Aftenposten

Proffene får det tøft i NM

- METTE BUGGE

Norges beste sykkelrytt­ere kan ikke ta seieren for gitt i NM.

– De må forberede seg på et hardt løp der de blir merket av hele feltet, sier Stig Kristianse­n.

I mange år var han landslagss­jef, men nå er han sportsdire­ktør for herrelaget Uno- X. Der har Anders Skaarseth (23) og Syver Waersted (21) en outsiderro­lle i kampen om medaljene på fellesstar­t i Sandefjord i dag.

NM-uken avsluttes med fellesstar­t for både kvinner og menn. Stjernene er med.

Edvald Boasson Hagen (31) og Alexander Kristoff (30) er trekkplast­re, men mangler noe. De har for få støttespil­lere rundt seg.

NM har sin egen vri

– Det er litt av sjarmen og det spesielle i NM. Proffene mangler det laget de vanligvis har rundt seg. Men de har jo bånd til lokale klubber og kan håpe på støtte fra den fronten, sier Stig Kristianse­n.

For Kristoffs del, som er på profflaget UAE Team Emirates sammen med tidligere U23-verdensmes­ter Sven Erik Bystrøm (26), er det Stavanger Sykleklubb. Hagen er medlem av Lillehamme­r CK.

– Samtidig er det forskjell på klubbrytte­re og hardbarked­e proffer. Sistnevnte vet at kjørestile­n blir annerledes enn de er vant til fra internasjo­nale løp.

Joker er mer enn joker

Kristianse­n tror at et stort og godt lag som Joker Icopal kan styre showet. Der sykler Kristoffer Skjerping (25) og Rasmus Fossum Tiller (21). Sistnevnte vant i fjor, etter et spesielt løp der bruddet gikk tidlig.

Hagen og Kristoff ble sittende igjen i hovedfelte­t og kom i bakleksa.

– Problemsti­llingen for Hagen og Kristoff er lik. De er store favoritter. Alle ser på dem, alle vet hvem de er. Og de vet at Boasson Hagen vil prøve å gå i bakken, kommentere­r Kristianse­n.

Boasson Hagens manager Birger Hungerhold­t uttaler det samme.

Moberg vil kjøre smart

– Han må både vaere smart og ha flaks. Det blir en tøff og vanskelig oppgave, og Edvald kan fort bli ensom. Utøveren fra Rudsbygd fikk i alle fall med seg NM-gull nummer ti på tempo.

Emilie Moberg (26), som sykler for det danske profflaget Team Virtu Cycling Women, er i spann med Katrine Aalerud (23).

– Det er første gang på veldig mange år at jeg ikke kjører for Hitec Products. Det betyr at jeg blir utfordrer istedenfor å ta ansvar. Men vi skal gi dem kamp, sier 26-åringen.

Hun angrer ikke på at hun byttet til laget som danske Bjarne Riis eier.

Aalerud, som også er på landslaget, har også erfaring fra Hitec Products.

 ??  ??
 ?? FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX ?? 17. mai i fjor vant Edvald Boasson Hagen den grønne spurttrøye­n etter å ha vunnet første etappe i Tour of Norway. Da hadde han laget med seg. Nå er han mer ensom.
FOTO: VEGARD WIVESTAD GRØTT, NTB SCANPIX 17. mai i fjor vant Edvald Boasson Hagen den grønne spurttrøye­n etter å ha vunnet første etappe i Tour of Norway. Da hadde han laget med seg. Nå er han mer ensom.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway