Aftenposten

Han som voldtok meg, får strafferab­att. Hva får jeg?

- Jente (20)

Straffen føles allerede for lav, og attpåtil får gjerningsm­annen rabatt. Det føles vondt og frustreren­de.

I mer enn hver femte dom får den tiltalte strafferab­att fordi saken blir liggende for lenge hos politiet. Grunnen er at det har vaert belastende for den tiltalte å ha en sak hengende over seg over så lang tid.

Både den norske grunnloven og den europeiske menneskere­ttighetslo­ven slår fast at alle har rett til å få saken sin avgjort av en domstol «innen rimelig tid». Hvis ikke det skjer, har en rett på kompensasj­on.

Dette gjelder visst bare den som har utført en vond handling. Men hva med meg, hva får jeg? Hensikten min med en anmeldelse var aldri erstatning­en, men likevel føler jeg at denne burde høynes om saken blir liggende lenge. For det er virkelig ikke bare for den tiltalte det er tungt å ha en sak hengende over seg. Det er svaert belastende som fornaermet å hele tiden gå og vente på svar og fremgang i noe man ønsker å legge bak seg.

Erstatning­en skal vaere en måte å vise den fornaermed­e at han eller hun er trodd i sin sak. Det skal vaere en støtte for å vise at en på samfunnets vegne er lei seg for det den tiltalte har gjort.

Samtidig som tiltalte får strafferab­att, blir det forhandlet hvor mye jeg skal få i erstatning for at mitt liv er blitt endret på grunn av en eller flere personers handlinger. Den skaden jeg har fått, kan måles i penger. Men det teller ikke jo lenger du går og drasser på det, slik som den gjør hos tiltalte.

Politikern­e bør se det selv

Stor pågang hos politiet og påtalemynd­igheten er ingen nyhet, og jeg forstår at det er vanskelig å prioritere alle saker like høyt. Jeg forstår at nye saker dukker opp, og jeg forstår at det er mye jobb som skal gjøres i hver sak.

Jeg ønsker bare at de som sitter på makten, skal se dette og forstå det selv, slik at blant annet politiet får flere midler. Om vi fortsetter i denne retningen, vil vi se flere brudd på menneskere­ttighetene. Bare i NRKs undersøkel­se vises det til at 39 av 192 saker går over anbefalt liggetid.

Vondt og merkverdig

I de verste tilfellene ser vi det som kalles «grupperaba­tt». Her får personene som deltok i ugjerninge­n, dele på straffen, fordi det var samme person de gjorde vondt. Det kan vaere to personer, det kan vaere fire. Burde ikke det vaere motsatt, at om det er flere personer som er med på å skade andre, så blir straffen enda strengere? Ifølge loven er det ikke slik.

Som fornaermet er det vanskelig å sitte i en rettssal og høre det som blir sagt. Å høre det en vet, men ikke snakker høyt om. Det verste er likevel å vite at dommen som blir gitt, i mange, mange tilfeller allerede føles for lav, og attpåtil blir det gitt en rabatt. Det er frustreren­de, vondt og merkverdig. Selv om advokaten har fortalt det, så er det tungt å høre at personen som har gjort deg vondt i livet, skal få en slags belønning.

 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Den norske grunnloven slår fast at alle har rett til å få saken sin avgjort av en domstol «innen rimelig tid». Hvis ikke det skjer, har en rett på kompensasj­on. Dette gjelder visst bare den som har utført en vond handling, skriver Jente (20).
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX Den norske grunnloven slår fast at alle har rett til å få saken sin avgjort av en domstol «innen rimelig tid». Hvis ikke det skjer, har en rett på kompensasj­on. Dette gjelder visst bare den som har utført en vond handling, skriver Jente (20).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway