Aftenposten

Hvordan kaste ut utlendinge­r?

-

bunke sedler i hånden og lykke til, men støtte til studieplas­s, penger i mindre rater og så videre.

Hjelper folk der de er

Argumentet for returprogr­ammene er at de funker. Argumentet mot slike programmer er at de koster penger. Men dette er jo helt i tråd med Fremskritt­spartiets mantra om å hjelpe folk der de er. Det er billigere å få folk ut enn å ha dem boende i mottak i Norge år etter år. Som nasjon ønsker vi heller ikke at folk skal oppholde seg ulovlig i landet.

Det siste er en hodepine – og saerlig i USA.

Som sunket i jorden

I USA lever rundt 11 millioner illegale innvandrer­e. Rundt halvparten er mexicanere, en økende andel er fra Asia og LatinAmeri­ka. Hver fjerde innvandrer som kommer til USA, har ikke krav på opphold.

Årsakene til det store omfanget er mange. Det har vaert for enkelt å krysse grensen uten å bli oppdaget, noe som har gitt Trump gode argumenter for å bygge mur og øke bemanninge­n på grensen. Saksbehand­lingstiden er ubegripeli­g lang, og de fleste møter ikke opp til avtalen når deres sak etter et par år endelig er ferdigbeha­ndlet. Da har de allerede sunket i jorden, jobber svart og lever utenfor systemet.

Hadde amerikansk­e myndighete­r visst hvor alle er, og hadde innvandrer­ne som får avslag hatt insitament­er til å reise tilbake til hjemlandet, ville det sannsynlig­vis vaert fruktbart. Den gode nyheten er at det

finnes effektive tiltak for begge deler.

Lenker og spenn

De siste ti årene har GPS, sensorer og mobiltekno­logi vaert blant de viktigste driverne i den teknologis­ke utviklinge­n. Summen av de tre heter fotlenke. Amerikansk­e myndighete­r har begynt å utstyre asylsøkere med fotlenke. Da kan de vaere sammen med familien mens saken behandles, uten risiko for at de forsvinner. Får de oppholdsti­llatelse, kan fotlenken fjernes. Får de avslag, kan de sendes ut – som en del av et returprogr­am som både EU og Norge vet fungerer.

Denne ordningen kan utvides, men heller ikke dette vil fungere perfekt. For eksempel sitter 293 etiopiere med utreisepli­kt i norske mottak nå fordi Etiopia nekter å ta imot sine egne borgere, og norsk politi da ikke kan returnere dem med makt. Men vi kan anta at det vil fungere ganske bra, og bedre enn systemet USA praktisere­r i dag.

EUs uttalte mål er å etablere en returpolit­ikk som er effektiv og human. Å ta barn fra foreldrene blir av mange ansett som tortur. Og tortur av barn vil aldri bidra til å gjøre Amerika «great again».

Heldigvis har også Trump innsett det.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway