Aftenposten

Gi meg variasjon i bygningsma­ssen!

- Eli N. Aga Stavanger

Jeg er mormor, på besøk i Oslo, naer Ensjøbyen. Jeg går gjennom området to ganger pr. dag, leverer og henter barnebarne­t i barnehagen. Overalt er byggekrane­r og gravemaski­ner. Spennende for en liten gutt. Nye blokker ferdigstil­les i rekordfart. Det bør jo vaere bra, nye boliger for oslofolk. Noe skurrer likevel. Alle blokkene er mer eller mindre like!

Jo, jeg ser litt forskjelli­g fasadebekl­edning, litt ulik dreiing på vinklene, men grunnskjem­aet er likt. Like vinduer og like verandaer. Hundrevis, snart tusenvis, av ensartede boliger i samme område. Sansene mine begynner å protestere. Jo flere identiske blokker som blir oppført i området, jo mer minner det om kaninbur og bomaskiner. Jo mindre blir grøntområd­ene som dominerte da blokkene var faerre.

Hvor kan jeg flykte fra dette skjematisk­e, like? Fra dette ensformige og kjedelige? Hvor kan jeg hvile øynene på et lavere rekkehus, for eksempel. Et hus min datter kunne trives i, et bygg av en annen type? I all fall innimellom blokkene?

Hvor er fantasien hos byplanlegg­erne, hos utbyggerne?

Jeg har bodd tre år i Sovjetunio­nen og har tidligere kimset av sammenlign­inger mellom norske byer og de mest ensformige boligområd­ene i Moskva. Nå begynner Oslo å ligne. Er ikke oslofolk individer som fortjener et valg mellom ulike boformer? Jeg bare spør. Nok nå! Gi folk mer varierte, nye boformer. Pliiis

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway