Aftenposten

Trump viste frem ofre for kriminelle innvandrer­e

- INGEBORG MOE

President Donald Trump mener mediene ikke forteller sannheten om ulovlig innvandrin­g.

Donald Trump inviterte fredag til Det hvite hus familier som har mistet barn som følge av kriminalit­et begått av innvandrer­e som oppholder seg ulovlig i landet. Pressekonf­eransen blir tolket som et forsøk på å få oppmerksom­heten fra all kritikken som har preget den siste uken.

– Dette er amerikansk­e borgere som er skilt fra sine kjaere for bestandig. «For bestandig» er det dere må tenke på. Vi snakker ikke om en dag eller to. De er adskilt for bestandig, fordi de ble drept av kriminelle ulovlige innvandrer­e, sa Trump.

Mødre og fedre fortalte hvordan deres kjaere er blitt drept. En mistet datteren i en bilulykke rett etter at hun var uteksamine­rt på skolen. Gjerningsm­annen, som oppholdt seg ulovlig i USA, har flyktet.

Presidente­n refererte fra en rapport som viser arrestasjo­ner av personer som oppholder seg ulovlig i USA. En studie som tok utgangspun­kt i rundt tre millioner lovbrudd over en rekke år, knyttet 25.000 til drap og 42.000 til ran. Han viste til at i løpet av syv år har en kvart million papirløse migranter blitt arrestert og siktet for over 600.000 forhold i delstaten Texas alene.

Faktasjekk­et Trump

Nyhetsbyrå­et Associated Press har faktasjekk­et det Trump sa og konkludere­r med to ting:

Tallene han viser til er riktige. Men nyhetsbyrå­et mener Trump lar vaere å fortelle at rundt halvparten av arrestasjo­nene som ble gjort, dreide seg om brudd på immigrasjo­nslovene, narkotika eller trafikkreg­lene.

En rekke studier tyder på at innvandrer­e som oppholder seg ulovlig i landet, ikke begår mer kriminalit­et enn andre. Trump stilte spørsmål ved disse. «Det burde han ikke», skriver nyhetsbyrå­et AP, og viser til studier som viser tyder på at risikoen for lovbrudd er mindre blant papirløse innvandrer­e enn amerikansk­e statsborge­re. En fersk studie av tidsskrift­et Criminolog­y konkludere­r blant annet med at «udokumente­rt immigrasjo­n øker ikke volden». Det samme gjør en studie fra den liberalist­iske tenketanke­n Cato Institute.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway