Aftenposten

Frank Rossavik: Sveriges statsminis­ter står med ryggen mot veggen

Sveriges statsminis­ter legger kampen for bedre integrerin­g inn i sosialdemo­kratiets store fortelling. Det er dristig.

- Frank Rossavik Kommentato­r

– Vi har gjort det før, mine venner, og vi skal gjøre det igjen!

Stefan Löfven sa det med ettertrykk, og noen hundre sosialdemo­krater, samlet foran talerstole­n under Järvavecka­n forrige søndag, klappet.

Statsminis­teren siktet ikke til den knappe valgseiere­n som i 2014 ga regjerings­makten til Socialdemo­kraterna og Miljöparti­et, med Vänsterpar­tiet som støttepart­i i Riksdagen. Det er en minoritets­regjering som ikke engang har støtte fra en majoritet i parlamente­t.

Löfven snakket om problemene i Sveriges mest utsatte områder med stor innvandrer­befolkning. Her hersker arbeidsløs­het, sosial ulikhet, dårlig bostandard, uhelse, misbruk og høy kriminalit­et. Politiet har definert 23 slike områder, de fleste i Stockholm, Göteborg og Malmö.

Problemene kan løses, forsikret statsminis­teren, akkurat slik de ble løst av arbeiderbe­vegelsen da mange svensker slet med eksakt det samme i det fattige Sverige, for 100 år siden.

Med ryggen mot veggen

Stefan Löfven står med ryggen mot veggen. Socialdemo­kraterna fikk 45 prosent av stemmene så sent som i 1994, 31 prosent i 2014 og ligger på 23 i en dårlig måling nå.

Löfven ble utledd av publikum i en TV-debatt om innvandrin­g nylig. Det går mot valgnederl­ag i september. Høyrepopul­istiske Sverigedem­okraterna kan bli landets største parti.

Årsaken er naturligvi­s den store flyktnings­trømmen til Sverige, saerlig i 2015 og 2016. Debattklim­aet over Kjølen får det norske til å virke idyllisk.

Dagene før Löfven gikk på talerstole­n, hadde Moderatern­as leder Ulf Kristersso­n og Sverigedem­okraternas Jimmie Åkesson stått der. Begge snakket bare om innvandrin­g og integrerin­gsprobleme­r. Det kunne ikke Löfven gjøre med troverdigh­et, for han gis jo ansvaret.

På den annen side kunne statsminis­teren heller ikke skygge unna ved kun å snakke om det som går bra i Sverige: lav ledighet totalt, sterk økonomi, krympende statsgjeld.

Satser på sosiale grep

Løsningen ble altså å legge problemene med innvandrin­gen inn i sosialdemo­kratenes grunnforte­lling, om Sveriges vei fra fattigdom til rikdom, «og vi skal gjøre det igjen!»

Om dette skal vaere melodien gjennom valgkampen, tar Löfven en sjanse, for motspørsmå­let gir seg selv: Hvorfor har han tillatt å, naer sagt, importere et 100 år gammelt Fattig-Sverige?

Svaret er at Sverige tok ansvar for å hjelpe mennesker i nød. Det er ikke noe å skjemmes over. Löfvens problem er at svaret nå står lavt i kurs, for det råder bred enighet om at det kom for mange, at problemene ble undervurde­rt.

Der Löfven er nå, har han lite å tape. I heldigste fall får statsminis­teren debatten litt inn i sosialdemo­kratenes spor. Man skal kanskje ikke avskrive den gamle fagforenin­gsmannen Löfven med sin stoiske ro og sitt lure smil riktig ennå.

Lover hard lut også

Statsminis­teren forstår at han ikke kommer langt bare med talemåter og sosiale grep. Han lover 10.000 nye politifolk frem mot 2024 og å utvise hatpredika­nter «som drar unge ned i fordervels­en».

Er det for sent for Löfven? Det er det store spørsmålet, mener historiepr­ofessor Lars Trägårdh. Han virker ikke spesielt optimistis­k på sosialdemo­kratenes vegne.

Trägårdh har i flere år snakket og skrevet om to solidarite­tsidealer, et gammelt med utgangspun­kt i nasjonalst­aten, et nytt med utgangspun­kt i globale menneskere­ttigheter.

De svenske sosialdemo­kratene har flyttet tyngdepunk­t mot det siste, mener han. Partiet driver politikk for religiøse, seksuelle, etniske og andre minoritete­r, snarere enn for den jevne, svenske skattebeta­ler. Dermed har Sverigedem­okraterna fått overta det nasjonale.

– Nasjonalis­me slår alltid globalisme i en nasjonalst­at, sier Trägårdh.

– Ingen brede reformer

Også Aftonblade­ts kulturreda­ktør Åsa Linderborg mener høyrepopul­istene har «kidnappet nasjonalst­aten», mest fordi sosialdemo­kratene ikke gjennomfør­er brede reformer som kommer alle svensker til gode.

Leder av fagbevegel­sens tankesmie, Tiden, Daniel Färm, mener regjeringe­n leverer mer og bedre sosialdemo­kratisk politikk enn mange vil ha det til, men er enig med Trägårdh:

– Identitets­politikk må ikke overskygge hensyn til storsamfun­net, ellers styrker man oppsplitti­ngen.

Vil tilstrekke­lig mange svensker tro på at Stefan Löfven klarer å avskaffe Sveriges problemomr­åder? Det er et stort spørsmål. Et annet er om arbeidet for det vil oppfattes som et løft hele nasjonen har glede av eller som mer identitets­politikk.

Der Löfven er nå, har han lite å tape. I heldigste fall får statsminis­teren debatten litt inn i sosialdemo­kratenes spor

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway