Aftenposten

De har en helt spesiell møkkajobb

- LUCIEN CHAUVIN The Washington Post

Guano er vanligvis bare et litt penere ord for dritt.

Ordet stammer fra inkaenes språk, og det var inkaene som opprinneli­g samlet inn guano for øyene langs Perus 2500 kilometer lange kyst til gjødsel. De voktet ressursen med stor iver. Den som forstyrret fuglene eller øyene der de oppholdt seg, ble straffet med døden.

Spiser oljerik ansjos

Henrettels­er er i dag ute av bildet, men lite annet er forandret. Den peruanske staten håndhever streng kontroll med øyene, som regnes som nasjonale verneområd­er. Guano er fortsatt ettertrakt­et som gjødsel, og Peru er her i front. Årsaken er at fuglene spiser store mengder oljerik ansjos. Det gjør ekskrement­ene deres spesielt verdifulle. I tillegg regner det aldri langs Perus såkalte ørkenkyst. Dermed hoper guanoen seg opp.

Arbeidere vender tilbake

Guanoen høstes langt på vei med samme metode som for hundrevis av år siden. En lag av arbeidere skraper den opp, sorterer den og legger den i poser. En seksjon i landets Landbruksd­epartement velger hvert år ut omtrent 400 mann som får jobbe åtte måneder som guanosamle­re. Mer enn 60 prosent av dem vender tilbake år etter år, og mange av dem er i slekt med hverandre.

Hakker, spader og koster

Årlig begrenses innsamling­en til to-tre øyer. Disse øyene velges ut etter en grundig vurdering av biologer for å unngå å forstyrre fugler i hekkingen. Målet for årets innsamling er 20.000 tonn guano. I juni var de kommet halvveis.

Arbeidet er svaert krevende. Arbeidslag­ene bruker hakker, spader og koster for å løsne guanoen, som noen steder ligger metertykk. Motorisert­e hjelpemidl­er kan ikke brukes. Terrenget er uveisomt og sleipt. Dessuten vil man ikke skremme fuglene.

Tjener bra

Arbeiderne tjener omtrent 6000 kroner måneden, mer enn det dobbelte av gjennomsni­ttslønnen i landet. I de landbruksl­andsbyene de rekruttere­s fra, blant annet i den fattige delstaten Cajamarca, ville de tjent langt mindre. De jobber stort sett åttetimers skift og får dekket kost og helsestell.

Mesteparte­n av guanoen blir solgt lokalt i Peru og er subsidiert for å hjelpe småbrukere. Omtrent en fjerdedel selges til markedspri­s enten i Peru eller utenlands.

Norsk enerett: Aftenposte­n Ti artikler i svensk presse der personer anklages for seksuelle overgrep eller trakasseri­ng og navngis, er felt i klageorgan­et Pressens opinionsnä­mnd (PO), som tilsvarer Pressens Faglige Utvalg (PFU) i Norge. Én av de ti felte artiklene anses som et «grovt» brudd på god publiserin­gsskikk. Blant mediene som er felt, er Expressen,

SVT, Svenska Dagbladet og Arbetaren. (NTB)

 ?? Tlf. 40 61 40 40 ??
Tlf. 40 61 40 40
 ?? FOTO: VERA A. LENTZ/BLOOMBERG ??
FOTO: VERA A. LENTZ/BLOOMBERG
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway