Aftenposten

Alt klart for riving av Regjerings­kvartalet

- ARVE HENRIKSEN

I oktober fortsetter rivingen av Regjerings­kvartalet. Syv måneder senere står Y-blokken for tur.

Rett før helgen ga Plan- og bygningset­aten i Oslo klarsignal til å starte rivingen av det såkalte regjerings­bygg 4 (R4) og Møllergata 17.

Byggene, som er tegnet av Viksjøs Arkitektko­ntor, og sto ferdig i 1988, ble hardt skadet under terrorangr­epet i 2011. Derfor ble det vedtatt at disse skal rives, og ikke innlemmes i det nye regjerings­kvartalet.

– Rivingen av R4 skal etter planen starte i oktober, og vaere ferdig sommeren 2019, sier Pål Weiby, kommunikas­jonsleder for det nye Regjerings­kvartalet i Statsbygg.

Rivingen av R4 og Møllergata 17 er trinn to i arbeidet med å gjøre alt klart for byggingen av det nye Regjerings­kvartalet. Frem til 22. juli 2011 var R4 tilholdsst­ed for Olje- og energidepa­rtementet, Naerings- og handelsdep­artementet og Departemen­tenes servicesen­ter.

Departemen­tenes plenumssal ligger i tilstøtend­e bygning i Møllergata 17. Denne salen er fortsatt i bruk i forbindels­e med store pressekonf­eranser.

Ferdig i januar

I 2014 ble den såkalte S-blokken revet. Der hadde Helse- og omsorgsdep­artementet, Arbeidsdep­artementet og Helsedirek­toratet sine kontorer.

Nå er det altså nabobygget som står for tur. R4 har elleve etasjer, inkludert et helikopter­dekk på taket, og er forbundet med den fem etasjer høye Møllergata 17 med en bro.

De som har håpet på at Donald Duck-metoder skal tas i bruk, slik at bygget jevnes med jorden i ett sveip med en stor jernkule, blir nok skuffet.

– Selve rivingen av bygget, som vil bli synlig for folk, tar nok en uke eller to. Derimot er det mye arbeid innvending som skal gjøres først, og som folk ikke vil kunne se. Jeg tipper at selve rivingen av den ytre bygningsma­ssen skjer i januar, sier Weiby.

Da S-blokken ble revet, tok den innvendige rivingen rundt fem måneder. Selve rivingen av bygningskr­oppen tok en ukes tid.

Seks rivingsfir­maer har søkt om å bli prekvalifi­sert til konkurrans­en om å få jobben med å rive R4. Fire av disse er blitt bedt om å levere inn et anbud innen slutten av august.

Y-blokken neste

Omtrent samtidig vil Statsbygg sende inn rivesøknad for Y-blokken. Sier Oslo kommune ja til også dette, kan det omstridte bygget rives om under ett år.

– Noen endelig dato er ikke satt, men jeg vil anta at det vil følge samme rekkefølge som S-blokken og R4, sir Weiby.

Det betyr at rivingen av Erling Viksjøs ikoniske bygg fra 1969 vil kunne starte rett før sommeren 2019.

Statsbygg tar sikte på at publikum skal merke minst mulig av rivearbeid­et. I vedtaket fra Planog bygningset­aten heter det at rivingen ikke vil gi vesentlig økt miljøbelas­tning for omgivelsen­e. Likevel har etaten bedt Statsbygg om å revurdere muligheten for å kjøre anleggstra­fikken ut i Akersgata i videre byggefaser.

– Det er gitt tillatelse til at vi kan legge anleggstra­fikken via Youngstorg­et og Ringen i dette prosjektet. Oppfordrin­gen fra kommunen går mer på neste runde. I utgangspun­ktet vil det ikke bli noen stengte gater, men det kan hende det blir noen innskrenkn­inger i perioder. Målet er at publikum skal merke dette minst mulig, sier Weiby.

 ?? ALLE FOTO: ARVE HENRIKSEN ??
ALLE FOTO: ARVE HENRIKSEN
 ??  ?? R4 ble hardt skadet under terrorangr­epet 22. juli i 2011. Nå skal det rives.
R4 ble hardt skadet under terrorangr­epet 22. juli i 2011. Nå skal det rives.
 ??  ?? R4 sett fra Grubbegata.
R4 sett fra Grubbegata.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway