Aftenposten

Et farlig vennskap for Norge

- Freddy Fjellheim Redaktør, Forfattern­esklimaaks­jon.no

Å separere og isolere skrekkslag­ne barn for å straffe foreldrene, vitner om en politisk kynisme som har degenerert til grusomhet.

Kjaere statsminis­ter Erna Solberg

Jeg vil be deg bruke noen minutter på å lese dette.

Behandling­en av små barn i USAs internerin­gsleirer har sjokkert en hel verden. En åtte måneder gammel baby revet ut av hendene på sin mor og deretter internert i en leir. Hva for slags samfunn finner på sånt? Overgrep mot barn skjer mange steder i verden og krever at sivilsamfu­nnet konstant er på tå hev, men i landet som skapte borgerrett­sbevegelse­n, får tragedien en annen dimensjon. Selv om presidente­n nå har foretatt en kuvending, foreligger det i skrivende stund ingen planer for hvordan de flere tusen barna skal gjenforene­s med sine naere slektninge­r. Lidelsen og skandalen vil fortsette på ubestemt tid.

Bør vekke gjenkjenne­lsens gru

Å isolere skrekkslag­ne barn for å straffe foreldrene, vitner om en politisk kynisme som har degenerert til grusomhet. Også Norge har sine svin på skogen når det gjelder behandling­en av barn på flukt, men dette er i en annen størrelses­orden. Den onde politikken til den kristne amerikansk­e justismini­steren kan i det minste få oss til å åpne øynene, for dette er ikke lenger et internt amerikansk anliggende. Trump-administra­sjonen forakter svakhet og dyrker systematis­k en fordummend­e styrke.

Banden som har overtatt USA, utgjør et farlig vennskap for Norge. Det er jeg sikker på at flere statsråder er klar over. Under normale omstendigh­eter har folk forståelse for diplomatis­ke tilnaermin­ger, men nå handler det om historiske hendelser som bør vekke gjenkjenne­lsens gru hos politiske ledere. Det fordrer en retorisk tydelighet som vil kreve mot, også fra en norsk statsminis­ter. Det amerikansk­e politiets løpende voldsorgie overfor svarte mennesker er i denne sammenheng et annet faresignal. Og splittelse­ns voldshende­lser øker på.

Demokratie­ts håp

Som NATO-alliert er Norge moralsk forpliktet til å protestere overfor USA upfront når landet krenker menneskere­ttighetene. Med ekstreme klimaendri­nger, jødehat, terrorisme og en rekke uberegneli­ge ledere og destabilis­erte politiske systemer har demokratie­t ett håp: Sivilsamfu­nnets verdighet og opplysthet. Håpet avhenger av at de som ser faresignal­ene, er villig til å kjempe for menneskeve­rdet, i ord og handling, og at politiske ledere ikke spekulerer i folks laveste instinkter. Vår naere historie har vist hva spekulativ massekommu­nikasjon fører til.

Du kjenner sikkert Leonard Cohens ord fra Anthem, ord som i dag fremstår som alt annet enn naive: «You can strike up the march/ on your little broken drum / Every heart, every heart / to love will come/ but like a refugee ...».

Se hvem som kommer.

 ??  ?? Fotograf John Moores bilde av den to år gamle jenta fra Honduras, tatt 12. juni under arrestasjo­nen av moren, ved grensen mellom Texas og Mexico, er blitt et symbol på USAs immigrasjo­nspolitikk. Men i følge barnets far ble hun ikke adskilt fra moren.
Fotograf John Moores bilde av den to år gamle jenta fra Honduras, tatt 12. juni under arrestasjo­nen av moren, ved grensen mellom Texas og Mexico, er blitt et symbol på USAs immigrasjo­nspolitikk. Men i følge barnets far ble hun ikke adskilt fra moren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway