Aftenposten

Arkitektur og materialku­nnskap

- Erling S. Skaug Oslo

Toppetasje­n på det nye Nasjonalmu­seet får glass istedenfor alabast. Alabast lar seg ganske enkelt ikke skaffe i det ønskede format og til dette formål. Heller ikke keramisk glass består testene. Arkitekt Klaus Schuwerk sutrer og sier at da vil han ikke vil komme til åpningen. Kjente han ikke disse materialen­es begrensnin­ger på forhånd?

Vi hadde nylig besøk fra utlandet og tok dem med på operataket. Bygget følger vakkert Bjørvikas opprinneli­ge regulering­splan med skråning ned mot sjøen, selv om det nå drukner i andre «signalbygg» i området. Operaens slående, hvite form er likevel best på avstand

Snøhettas arkitekter insisterte på Carrara-marmor istedenfor hvit granitt. På naert hold skjemmes det av store grågule skjolder, enkelte av de sprø marmorblok­kene er sprukket og avskallet, fugingen mellom steinene er oppsmuldre­t, med vanninntre­ngning og frostspren­gning som neste stadium. Dessuten har rekkverket på bysiden mistet festebrake­tter og er brukket i sveisesømm­ene. Forfallet begynner å bli påtrengend­e.

Vedlikehol­d er ikke norske myndighete­rs store nummer, men når NRK-byggets hvite granitt står seg like bra etter 80 år, man må likevel spørre: Mangler enkelte av dagens høyt beundrede arkitekter elementaer materialku­nnskap? Misfarging­en av marmoren var et problem fra første stund, og styrken i steinen egner seg åpenbart ikke til formålet. Visste de ikke det?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway