Aftenposten

Dramatiske dager i New York for snart 50 år siden startet Pride

I byer over hele verden er pride-festival og regnbuefla­gg faste innslag i juni.

- CAROLINE ENGE

Oslo Pride arrangeres i år for 36. året på rad. Minst 250.000 deltagere og tilskuere er ventet til lørdagens parade.

– Det er langt fra 250 oppmøtte på universite­tsplassen i 1974, til dagens feiring, sier Geir Hagland, som ledet den første norske interesseo­rganisasjo­nen for homofile, DNF-48 (Det norske forbundet av 1948) fra 1979 til 1982.

Et voldsomt opprør i USA noen år tidligere, gjorde at dagene rundt 28. juni fikk en helt spesielt betydning i kampen for homofiles rettighete­r.

Startet på mafiadreve­t utested

Natt til lørdag 28. juni 1969 stormet politiet Stonewall Inn, en bar i bydelen Greenwich Village i New York. Ansatte ble arrestert, angivelig fordi stedet ikke hadde skjenkebev­illing.

Flere av de besøkende ble også arrestert eller kastet ut, blant annet fordi de ikke var kledd anstendig etter loven, ifølge History.com.

Stonewall Inn var et kjent møtested for homofile, lesbiske og transperso­ner. Ettersom homofili fortsatt var forbudt, ble slike barer ofte drevet av mafiaen.

– Stonewall Inn hadde hverken rømningsve­ier eller vann til å vaske glass, og toalettene var stadig oversvømme­t. Men det var den eneste homobaren i byen hvor dansing var tolerert av korrupte politimenn. Slik ble Stonewall en institusjo­n, skriver The New York Post.

Hendelsen 28. juni var langt fra første razzia på utestedene i området. Men denne gangen hadde gjestene fått nok og svarte med å motsette seg arrest, kaste steiner og startet branner. Folk samlet seg og protestert­e på gaten Christophe­r Street i flere dager.

Mange regner opprøret som starten på homobevege­lsen. Flere organisasj­oner for homofiles rettighete­r ble startet, og sammen organisert­e de året etter de første pride-paradene.

Ettårsdage­n for opptøyene fikk navnet Christophe­r Street Liberation Day, og etter hvert gjorde organisasj­oner for homofile og lesbiske dagen til sin kampdag også utenfor USA.

Stonewall Inn er fortsatt et viktig landemerke, og ble i 2016 erklaert som nasjonalt minnesmerk­e for LHBT-personers rettighete­r, skriver CNN.

Kampdag

Også i Oslo ble hendelsene på Christophe­r Street starten på en årlig tradisjon. Første markering var 27. juni i 1974, da rundt 250 personer var samlet på universite­tsplassen i Oslo.

– Jeg gikk rundt og la løpesedler i postkasser i Bodø hvor jeg bodde da, sier Geir Hagland.

I Oslo ble dagen etter hvert markert med bannere og stands og fest etterpå.

– Jeg husker ikke akkurat om vi hadde flagg, men vi brukte dagen til å markere oss politisk og fikk en god del presseopps­lag. Den viktigste kampsaken var at diskrimine­ring mot homofile skulle forbys ved lov, sier Hagland.

I 1982 var Hagland med og arrangerte den første store demonstras­jonen. Feiringen i Oslo fikk etter hvert navnet Homodagene, deretter Skeive dager og til slutt Pride.

– Langt flere er åpne

– Vi møtte nok mer negative reaksjoner og fordommer den gangen. Den største forskjelle­n fra starten er at i dag er langt flere åpne. Det er alminnelig­gjort, alle kjenner noen som er homofile, eller har noen i familien, sier Hagland.

Pride-dagen ble raskt et internasjo­nalt fenomen, selv om flere land fortsatt ikke tillater feiringen.

– Pride har hatt stor betydning over hele verden. Da vi startet med paraden kunne man for eksempel ikke feire pride i Øst-Europa. Jeg var selv til stede på den første paraden i Ljubljana i Slovenia, sier Hagland.

Feiringen vokser stadig i omfang, også i Norge. I 2002 var det ifølge nettstedet Gaysir.no 16 flåter i paraden. I 2017 var det ifølge FRI (Foreningen for kjønns- og seksualite­tsmangfold) 104 flåter.

Forbereder pride-jubileum

Selv om pride arrangeres året rundt, er juni mange steder den offisielle pride-måneden. At det neste år er 50 år siden Stonewallo­pprøret, kommer til å prege feiringen, tror festivalsj­ef Fredrik Dreyer.

– Veldig mange av oss kjenner vår egen historie. Vi er godt kjent med Stonewall-opprøret og forbereder markeringe­n av 50-årsjubilee­t i 2019, sier Dreyer.

Han sier at nettopp det å vise frem den skeive kulturen, som tidligere var usynlig eller tildekket, gjør paraden så viktig.

– Det handler om synliggjør­ing og å vise seg frem. Pride skal vaere en arena for folk som fortsatt ikke har en hverdag hvor de kan vaere seg selv.

 ??  ??
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Oslo Pride startet med noen hundre oppmøtte i 1974. Siden 1982 har paraden vaert en årlig tradisjon med stadig flere deltagere. Dette bildet er fra i fjor.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Oslo Pride startet med noen hundre oppmøtte i 1974. Siden 1982 har paraden vaert en årlig tradisjon med stadig flere deltagere. Dette bildet er fra i fjor.
 ?? FOTO: RICHARD DREW, TT NYHETSBYRÅ­N ?? Stonewall Inn i Greenwich Village i New York er fortsatt et nasjonalt minnesmerk­e over kampen for homofiles rettighete­r i USA.
FOTO: RICHARD DREW, TT NYHETSBYRÅ­N Stonewall Inn i Greenwich Village i New York er fortsatt et nasjonalt minnesmerk­e over kampen for homofiles rettighete­r i USA.
 ??  ??
 ?? FOTO: PAAL AUDESTAD ?? I 2002 var det 16 flåter i pride-paraden. Nå er det mer enn 100.
FOTO: PAAL AUDESTAD I 2002 var det 16 flåter i pride-paraden. Nå er det mer enn 100.
 ?? FOTO: BENT ARE IVERSEN ?? 2004. Bilder fra paraden den gang det het Skeive Dager.
FOTO: BENT ARE IVERSEN 2004. Bilder fra paraden den gang det het Skeive Dager.
 ?? FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX ?? 2010. Kim Friele (t.v.) og ektefellen Wenche Lowzow ble hedret da de kjørte først i paraden, i samme bil som kong Harald og dronning Sonja benyttet under sin signingsfe­rd.
FOTO: GORM KALLESTAD, NTB SCANPIX 2010. Kim Friele (t.v.) og ektefellen Wenche Lowzow ble hedret da de kjørte først i paraden, i samme bil som kong Harald og dronning Sonja benyttet under sin signingsfe­rd.
 ?? FOTO: ØHMAN, ROLF ?? 2000. For 18 år siden var denne gjengen med da Homoparade­n gikk fra Youngstorg­et.
FOTO: ØHMAN, ROLF 2000. For 18 år siden var denne gjengen med da Homoparade­n gikk fra Youngstorg­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway