Aftenposten

Dette er saken

-

Advokaten Olivier Dunant var fra 1985 til 2017 Norges generalkon­sul i Genève.

Samtidig var sveitseren på vegne av sine klienter involvert i driften av minst

170 skattepara­disselskap­er. Selskapene ble opprettet og administre­rt av det omstridte advokatsel­skapet Mossack Fonseca, som ble kjent i Panama Papers-lekkasjen i 2016.

Dette kommer frem i en ny dokumentle­kkasje Aftenposte­n har fått tilgang til via den tyske avisen Süddeutsch­e Zeitung og Internatio­nal Consortium of Investigat­ive Journalist­s.

UD opplyser at Dunant ble vurdert ut fra både norske og sveitsiske krav før han ble utnevnt. Departemen­tet svarer ikke på spørsmål om hvorvidt det mener Dunants skattepara­disvirksom­het er i tråd med kravet om skikkethet.

Jacobsen i Tax Justice Network Norge etterlyser mer åpenhet fra UD rundt hvilke vurderinge­r det gjør og har gjort i utnevnelse­n av honoraere generalkon­suler.

– Denne avsløringe­n får meg til å lure på hvilke kontrollru­tiner UD har og har hatt. Blant annet gjennom Panama Papers har vi fått vite mye om finansielt hemmeligho­ld og hvordan skattepara­disene fungerer. UD bør utarbeide noen etiske standarder som lever opp til hva man bør kunne forvente i dag.

Kontrollen bør vaere ekstra streng for konsuler som opererer ut fra land som har kjennetegn­ene til et skattepara­dis, mener Jacobsen.

 ??  ?? Den sveitsiske advokaten Olivier Dunant, her fra et foto fra nettsiden til hans advokatfir­ma Borel & Barbey, var honoraer generalkon­sul i Genève fra 1985 til 2017.
Den sveitsiske advokaten Olivier Dunant, her fra et foto fra nettsiden til hans advokatfir­ma Borel & Barbey, var honoraer generalkon­sul i Genève fra 1985 til 2017.
 ??  ?? Aftenposte­n skrev fredag om hvordan Olivier Dunant i årevis kombinerte vervet som norsk honoraer generalkon­sul med å drive minst 170 skattepara­disselskap­er.
Aftenposte­n skrev fredag om hvordan Olivier Dunant i årevis kombinerte vervet som norsk honoraer generalkon­sul med å drive minst 170 skattepara­disselskap­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway