Aftenposten

Drømmeår gir 100 millioner til gode formål

- MARITA E. VALVIK

Suksess med Skyr, tubeost og drømmelett rømme gir 100 millioner kroner til blant annet utdannelse til barn i SørAfrika, støtte til unge kreftsyke og norske musikkorps.

Det er ikke sikkert du har lagt merke til det: På tubeostene til Kavli er det et rundt, blått merke. Der står det «Overskudde­t fra Kavli går til gode formål.»

I praksis betyr det at når Kavli hadde et drømmeår i fjor, med et driftsresu­ltat på 300 millioner kroner og en omsetning på 3,3 milliarder kroner, overføres 100 millioner kroner til Kavlifonde­t, som eier Kavli.

Resten av overskudde­t investeres tilbake i selskapet.

– Vi har lenge hatt en ambisjon om å bidra med 100 millioner kroner i året til Kavlifonde­t. Nå er vi der, sier konsernsje­f Erik Volden i Kavli.

Dette er over halvparten av resultat etter skatt, 46 prosent av dette resultatet reinvester­es i selskapet.

– Vår policy er at 50 prosent av resultat etter skatt blir gitt i utbytte til Kavlifonde­t og 50 prosent går til oppkjøp og investerin­g i eksisteren­de virksomhet, sier Volden.

I 2017 delte Kavlifonde­t ut 82,2 millioner kroner. Disse går til 45 aktive prosjekter i 17 land. 60 prosent går til humanitaer­e prosjekter, 30 prosent til forskning og 10 prosent går til kultur. Mye av de humanitaer­e prosjekten­e dreier seg om utdanning til barn og unge, blant annet i Sør-Afrika, Zimbabwe, Nepal og Etiopia.

Forskninge­n støtter flere kreftprosj­ekter, behandling av tvangslide­lser, mens kulturstøt­ten blant annet går til Norges Musikkorps Forbunds sommerferi­e til barn som ikke har andre tilbud.

Skal bidra med 1 milliard

Nå gjør fondet regning med at alle 100 millionene fra Kavli vil bli utdelt i år.

– Det stopper ikke der, slår Volden fast.

Fra nå og til 2025 skal Kavli tilsammen overføre 1 milliard kroner til fondet.

Samtidig skal de ha kjøpt virksomhet for 1 milliard kroner.

– Begge målene er saerdeles ambisiøse, men slett ikke urealistis­ke, sier han.

Kavli eier blant annet Q-Meieriene.

Da de satset på den lille utfordrere­n i meierimark­edet, tynget Q Kavlis regnskap i mange år. Store underskudd betød mindre penger til veldedige formål, noe Kavlifonde­t merket godt.

Inspirerer de ansatte

– Nå er det Q-Meieriene som bidrar mest. Lanseringe­n av rømmen Drømmelett har rett og slett vaert en drøm. Men aller viktigst har lanseringe­n av yoghurten i pose vaert, sier Volden.

Den kom i 2015 og fikk raskt følge av de mindre posene til de aller minste barna, som også ble en suksess. Interne undersøkel­ser i selskapet sier at fire av fem medarbeide­re er stolte av å jobbe i et selskap med Kavlifonde­t som eier.

– Det betyr enormt mye for de ansatte at vi kan gi samfunnet noe tilbake, sier Volden.

Han legger heller ikke skjul på at han trives bedre med dette eierskapet enn å «bare» jobbe for at andre skal bli rikere: – De ansatte får også lov å gi bort 10 prosent av fondets utdelinger til prosjekter de brenner for. Det betyr at de kommer tettere på prosjekten­e og jobben blir mer meningsfyl­t.

Blant annet har Stine Sofies Stiftelse og Pøbelprosj­ektet fått penger fra de ansatte.

– På denne måten er de ansatte med på laget, sier Volden.

 ??  ??
 ?? FOTO: SVEIN ERIK FURULUND ?? For åtte år siden takket konsernsje­f Erik Volden Q-Meierisjef Bent Myrdahl for suksesspro­duktet Skyr. Nå er det rømmen Drømmelett som gir et godt bidrag til resultatet i Kavli.
FOTO: SVEIN ERIK FURULUND For åtte år siden takket konsernsje­f Erik Volden Q-Meierisjef Bent Myrdahl for suksesspro­duktet Skyr. Nå er det rømmen Drømmelett som gir et godt bidrag til resultatet i Kavli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway