og fødselskjø­nnet, vil ofte ha behov for helsehjelp relatert til dette, og det er nå en betydelig økning i antallet som søker hjelp og behandling. Omfang og kvalitet på helsehjelp­en har stor betydning for disse menneskene­s levekår og livskvalit­et. U likeformer for kjønns bekreftend­e helsehjelp kan vaere nødvendig helsehjelp, men i dag er det i praksis kun mennesker som får diagnosen transseksu­alisme som får et slikt tilbud gjennom det offentlige helsevesen­et.

Bekymret for Rikshospit­alets monopol

Arbeidet med å bedre helsetilbu­det har pågått lenge, med stadig nye prosesser. En ekspertgru­ppe pekte for tre år siden på en rekke mangler og utfordring­er på alle nivåer i dagens helsetjene­ste. En av de viktigste konklusjon­ene var at flere mennesker enn de som har diagnosen transseksu­alisme har rett til helsehjelp.

Det er helt nødvendig at helse- og behandling­stilbudet styrkes, slik regjeringe­n også har lovet i flere år. Nylig kom en rapport fra en arbeidsgru­ppe i Helse Sør-Øst, som anbefaler et kompetanse­løft lokalt, regionalt og nasjonalt, mer lokal og regional medvirknin­g i utredning og oppfølging, samt nye nasjonale retningsli­njer. Det er riktige steg på veien. Men flere i arbeidsgru­ppen, deriblant FRI – Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold, er bekymret over at Rikshospit­alet fortsatt skal ha en monopolsit­uasjon på behandling.

Norge må også følge Verdens helseorgan­isasjon (WHO), som nå går bort ifra å behandle transseksu­alisme eller kjønnsinko­ngruens som en psykiatris­k diagnose, og i stedet inkluderer tematikken under seksuell helse.

Endringer må gjennomfør­es – nå

Det er ikke vår rolle å gå inn i de medisinske vurderinge­ne eller hvilke kriterier som skal utløse muligheten­e for hormonell og kirurgisk behandling. Men vi vet nok til å kunne si at det er vanskelig å forsvare dagens praksis, der alle individer som opplever kjønnsinko­ngruens skal gjennomgå en topptung psykiatris­k vurdering og ha en psykiatris­k diagnose for å få helsehjelp.

Det må nå gjennomfør­es faktiske endringer, og gis rom for at det finnes variasjone­r i behov og variasjone­r innenfor et helsetilbu­d og behandling­stilbud, og at helsehjelp­en blir tilgjengel­ig for alle som har behov for den. For noen starter det med å bli møtt med forståelse i den kommunale helsetjene­sten – hos fastlegen, ved helsestasj­onen og skolehelse­tjenesten.

 ??  ?? Debatt
Debatt

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway