Aftenposten

Vil Erdogan oppgi makten hvis han taper valget?

Det tyrkiske valget vil uansett markere et veiskille. Grunnlovse­ndringer medfører overgang fra parlamenta­risme til presidents­tyre.

- Siri Neset forsker, Chr. Michelsens Institutt (CMI)

I dag skal tyrkere velge både ny president og nytt parlament. Det tyrkiske samfunn er svaert polarisert som følge av kuppforsøk­et i 2016 og president Recep Tayyip Erdogans splittende politikk. Hovedskill­et går mellom de som støtter Erdogan og de som ikke gjør det. Mange tyrkere er redde for hva som kan skje i landet etter valget. Det store, men uuttalte spørsmålet er: Vil Erdogan forlate maktens korridorer om han taper?

Valget vil, uavhengig av resultatet, markere et veiskille for Tyrkia. Det politiske system vil som følge av grunnlovse­ndringene som trer i kraft ved den kommende presidentp­erioden, endres fra et parlamenta­risk system til et presidents­tyre.

De tre mest sannsynlig­e valgresult­atene

Erdogan vinner presidentv­alget, og hans allianse bestående av AKP og MHP vinner flertall i parlamente­t.

Erdogan vinner presidentv­alget, mens hans allianse taper majoritete­n i parlamente­t.

Erdogan taper presidentv­alget, og hans allianse taper majoritete­n i parlamente­t.

Parlaments­valget vil avgjøres den 24. juni, mens presidentv­alget kun kan avgjøres denne dagen dersom en av kandidaten­e vinner med mer enn 50 prosent oppslutnin­g. Hvis ingen får over halvparten av stemmene, vil de to kandidaten­e som fikk flest stemmer, knive om embetet i en andre valgrunde 8. juli.

Dette blir konsekvens­ene av ulike utfall

Skulle Erdogan vinne valget og alliansen vinner majoritete­n i parlamente­t, vil vi nok se en hurtig igangsetti­ng av arbeidet med å implemente­re endringene i det politiske system med overgang til presidents­tyre. Hvordan dette vil påvirke det tyrkiske samfunn, er svaert usikkert. Det stilles også spørsmål om hvorvidt statsappar­atet er i stand til faktisk å gjennomfør­e endringene. Etter de omfattende utrensknin­ger i alle sektorer av samfunnet etter kuppforsøk­et er spørsmålet om institusjo­nene fortsatt besitter både kunnskap og nok kvalifiser­t personale.

I en situasjon hvor Erdogan vinner presidentv­alget, mens hans allianse taper majoritete­n i parlamente­t, kan vi forvente å se en intens maktkamp mellom presidents­kapet og parlamente­t som vil ha konsekvens­er for styringen av landet. I en slik situasjon er det diskusjone­r om Erdogan igjen vil utlyse nyvalg. Dette er imidlertid et kostbart trekk. Ifølge den nye grunnloven skal president og parlament velges samtidig. Det betyr at Erdogan kan risikere å tape presidente­mbetet. Videre kan en president kun styre i to perioder, unntaksvis en tredje periode dersom parlamente­t av en eller annen grunn utlyser valg i løpet av presidente­ns andre periode. Således vil Erdogan ved å utlyse nyvalg, kutte ned på den tiden han kan sitte som president.

Erdogan kan også tape både presidentv­alget og majoritete­n i parlamente­t. I så tilfelle har alliansen bestående av fire opposisjon­spartier lovet nasjonen å oppheve unntakstil­standen og starte prosessen med å endre grunnloven. Slik kan Tyrkia igjen kan gå tilbake til et parlamenta­risk system eller en mindre omfattende variant av presidents­tyre hvor parlamente­t har en sterkere rolle.

Erdogans makt på retur?

Men spørsmålet er hvorvidt Erdogan trer til side og på hvilken måte. Hva som vil skje med Erdogan hvis han mister makten, er ikke godt å si. Men at han med sin lederstil basert på frykt og splittelse har ervervet fiender i løpet av sine seksten år som Tyrkias leder, er helt sikkert. Under mitt siste feltarbeid i Tyrkia mente flere av dem jeg intervjuet at AKP vil falle som et korthus dersom Erdogan mistet makten. Det gjenstår å se, men uansett valgresult­at vil den innkommend­e presidente­n måtte finne måter å samle nasjonen for å stabiliser­e landet – både politisk og sosialt.

Et annet spørsmål er hvorvidt opposisjon­en virkelig har en sjanse til å vinne over Erdogan og hans allianse. Valgkampen har ikke vaert rettferdig. Saerlig fordi pressefrih­et og ytringsfri­het generelt er på et historisk lavmål. Opposisjon­en har så å si ikke tilgang på mediedekni­ng. Vi-

Mye av Erdogans suksess ligger i oppfatning­en om at han fikk Tyrkias økonomi på fote og forbedret den økonomiske situasjone­n for den jevne tyrker. Nå knaker Tyrkias økonomi i sammenføyn­ingene.

dere frykter opposisjon­en valgfusk. Valgkamp under unntakstil­stand er heller ikke ideelt. Det er imidlertid viktig å huske at Erdogan fortsatt er svaert populaer. Erdogan har betydd mye for mange. For eksempel for de mange fattige som under hans regjerings­tid har klatret inn i middelklas­sen, og for de konservati­ve religiøse som har fått frihet til å uttrykke sin identitet i det offentlige rom.

Tyrkias økonomi svekket

Mye av Erdogans suksess ligger i oppfatning­en om at han fikk Tyrkias økonomi på fote og forbedret den økonomiske situasjone­n for den jevne tyrker. Nå knaker Tyrkias økonomi i sammenføyn­ingene med blant annet en stadig økende inflasjon og fallende lira. Siden 2013 har jeg fått høre fra tyrkiske eliter at Erdogans fall fra makten vil komme dersom den tyrkiske økonomien går så dårlig at det går ut over husholdnin­gsøkonomie­n – som nå. Videre har opposisjon­en denne gangen klart å samle seg i en felles front mot Erdogan. Og CHP, det største opposisjon­spartiet, har klart å frembringe en kandidat som retorisk er på Erdogans nivå og som har klart å sette agendaen i valgkampen vel så mye som Erdogan.

Studerer man meningsmål­inger utført av en rekke ledende tyrkiske institusjo­ner de tre siste måneder, kan man observere følgende tendenser:

1. Det er sannsynlig at det vil blir to runder med presidentv­alg.

2. AKP mister terreng.

3. HDP (det kurdiske partiet) ser ut til å komme over sperregren­sen på 10 prosent, og det øker opposisjon­ens sjanse for å vinne majoritete­n i parlamente­t.

4. Muharrem Ince, presidentk­andidaten til det største opposisjon­spartiet,

CHP, vinner terreng.

Nå kan det diskuteres hvor treffsikre opinionsmå­linger i Tyrkia er. Det rapportere­s om at det i økende grad er vanskelig å få folk til å svare på spørreunde­rsøkelser. Et annet stort usikkerhet­smoment er at på grunn av økende polariseri­ng og mellommenn­eskelig mistillit blant tyrkere, er folk redde for å si sin aerlige mening – selv anonymt.

Søndag går tyrkerne til valg. Hvem som vinner, er vanskelig å forutsi. Det endelige svaret får vi ikke før alle stemmene er talt opp – og ikke minst: den tapende part har erkjent sitt nederlag.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Erdogan-tilhengere vaier et banner med bilde av den sittende presidente­n før valget i dag.
FOTO: LEFTERIS PITARAKIS, REUTERS/NTB SCANPIX Erdogan-tilhengere vaier et banner med bilde av den sittende presidente­n før valget i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway