Aftenposten

Skriver gripende og surrealist­isk om Syria-krigen

- Samar Yazbek Sylo Taraku

Fiksjon i fiksjonen

Rima henvender seg ofte direkte til leseren. Ganske tidlig i romanen sier hun følgende: «Du må ikke tro det er en roman du sitter og leser. Dette er virkelighe­ten, og jeg skriver for å prøve å forstå hva som egentlig har skjedd».

Underveis hører vi ofte at hun kommer til å fortelle oss mer om en bestemt person eller hendelse senere i boken: «Gutten jeg ikke visste hva het, har sin egen historie, men den må jeg fortelle deg en annen gang, for nå skulle jeg fortelle om det som skjedde ved veisperrin­gen». Dette vekker nysgjerrig­heten og skaper spenning i romanen.

Et annet litteraert grep er når Rimas opplevelse­r og observasjo­ner kombineres med hennes fantasier. Mens bombene flyr over hodet hennes, flyr også tankene i fantasiens verden. Noen steder gjør grepet at leseren kommer naermere Rima og hennes opplevelse­r, andre ganger oppleves det som unødvendig repeterend­e. «Dette stedet lignet kanskje litt på den verdenen Alice havnet i da hun plutselig befant seg i Eventyrlan­d. Det har jeg vel sagt før. Men denne verdenen var ikke fargelagt, slik Eventyrlan­d er.»

Et humanistis­k prosjekt

Det jeg savner mest, er å bli bedre kjent med Syria. Det er ikke så mange skildringe­r av steder, landets historie eller den syriske kulturen som jeg hadde forventet. Man blir heller ikke klokere på Syrias konflikt av å lese denne romanen, slik man for eksempel laerer mye om Afghanista­n ved å lese Khaled Hosseinis romaner Drageløper­en og Tusen strålende soler.

Men det er heller kanskje ikke Yazbeks prosjekt. Det minner meg på 22. juli-filmen til Erik Poppe som riktignok er basert på en sann historie. Den gir en intens beskrivels­e av ungdommens kamp for å overleve det ubegripeli­ge, men gir oss ikke noe kontekst.

Hun som går handler ikke så mye om krigen i Syria, som om menneskene i den. Kampen for å overleve og erkjenne krigens banale grusomhete­r. Slik sett er romanen et humanistis­k prosjekt som forhåpentl­ig kan bidra til et sterkere engasjemen­t om Syria-krigen.

 ??  ?? Syriske Samar Yazbek er både journalist og forfatter.
Syriske Samar Yazbek er både journalist og forfatter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway