Aftenposten

– Jeg må leve med det hver eneste dag

- Aftenposte­n i Moskva Erlend Nesje Journalist erlend.nesje@aftenposte­n.no

Englands landslagss­jef vet hvordan det er å skuffe sitt land.

– Jeg må leve med det hver eneste dag. Når folk passerer meg på gaten, hvisker de fortsatt: «Der er han som bommet på den straffen». Men sånn er livet. Du spiller fotball i 15 år og folk husker 15 sekunder av karrièren, sier Gareth Southgate som leder laget sitt mot Panama i ettermidda­g.

Wembley 26. juni 1996: Engelsk fotballs storstue dirret. En EM-semifinale mellom rivalene England og Tyskland er stort nok i seg selv.

Men når den spilles på Wembley foran 80.000 tilskuere og det må straffespa­rkkonkurra­nse til for å kåre en EM-finalist, blir en stor fotballkam­p plutselig veldig stor.

Både England og Tyskland scoret på sine fem første forsøk.

25 år gamle Gareth Southgate, som debuterte på landslaget et halvt år tidligere, ruslet sakte frem for å ta Englands sjette straffe. Han hadde kun tatt ett straffespa­rk tidligere i sin karrière, da han som Crystal Palacespil­ler traff tverrligge­ren mot Ipswich. Crystal Palace rykket ned det året.

Men på vet mot straffemer­ket på Wembley noen år senere, tenkte Southgate at han hadde mer erfaring, han følte seg komfortabe­l selv uten å ha trent en eneste gang på å ta straffe.

– Kunne skjedd hvem som helst

Southgate bommet. Alt gikk i svart.

Han knuste en hel nasjons drømmer om å vinne en mesterskap­sfinale igjen på Wembley, 30 år etter VM-gullet i 1966.

– Det kunne skjedd hvem som helst. Jeg hadde ikke unt min verste fiende å ta det avgjørende straffespa­rket for England i en stor turnering, vel vitende om at du er ute dersom du bommer. Gareth hadde det fryktelig tungt etter den bommen, og vi var alle lei oss på hans vegne, sier BBC-ekspert Alan Shearer, som selv scoret på Englands første straffe.

Shearer forsøkte å få med sin tidligere landslagsk­amerat i en BBC-dokumentar om EM på hjemmebane i 1996.

Southgate svarte:

– Det er bare én grunn til at du spør om jeg vil vaere med, men jeg ønsker ikke å snakke om det.

Stilte opp i pizzarekla­me

Men midtstoppe­ren hadde såpass selvironi at han stilte opp i en ikonisk TV-reklame for Pizza Hut noen måneder senere, sammen med Stuart Pearce og Chris Waddle som bommet på sine straffer mot Tyskland i VMsemifina­len seks år tidligere.

Southgate har forsøkt å legge junikvelde­n i 1996 bak seg. Men det har ikke vaert lett. Fordi han hele tiden blir minnet på det.

– Jeg hadde noen tunge år etter det. Jeg syntes det var skikkelig vanskelig å spille for England. Jeg følte at alle ventet at jeg skulle gjøre en ny tabbe. Men jeg ble eldre og mer erfaren, jeg kom meg gjennom det. Du innser at livet må tilbake til normalen igjen, sa Southgate i et intervju publisert i Birmingham Mail da VM startet.

Southgate reiste seg, han fikk en helt OK karrière både for sine klubblag og landslaget.

I 2013 ble han U21-landslagst­rener for England, han ledet et ungt og lovende lag der Harry Kane, Jack Butland og Jesse Lingard var blant profilene.

Klare for nye straffer

Da A-landslagss­jef Sam Allardyce høsten 2016 fikk sparken etter svaert uheldige uttalelser til reportere som opererte «under cover», ble Southgate utpekt til å overta den viktigste fotballjob­ben i England.

Nå leder han England i VM. De vant 2–1 over Tunisia i den første kampen og med seier mot Panama, er jobben gjort: Da er de klare for utslagsrun­dene.

Og hvem vet, kanskje England havner i en ny straffespa­rkkonkurra­nse. De pleier ofte å gjøre det. Og som regel taper de.

Men én ting kan England vaere trygge på: Dagens VM-lag kommer til å vaere mer forberedt på en straffespa­rkkonkurra­nse enn det Southgate var på Wembley i 1996.

England-Panama kl. 14.00, TV 2

 ?? FOTO: PA/NTB SCANPIX ?? 1996: Keeper David Seaman (t.h.) forsøkte å trøste Gareth Southgate etter straffebom­men på Wembley under EM på hjemmebane i 1996.
FOTO: PA/NTB SCANPIX 1996: Keeper David Seaman (t.h.) forsøkte å trøste Gareth Southgate etter straffebom­men på Wembley under EM på hjemmebane i 1996.
 ?? FOTO: DAN P. NEEGAARD ?? 2018: Gareth Southgate var fornøyd med seier over Tunisia mandag.
FOTO: DAN P. NEEGAARD 2018: Gareth Southgate var fornøyd med seier over Tunisia mandag.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway