Aftenposten

På denne dag

-

1535: Anabaptist­opprøret i den tyske byen Münster ble knust. 18 måneder tidligere hadde en sekt av radikale anabaptist­er («gjendøpere») tatt kontroll over byen og innstiftet et teokrati. De nye makthavern­e, som var inspirert av anabaptist­profeten Melchior Hoffmanns apokalypti­ske visjoner, for nådeløst frem mot enhver som ikke underkaste­t seg regimet. I april 1534 ble Münster omringet av en haer under ledelse av byens avsatte biskop. Etter seig motstand fra de vaepnede anabaptist­ene klarte beleirerne å bryte seg gjennom bymurene 24. juni 1535. Hevnen over opprørsled­erne ble grusom. I januar året etter ble tre av dem torturert i full offentligh­et og henrettet på byens torg. Likene deres ble plassert i tre stålbur, som så ble heist opp i tårnet i

St. Lamberti-kirken i sentrum av Münster. Burene henger der fremdeles. 1908: «Jeg har prøvd så hardt å gjøre det rette». Med disse ordene utåndet president Stephen Grover Cleveland, den eneste presidente­n i USAs historie som har sittet i to perioder som ikke var sammenheng­ende. Cleveland er også den eneste presidente­n som benevnes med to rekketall, henholdsvi­s som USAs 22. og 24. president. Han var dessuten den eneste demokratis­ke kandidaten som ble valgt i den sterkt republikan­skdominert­e perioden fra 1860 til 1912. Som president la Cleveland mye krefter i å forbedre og effektivis­ere den amerikansk­e statsadmin­istrasjone­n. Han huskes også for sitt iherdige arbeid med å bekjempe korrupsjon. Stephen Grover Cleveland satt som president fra 1885 til 1989 og fra 1893 til 1997.

1941: Den bulgarsk-franske filosofen og forfattere­n Julia Kristeva ble født i byen Sliven i Bulgaria. Kristeva vant internasjo­nalt ry i 1970-årene for sine språk- og litteratur­teoretiske arbeider. Hun har også markert seg som en ledende figur innenfor Frankrikes akademiske feminisme. I senere år har hun dessuten skrevet detektivro­maner. Som teoretiker er Kristeva omstridt. I Norge var reaksjonen­e blandede da hun i 2004 ble hedret med Holberg-prisen, ifølge juryens begrunnels­e for hennes «nyskapende arbeid omkring problemsti­llinger i krysningsf­eltet mellom språk, kultur og litteratur».

Våren 2018 hevdet en ungarsk undersøkel­seskommisj­on å ha dokumentas­jon for at Kristeva var angiver og agent for Ungarns sikkerhets­tjeneste i 1970-årene. Kristeva skulle ha operert under kodenavnet «Sofia». Filosofen har avvist anklagene og karakteris­ert dem som «groteske». (NTB)

 ??  ?? Stephen Grover Cleveland, USAs 22. og 24. president
Stephen Grover Cleveland, USAs 22. og 24. president

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway