Aftenposten

Advarer mot kontroll og overvåking av nettbruker­e

Kritikere frykter at et nytt EU-forslag vil føre til at internett, slik vi kjenner det, dør.

- ANDERS VEBERG

Det kontrovers­ielle forslaget er en oppdaterin­g av lovverket rundt opphavsret­t.

Lovforslag­et skal ta høyde for den teknologis­ke utviklinge­n. EU vil sørge for at det er de som tar bilder, lager musikk og skriver avisartikl­er som faktisk får betalt for at innholdet deles.

– De mener alt godt. Men det vil endre måten vi bruker internett på totalt, sier Marius Karlsen, daglig leder i rådgivning­sselskapet Helt Digital.

Han er ikke alene om å kritisere forslaget. Flere går enda lengre.

– Internett blir sensurert

Det er to artikler i direktivet som setter sinnene i kok: Artikkel 11 og Artikkel 13.

Artikkel 13 skal beskytte opphavsret­ten. Ethvert nettsted blir med dette selv ansvarlig for at det som deles hos dem, ikke bryter opphavsret­ten.

En løsning er å lage et automatisk filter styrt av kunstig intelligen­s. Det skal kjenne igjen beskyttet materiale og hindre at det deles.

Frykten er at et slikt filter ikke vil vaere nøyaktig nok. Går det som kritikerne frykter, vil det endre måten du deler bilder og video med vennene dine på.

– Ser du noe du vil dele, er det ikke sikkert at du får lov. Det vil endre måten vi kommuniser­er på. Også det å sende bilder til venner, kan rammes, dersom det inneholder kopibeskyt­tet materiale, sier Marius Karlsen.

– Det betyr i praksis at internett blir sensurert, legger han til.

I et brev til Europaparl­amentet advarer en lang rekke sterke stemmer mot Artikkel 13. Blant dem er Tim Berners-Lee, mannen som krediteres med å finne opp internett. På listen står også Wikipedia-grunnlegge­r Jimmy Wales.

De kaller forslaget «et steg som endrer internett fra en åpen plattform for deling og innovasjon til et verktøy for automatise­rt overvåking og kontroll over brukerne».

– Stor skade på et fritt internett

– Dette tiltaket kommer til å hindre lovlige ting fra å deles, sier Torgeir Waterhouse, direktør i IKTNorge, om Artikkel 13.

Advarslene om «internette­ts død» er sterke ord, mener han. Men det er ikke langt unna heller.

– Det vil gjøre stor skade på et fritt internett. Sider som Youtube skal hindre deg i å publisere noe du ikke har lov til. Men hvordan kan de vite om du har lov eller ikke? Og hvordan skal filteret kjenne igjen hva som er lovlig? Det blir i alle fall vanskelig, fortsetter Waterhouse.

Dessuten frykter han at forslaget ikke vil vaere effektivt.

– Jeg er ganske trygg på at de som virkelig vil spre ulovlig materiale, vil finne veier rundt. Vanlige brukere rammes, sier Waterhouse.

Kan true ytringsfri­heten

Et filter som automatisk stenger ute det som kan vaere beskyttet av opphavsret­t, kan også gå ut over ytringsfri­heten, frykter kritikerne.

– Er konsekvens­ene av å bryte direktivet stort nok, vil nettsidene forsikre seg mot at noe som kan straffe dem, deles. Da kan de bli tvunget til å stramme inn og hindre ytringer, sier Waterhouse.

Og for at direktivet skal håndheves, blir overvåking naermest nødvendig, frykter Waterhouse.

– Tenk deg at man bruker den samme logikken på telefonsam­taler. For å hindre at noe deles ulov-

Tenk deg at man bruker den samme logikken på telefonsam­taler. For å hindre at noe deles ulovlig, må alle telefonsam­taler lyttes til hele tiden Torgeir Waterhouse, direktør i IKT-Norge

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway