Aftenposten

Trump-topper avvises og bues vekk fra spisestede­r og kinoer

- KJETIL HANSSEN

En jusprofess­or kaller det som skjer i USA nå for en myk borgerkrig. Og han tror det vil bli verre.

Fredag kveld klokken 20 var Det hvite hus’ pressetals­kvinne Sarah Huckabee Sanders på restaurant­en The Red Hen i Virginia sammen med syv venner. Ostefat var allerede kommet på bordet da serverings­stedets eier kom og tok Sanders til side.

– Jeg forklarte at restaurant­en har visse normer som vi må oppretthol­de, som aerlighet, medfølelse og samarbeid, forteller eier Stephanie Wilkinson til The Washington Post.

– Jeg vil be deg forlate stedet, sa hun.

– Det er greit, jeg drar, svarte Sanders.

Lørdag avslørte en kelner historien, og Sanders tvitret om den.

– Hennes handling sier mer om henne enn om meg, mente Sanders.

Lite til felles med de andre

Nå går debatten om hvordan offentlig ydmykelse, avvisning og nektelse av folk på grunn av politiske synspunkte­r er et tegn på et stadig mer polarisert USA.

En undersøkel­se fra Pew Research i vår viste at en negativ oppfatning av det andre partiet var en nesten like viktig årsak til partivalg som at ens eget parti hadde god politikk.

To av tre spurte sa de hadde lite til felles med tilhengere av det andre partiet.

Sanders er ikke den eneste som har fått matroen forstyrret. Forrige uke spiste sikkerhets­minister Kirstjen Nielsen på en mexicansk restaurant i hovedstade­n Washington da en gruppe demonstran­ter møtte opp og buet til hun dro derfra. Nielsen hadde akkurat forsvart praksisen med å skille barn fra foreldre som lurer seg ulovlig over USAs grense.

– Vi vil ikke la statsråd Nielsen spise i fred så lenge hun beordrer sine ansatte til å rive små jenter vekk fra sine mødre, sier Margaret McLaughlin i den venstreori­enterte gruppen som aksjonerte, i en uttalelse.

Politiet kom til kino

Floridas riksadvoka­t Pam Bondi, en republikan­sk politiker som er mye på TV, ble fredag eskortert ut fra en kino av politiet. Hun ble konfronter­t av hissige motstander­e og sier selv hun ble spyttet på og at store menn sperret for henne.

Aktivisten­e er ikke enige i fremstilli­ngen.

– Hvis du nekter å treffe oss, kommer vi dit du er. Vi kommer enten du ser en film eller spiser middag, sier en av dem til Tampa Bay Times.

Ber folk konfronter­e

Den demokratis­ke kongresskv­innen Maxine Waters fra California er godt fornøyd. Hun har tatt til orde for nettopp å konfronter­e fremståend­e Trump-støttespil­lere hvor de enn måtte vaere.

– De vil ikke kunne gå i fred på restaurant, stoppe på en bensinstas­jon eller handle på et varehus, sa hun til MSNBC søndag.

Hun sier at hun ikke har noen sympati for medlemmer av Trumps regjerings­apparat.

Steve Schmidt, en nylig utmeldt republikan­sk strateg som har ligget i verbal krig med Trump-admiminstr­asjonen, later til å vaere enig.

– Offentlige steder vil stadig krympe for Trumps lakeier. De har fortjent det, mener han.

Forskrekke­t av meningsfel­ler

Andre på den amerikansk­e venstresid­en mener dette er et urovekkend­e tegn på en forsterket splittelse i samfunnet. David Axelrod, kjent Obama-rådgiver, ble overrasket og forskrekke­t over dem som applaudert­e avvisninge­n av Sanders.

– Dette er en triumf for Trumps visjon om Amerika. Nå splittes vi av røde tallerkene­r og blå tallerkene­r. Trist, kommentert­e han på Twitter.

– Myk borgerkrig

I USA Today antyder jusprofess­or Glenn Reynolds at det som skjer, er en slags myk borgerkrig.

– Vil det bli verre? Sannsynlig­vis. Det trengs to sider for å ha en borgerkrig, både myke og andre, mener han. Reynolds mener gjensidig politisk forakt er problemets rot.

Mike Huckabee, Sanders’ far og tidligere presidentk­andidat, rykket også ut:

– Trangsynth­et på menyen ved Red Hen-restaurant­en i Lexington, Virginia. Eller du kan be om en hatrett. Forrettene er «småretter for små sjeler», skrev han på Twitter. President Trump kritiserte mandag restaurant­en i en tweet og sådde tvil om renslighet­en der.

– Stor ydmykelse

I vår avsa USAs høyesteret­t dom i en sak der en baker nektet å lage bryllupska­ke til et homofilt par. Flere kommentato­rer har trukket frem denne saken. De mener at de som støtter bakeren, også må støtte restaurant­eieren som avviste Sanders. David Cole fra borgerrett­sorganisas­jonen ACLU førte saken for det homofile paret, men han er, ifølge The Washington Post, ikke enig.

– Det ligger en stor ydmykelse i å bli avvist fra et sted som er åpent for allmennhet­en. Selskapet sier på en måte at det ikke vil behandle deg som et rettmessig medlem av samfunnet, sier Cole.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Sarah Huckabee Sanders ble fredag kveld bedt om å forlate denne restaurant­en i Virginia fordi eieren og de ansatte er uenig med henne politisk.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Sarah Huckabee Sanders ble fredag kveld bedt om å forlate denne restaurant­en i Virginia fordi eieren og de ansatte er uenig med henne politisk.
 ?? FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX ?? Pam Bondi er her i et møte med presidente­n i Det hvite hus. Fredag ble hun konfronter­t av aktivister på kino.
FOTO: EVAN VUCCI, AP/NTB SCANPIX Pam Bondi er her i et møte med presidente­n i Det hvite hus. Fredag ble hun konfronter­t av aktivister på kino.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway