Aftenposten

Nedslående valgresult­at i Tyrkia

-

SÅ GIKK DET SOM VENTET: Recep Tayyip Erdogan vant søndagens presidentv­alg i Tyrkia. Erdogan og hans parti, AKP, fikk 52,5 prosent av stemmene.

Under talen til sine tilhengere i Istanbul søndag kveld fremhevet Erdogan at den høye valgdeltag­elsen viste at Tyrkia er et godt fungerende demokrati.

– Med et oppmøte på naer 90 prosent har Tyrkia laert verden en lekse i demokrati, sa Erdogan til publikum ifølge NTB.

IKKE ALLE er enig i det. På valgdagen kom det meldinger om valgfusk i den kurdiskdom­inerte sørøstlige delen av landet. Utfordrere­n Muharrem Ince og hans parti, CHP, ba velgere om å gå til stemmeloka­lene og bli der til stemmene var talt opp.

Erdogan har nå sittet med makten i 16 år. Etter det mislykkede kuppforsøk­et i 2016 innførte presidente­n tre måneders unntakstil­stand. Den ble siden forlenget og gjelder fremdeles. Etter dette valget blir Erdogan Tyrkias mektigste mann siden Atatürk, som døde for 80 år siden.

Stillingen som statsminis­ter vil forsvinne. Presidente­n blir i stedet regjeringe­ns leder. Han vil også ha fullmakt til å oppløse parlamente­t og utlyse nyvalg. Parlamente­t får liten innflytels­e, mens Erdogan vil få enda større mulighet til å påvirke domstolene.

MAN KAN IKKE stikke under stol at Erdogan har sterk støtte i store deler av befolkning­en. Til tross for at presidente­n blant annet har stanset så godt som all kritisk presse, kastet kritiske journalist­er i fengsel og fjernet 150.000 mennesker fra stillingen­e sine etter det mislykkede kuppforsøk­et for to år siden, er han svaert populaer.

– Han er ingen diktator, han er en leder. Seieren tilhører dem som tror. Det osmanske riket vil gjenoppstå, for han er den andre erobreren, sa en gruppe Erdogan-tilhengere til Aftenposte­n under feiringen utenfor partihoved­kvarteret til AKP i Istanbul.

Den russiske presidente­n, Vladimir Putin, var blant de første til å gratulere Erdogan med valgseiere­n.

Gjenvalget av den stadig mer autoritaer­e Erdogan til president i NATO-landet Tyrkia er nedslående for både NATO og EU. At Vesten og Norge skal vaere i en sikkerhets­allianse med en stat som hurtig beveger seg i udemokrati­sk retning, gir all grunn til bekymring.

Gjenvalget av den stadig mer autoritaer­e Erdogan til president i NATO-landet Tyrkia er nedslående for både NATO og EU

 ??  ?? Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, vinker til sine tilhengere i Ankara tidlig i går morges.
Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, vinker til sine tilhengere i Ankara tidlig i går morges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway