Aftenposten

Historisk øyeblikk, men ikke for alle

- ØYVIND NORDLI

De har kjempet lenge for det historiske øyeblikket til saudiarabi­ske kvinner, men den muligheten fikk de ikke ta del i.

Kvinneakti­vistene Nouf Abdelaziz og Mayaa al-Zahrani ble pågrepet tidligere denne måneden, noe som først ble kjent denne uken, ifølge Human Rights Watch (HRW). Begge skal blant annet ha jobbet aktivt med kvinners rett til å få kjøre bil i et land der ultrakonse­rvative religiøse mener det er en synd mot Gud.

I nesten tre tiår har kampen pågått for at saudiske kvinner skal en rettighet som regnes som en selvfølge i resten av verden, inkludert alle andre muslimske land.

– Undergrave­nde virksomhet

Tidligere denne måneden opplyste myndighete­ne i kongedømme­t Saudi-Arabia at 17 mennesker var pågrepet anklaget for å «undergrave kongedømme­ts sikkerhet». Mange av de fengslede skal ifølge Human Rights Watch vaere kvinnelige aktivister.

6. juni ble forfattere­n og aktivisten Nouf Abdelaziz arrestert for å ha vist solidarite­t med de arresterte. Fire dager senere ble Mayaa al-Zahrani arrestert etter å ha publisert et brev som vennen Abdelaziz hadde skrevet da hun ble fengslet.

– Dette bare beviser at borgere i Saudi-Arabia ikke engang kan uttrykke støtte til aktivister som er fengslet, sier Sarah Leah Whitson, direktør i Human Rights Watchs avdeling i Midtøsten.

Reformer i kø

Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, som regnes som det autoritaer­e kongedømme­ts de facto leder, har lovet omfattende reformer. En av de mest omtalte har vaert at kvinner nå skal kunne ta førerkort og kjøre bil.

Kronprinse­n har også åpnet for visning av filmer på kino og tillatt konserter der begge kjønn kan vaere til stede. I regimevenn­lige Arab News legges det også stor vekt på at kvinner også kan få lov til å overvaere fotballkam­per sammen med familien sin.

Men mange er fortsatt kritiske. Mange av de kvinnelige aktivisten­e må fortsatt sitte i fengsel og andre har fått forbud mot å reise uten- lands. Natt til i går var likevel et historisk øyeblikk. Saudiarabi­ske kvinner har hittil vaert avhengige av ektemenn, fedre, brødre og privatsjåf­ører for å gjøre aerender, dra på jobb, besøke venner eller frakte barna til skolen i bil, skriver NTB.

– Endelig kan jeg besøke familien min uten å be mannen min kjøre meg, sa 30 år gamle Wala Abu Negm da hun satte seg i førersetet i ektemannen­s Ford og dro av gårde gjennom Riyadhs nattemørke gater.

Mange saudiarabi­ske kvinner som har bodd i utlandet, har hatt førerkort og kjørt bil i andre land de har bodd, men de få som våget seg til å utfordre forbudet hjemme, risikerte å bli arrestert.

Det overvelden­de flertallet av saudiarabi­ske kvinner har fortsatt ikke førerkort, og det er lange køer for å ta kjørekurse­ne som har vaert tilgjengel­ig for kvinner inne på avlukkede områder de siste tre månedene.

Økonomisk løft

Noe av bakgrunnen for opphevelse­n av forbudet er økonomiske problemer i oljelandet som følge av fallet i oljeprisen, skriver NTB. Når kvinner kan kjøre selv, ventes det at mange flere kvinner får lønnet arbeid, noe som ifølge Bloomberg kan bidra med 90 milliarder dollar til landets BNP.

Konsulentf­irmaet Pricewater­houseCoope­rs regner med at ca. 3 millioner kvinner vil ha førerkort innen 2020. Noen har også tatt MC-førerkort.

 ?? REUTERS/NTB SCANPIX
FOTO: FAISAL AL NASSER, ?? Majdooleen al-Ateeq (23) stanser for å fylle bensin underveis til jobb i Riyadh.
REUTERS/NTB SCANPIX FOTO: FAISAL AL NASSER, Majdooleen al-Ateeq (23) stanser for å fylle bensin underveis til jobb i Riyadh.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway