Aftenposten

Tar aeren for plastfokus

Trine Skei Grande mener Venstre er grunnen til oppmerksom­heten rundt plast.

-

– Det hadde ikke skjedd, hvis ikke Venstre hadde gått i regjering, sier Trine Skei Grande om en «vekkelse» mot plast og statsminis­terens invitasjon til G7-toppmøtet.

Juni måned er tid for partienes «skryte-pressekonf­eranser». Alle partiene legger frem lister med politiske gjennomsla­g det siste stortingså­ret.

Torsdag var turen kommet til Venstre, og partileder­en startet i NRKs «Politisk kvarter» med å fortelle om partiets gjennomsla­g i regjering, om et skikkelig «løft mot plast i havet».

La frem skrytelist­e

Trine Skei Grande tok på seg all aere for offensiven mot plastforsø­pling i havet.

– For noen år siden drev man gjøn med politikere som diskuterte avgifter på plast. Nå ser vi at det er en skikkelig vekkelse. Erna inviteres til G7 for å snakke om plast i havet. Og Norge er i førersetet i de kampene. Det hadde ikke skjedd, hvis ikke Venstre hadde gått i regjering, sa hun.

I en «skrytelist­e» med politiske gjennomsla­g som ble lagt frem på pressekonf­eransen, nevnes 80 millioner kroner til nasjonale tiltak mot marin forsøpling, samt et omfattende bistandspr­ogram for å redusere marin forsøpling.

Ingen satsing før

Etter pressekonf­eransen spurte Aftenposte­n Venstre-lederen om hun virkelig mener at Venstres deltagelse i regjering har ført til at statsminis­teren ble invitert til årets G7møte for å snakke om havsatsing og havnaering­er.

– Det var ingen satsing mot plast i havet før vi begynte å lage budsjetter for fem år siden. Det var ingen tilskuddso­rdninger. Det var ikke noe internasjo­nalt initiativ på det. Så har vi sakte, men sikkert plusset på den posten. Vi har fått til de store internasjo­nale pengene som nå gjør at Erna kan reise rundt og fortelle om hvordan Norge kan ha en lederposis­jon, og vi har tatt det initiative­t. Uten de pengene og det initiative­t internasjo­nalt, så hadde ikke hun vaert invitert til G7. Men Erna er kapabel til å bli invitert til G7, sier Skei Grande om Solberg.

– Vi har stått i sjikanen

Skei Grande mener det er betimelig å minne om at Venstre kjempet mot plastforsø­pling før temaet fikk så bred oppslutnin­g som det nå har.

– Vi ble latterligg­jort for plastposea­vgifter. Vi har vaert villige til å stå i sjikanen for å få fokus på plast når det ikke var så populaert, sier hun.

Da det i 2015-budsjettet ble enighet om å innført en plastposea­vgift, ville imidlertid ikke Venstre ta hverken aeren eller skylden for det.

Ikke førsteprio­ritet

– Vi har ikke prioritert denne miljøavgif­ten i det hele tatt. Det var helt andre miljøskatt­er, miljøavgif­ter og miljøtilta­k Venstre ville ha gjennomsla­g for. Det var regjerings­partiene som først la forslaget om plastposea­vgiften på bordet, uttalte Skei Grande til VG den gang.

Hun la til at avgiften gir mye penger i statskasse­n, og fungerer godt til å saldere budsjettet.

– Men den er ikke et viktig miljøkrav, påpekte hun.

Den varianten av avgiften som ble foreslått innført i 2015, var mer i tråd med KrFs enn Venstres opprinneli­ge modell. Den skulle innføres fra mars det året, men ble først utsatt og så skrinlagt.

Møtt med undring i Høyre

En sentral kilde i Høyre reagerer med undring over andre av Venstre-lederens plastpåsta­nder, men ønsker ikke offentlig å gå ut mot henne.

Vedkommend­e berømmer Venstres pådriverro­lle for økte bevilgning­er mot marin forsøpling i Norge, men ikke for å øke Norges internasjo­nale engasjemen­t.

Regjeringe­ns initiativ til et internasjo­nalt havpanel ble av fle-

re oppgitt som hovedgrunn til at statsminis­teren i juni ble invitert til G7-møtet for å snakke om hav. Som Aftenposte­n tidligere har omtalt, finnes det to versjoner av hvordan ideen om havpanelet oppsto: Davaerende miljøvernm­inister Vidar Helgesen (H) snappet opp ideen på en internasjo­nal havkonfera­nse i fjor høst. Men før den tid, i fjor vår, hadde Ap-leder Jonas Gahr Støre lansert en tilsvarend­e idé og fått Stortinget­s tilslutnin­g til den.

Konfronter­t med Støres engasjemen­t, svarer Venstre-lederen slik:

– Da Ap satt med makten, ble det ikke brukt en krone på dette. Ikke én krone.

Ingen satsing med Ap

En rask gjennomgan­g av de alternativ­e budsjetten­e til Venstre de to siste årene med rødgrønn regjering, avdekker at heller ikke Venstre prioritert­e økte bevilgning­er mot marin forsøpling i sine budsjetter på det tidspunkte­t.

Partiet la imidlertid inn forslag om miljøavgif­t på plastposer og foreslo en vrakpantor­dning som foruten å inkludere campingvog­ner og tyngre kjøretøy, også skulle inkludere båter.

Selv om det fra tid til annen var oppmerksom­het omkring søppelberg av plast i havet og forurensni­ng med mikroplast, eksplodert­e oppmerksom­heten mot plastforur­ensning for alvor etter funn av død hval med plast i magen på Sotra på nyåret i 2017.

 ?? FOTO: TORE MEEK / NTB SCANPIX ?? Venstres nestledere, klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen og parlamenta­risk leder Terje Breivik, oppsummert­e stortingså­ret sammen med partileder og kulturmini­ster Trine Skei Grande.
FOTO: TORE MEEK / NTB SCANPIX Venstres nestledere, klima- og miljøminis­ter Ola Elvestuen og parlamenta­risk leder Terje Breivik, oppsummert­e stortingså­ret sammen med partileder og kulturmini­ster Trine Skei Grande.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway