Aftenposten

Ber UD sjekke om flere konsuler har skattepara­distilknyt­ning

- NINA SELBO TORSET

– Denne avsløringe­n får meg til å lure på hvilke kontrollru­tiner UD har og har hatt, sier Sigrid Klaeboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network Norge.

Aftenposte­n skrev fredag om hvordan sveitseren Olivier Dunant i årevis kombinerte vervet som norsk honoraer generalkon­sul i Genève med å drive minst 170 selskaper i et av verdens mest aggressive skattepara­diser.

Dunant ble oppnevnt til generalkon­sul i 1985. Samtidig har han vaert partner i et advokatkon­tor som har vaert storkunde hos Mossack Fonseca, som ble kjent i Panama Papers-lekkasjen i 2016.

Utenriksde­partemente­t (UD) opplyser at departemen­tet ikke var kjent med Dunants skattepara­disvirksom­het før Aftenposte­n stilte spørsmål om det.

– Som følge av denne saken mener jeg UD absolutt må gjøre en grundig sjekk av alle sine 85 honoraere generalkon­suler, sier Sigrid Klaeboe Jacobsen i Tax Justice Network Norge.

Etterlyser mer åpenhet fra UD

For å kunne bli honoraer generalkon­sul stiller Norge blant annet krav til skikkethet og habilitet. Hvilke naeringsin­teresser og nettverk vedkommend­e har, skal også vaere en del av vurderinge­n.

Sveits kommer dårligst ut i nettverket­s såkalte Financial Secrecy Index, en rangering av finansielt hemmeligho­ld i 112 land.

Mener konsultitt­el ble utnyttet

Statsviter og forsker Iver B. Neumann påpekte torsdag at det er en helt annen oppmerksom­het rundt skattepara­diser i dag enn det var da Dunant ble oppnevnt i 1985.

UD kan ikke unnskylde seg med at Dunant ble utnevnt som honoraer generalkon­sul for over 30 år siden, mener Jacobsen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway