Aftenposten

Rohingya-menn fryder seg – endelig lov til å gå med bukser

- VIDHI DOSHI The Washington Post Chakmarkul, Bangladesh

I 28 år har Abdul Aziz aldri hatt gleden av å gå med bukser.

Alle muslimske rohingya-menn har vaert nødt til å gå med tradisjone­lle saronger, eller longyis, i hjemlandet Myanmar. Det var en uoffisiell uniform som understrek­et at muslimske menn var underlegne, sier rohingya-flyktninge­r.

Å gå med bukser utenfor byer og landsbyer ble slått ned på av lokale myndighete­r, og rohingyaer som gikk med bukser kunne bli arrestert og bøtelagt.

Flere enn 700.000 rohingyaer har flyktet fra Myanmar, et land som også er kjent som Burma, og tatt seg inn i Bangladesh etter en voldelig aksjon fra militaeret i august i fjor. I flyktningl­eirene kan folk gå med det de vil. Og årets mest ettertrakt­ede statussymb­ol i disse digre og skitne leirene, er bukser.

– Nå bor jeg i et demokrati, sier Aziz. – Og i et demokrati går man med bukser.

– Har aldri hatt shorts

Lørdag var det liv og røre i leirene i forbindels­e med id-festen som markerer slutten på muslimenes hellig måned Ramadan, og som for muslimer tradisjone­lt innebaerer innkjøp av nye klaer. Det var en sjelden dag med feiring, et sted der sparsommel­ig er normen.

Flere menn, inkludert Aziz, hadde droppet sine longyis og gikk med bukser for første gang. Aziz valgte et par med trange, blå jeans, som han hadde på seg under en lang, hvit skjorte.

– Jeg har aldri noensinne eid et par med bukser i hele mitt liv, sa han. – Ikke engang en shorts.

Han kjøpte buksene på et lokalt marked i forrige uke for cirka 73 kroner – noe som tilsvarer omtrent to dagers lønn i penger-forarbeid-tilbudene som hjelpeorga­nisasjoner tilbyr i leirene.

Halve befolkning­en flyktet

Flere enn halvparten av Myanmars rohingya-befolkning bor nå i leirer i Bangladesh. Flyktninge­r som har rømt fra Myanmar, forteller om kvinner som er blitt voldtatt, menn som er blitt stilt opp på linje og skutt og landsbyer som er blitt brent ned.

En ledende tjenestema­nn fra FN har beskrevet det som «et skoleeksem­pel på etnisk rensing». Myndighete­ne i Myanmar har benektet at noen slike overgrep har funnet sted.

Flyktningl­eirene er nå blitt som en by å regne. De har butikker og et voksende naeringsli­v. Folk tjener penger ved å drive handel eller gjennom arbeidspro­grammene som hjelpeorga­nisasjonen­e tilbyr.

Et symbol på makt

Cirka et dusin flyktninge­r som er blitt intervjuet, opplyser at forbudet mot bukser ble innført etter voldelige hendelser i 2012 og 2016. Opplysning­ene indikerer at restriksjo­nene ble innført uformelt og i varierende grad av lokale myndighete­r.

I Myanmar blir bukser forbundet med vestlig kultur, rikdom og høy utdannelse. De er også et symbol på makt – britiske soldater ble en gang kalt «bukse-folket» på det lokale språket.

I Myanmar blir tradisjone­lle longyis brukt av alle menn, ikke bare muslimer, men buddhister i 20- og 30-årene blir i stadig større grad sett med klaer inspirert av Vesten.

Men unge rohingya-menn sier de ikke hadde samme frihet til å velge klesplagg som buddhisten­e.

– Kunne få deg arrestert

Rohingya-befolkning­en måtte leve med flere typer restriksjo­ner i Rakhin-delstaten i Myanmar. Det gjaldt giftermål, barnefødsl­er og til og med om de kunne reparere hjemmene sine.

Mobiltelef­oner, solbriller, motorsykle­r eller noe annet som kunne indikere rikdom eller høy status, kunne også føre til at en rohingya ble bøtelagt, arrestert eller slått.

Mange rohingyaer håper å kunne returnere til Myanmar, men en plan for å ta dem tilbake har gått i stå fordi myndighete­ne i Myanmar ikke har gått med på rohingyaen­es krav om statsborge­rskap og garantier om beskyttels­e av deres menneskere­ttigheter. Ifølge FNs organ for flyktninge­r er «forholdene i Myanmar ennå ikke slik at en retur vil vaere sikker, verdig og baerekraft­ig».

– Skulle gjerne hatt et par selv

Under slike omstendigh­eter blir det å gå med bukser et spørsmål om stolthet.

Soiyed Alom, en 73 år gammel mann i en longyi, brøt ut i gråt da han ble spurt om hvordan det var å se rohingya-menn med bukser.

– Jeg ser alle disse mennene fra Bangladesh – rike, velutdanne­de og med bukser, sa han. – Når jeg ser rohingya-menn også gå med bukser, så blir jeg glad. Jeg skulle gjerne ha hatt et par selv.

 ?? FOTO: VIDHI DOSHI, THE WASHINGTON POST ?? Unge rohingya-menn viser frem sine nye bukser. De sier det å gå med bukser var forbudt i landsbyene deres i hjemlandet Myanmar.
FOTO: VIDHI DOSHI, THE WASHINGTON POST Unge rohingya-menn viser frem sine nye bukser. De sier det å gå med bukser var forbudt i landsbyene deres i hjemlandet Myanmar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway