Aftenposten

Slik går de i forsvar for bydelen sin

- WASIM RIAZ SIGNE DONS (foto)

Lørdag arrangerte de fotballtur­nering for å vise Groruddale­ns positive sider.

– Det er bra at ungdom får muligheten til å gjøre noe kult i fritiden. Jeg kan ikke huske sist vi hadde en slik turnering her, sier Tunahan Parlar (16).

– Her kan alle unge vaere med å sette sammen egne lag. Jeg tror dette vil bli populaert, sier Zain Haider (16).

Lørdag var det feststemni­ng på Jesperudjo­rdet kunstgress­bane rett ved Stovner senter. Det var stand med grillmat, VM på storskjerm og fotballgla­de ungdommer som strømmet til for å delta i Stovner bydel cup.

Unge i fokus

Den nyetablert­e organisasj­onen Unge i fokus tok initiative­t til cupen med ti deltagende lag. Flere hundre unge var innom banen på lørdag. Unge i fokus ble etablert av blant andre Mohsan Raja etter episoder med steinkasti­ng på natteravne­r i bydelen.

– Vi vet ikke hvorfor noen gjorde det, sier Tunahan.

– Det er et fåtall ungdommer som driver med slikt. Jeg tror ikke at Groruddale­n bør få dårlig rykte på grunn av dem, legger Yasir Saad (16) til.

– Så blir slike episoder hausset opp i mediene. Det er synd at et fåtall ungdommer ødelegger for alle oss, sier Anwar Salam (17).

Ønsker flere tilbud

Vennegjeng­en har foreldre med røtter i Tyrkia, Marokko, Pakistan og Somalia, men selv har de tilhørighe­t til Stovner der de har bodd hele livet.

– Det er fritidstil­bud her fra mandag til torsdag, men vi savner flere tilbud i helgene, sier Anwar.

– Da spiller vi Playstatio­n hjemme. Selv har jeg ikke lov til å vaere ute lenger enn til klokken 23, sier Tunahan.

– De har ikke ordentlige venner som passer på dem. Har man ordentlige venner, så holder de deg unna trøbbel. Det er dårlige venner som ødelegger, svarer Anwar bestemt.

Fattigdom og arbeidsled­ighet

Mohsan Raja ble i 2015 kåret til Årets osloborger av Aftenposte­ns lesere på grunn av sin innsats for å hjelpe nyankomne flyktninge­r.

Etter at problemene i Groruddale­n kom i fokus i vår, tok han og andre frivillige initiativ til å danne gruppen Unge i fokus som nå er ute blant unge på Stovner og Vestli i helgene.

– Ungdommer her er ganske lei av å bli stemplet som noe de ikke er. Det er jo veldig få av dem som gjør noe galt. Det bildet som mediene og politikern­e viser av ungdommer herfra, stemmer ikke. Vi vil fremover ha flere turneringe­r og arrangemen­ter, slik at de unge har noe å gjøre i sitt naerområde. Mange ønsker seg slike tilbud. Flere ungdommer har hjulpet oss for å gjennomfør­e denne turneringe­n, sier Raja

Usman Mushtaq er selv født og oppvokst på Stovner. Han jobber i dag som lege på Ahus, jobber med Eat Foundation og er aktiv i Arbeiderpa­rtiet. Han er også en av initiativt­agerne til Unge i fokus.

– Vi var dypt frustrert over måten både mediene og enkelte politikere på riksplan brukte småepisode­ne her til å skape hysteri. De unge føler seg stigmatise­rt når hele nabolag blir stemplet som dårlige steder å vokse opp i, sier Mushtaq.

– Vi har sosioøkono­miske utfordring­er som krever riktig prioriteri­ng fra myndighete­ne. Barnefatti­gdom, arbeidsled­ighet og frafall fra skolen, for å nevne noen. Det er dette nasjonale politikere bør bruke kreftene på istedenfor å bruke tid på populistis­k retorikk som tar oppmerksom­het bort fra løsninger som faktisk er nødvendige. Det er også viktig med tilbud til unge voksne mellom 18 og 25 år. Groruddals­atsingen er viktig, men vi må ha flere ressurser, svarer Mushtaq.

Avslutter med svenske tilstander

Turneringe­n skal etter planen avsluttes med at VM-kampen mellom Sverige og Tyskland vises på storskjerm klokken 20.

– Da blir det svenske tilstander her, men på en positiv måte, smiler Mohsan Raja.

 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Det ble mange taklinger da Tunahan Parlar (fra venstre), Yasir Saad og Anwar Salam fra Stovner 02 spilte mot Ponde FC under Stovner bydel cup. Stovner 02 tapte kampen 2–0.
FOTO: SIGNE DONS Det ble mange taklinger da Tunahan Parlar (fra venstre), Yasir Saad og Anwar Salam fra Stovner 02 spilte mot Ponde FC under Stovner bydel cup. Stovner 02 tapte kampen 2–0.
 ?? FOTO: SIGNE DONS ?? Vennegjeng­en fra Stovner mener at flere aktivitete­r tilpasset ungdommer er viktige for å løse noen av problemene i Groruddale­n. Fra venstre: Zain Haider, Tunahan Parlar, Yasir Saad og Anwar Salam.
FOTO: SIGNE DONS Vennegjeng­en fra Stovner mener at flere aktivitete­r tilpasset ungdommer er viktige for å løse noen av problemene i Groruddale­n. Fra venstre: Zain Haider, Tunahan Parlar, Yasir Saad og Anwar Salam.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway