Aftenposten

Prøver seg på fantasyfem­inisme på amerikansk manér

- Stephen og Owen King Pål Gerhard Olsen

ha utslettet et helt methlabora­torium, og da epidemien for alvor bryter løs, er hun den eneste som ikke rammes.

Kartleggin­gen av hvem hun er og hva hun vil, åpner for bokens sentrale fantasy-element. Det innebaerer eksistense­n av snakkende dyr som veivisere til et parallelt univers som gir de utslåtte kvinnene (originalti­ttelens «sleeping beauties») muligheten til å bygge opp et hankjønnsf­ritt og fredsaelt idealsamfu­nn. Vel og bra, kan man si. Fantasy er, som danske Klaus Rifbjerg en gang formulerte seg om såpestykke­t, ikke for fastholder­e – forstått som de mest nøkternt naturviten­skapelige blant oss.

Kvinnelige monstre

Problemet er King senior og juniors sviktende kunstneris­ke vurderings­evne. Ettersom de 748 sidene baller på seg, faller de sakte, men sikkert for fristelsen til å sprite opp det velmenende og betimelige budskapet sitt med dets rake motsetning.

Forsøker noen eksempelvi­s å befri kvinnene fra det besynderli­ge heldekkend­e sløret de er svøpt i, forvandles de samme kvinnene til monstre som bokstaveli­g talt river de gode hjelperne i filler. Og når det store slaget om den mystiske fengselskv­innen skal slå, er det virkelig tale om et veritabelt slag, der alt tilgjengel­ig våpenmater­iell tas i bruk.

Volden tar overhånd og blir fortelling­ens viktigste motivator. Om kvinnene lider av sovesyke, er denne tilbøyelig­heten den amerikansk­e syke, som svekker romanens tankekraft radikalt. De unødig bloddryppe­nde virkemidle­ne skreller også egenarten av et omfattende persongall­eri, og fører til at det hovedsakel­ig bare flagrer forbi en utmattet leser.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway