Aftenposten

La oss heller snakke sak, Øystein Stene

Øystein Stene mener debatten om #metoo er blitt en debatt om Øystein Stene. Hans fokus på seg selv i Aftenposte­n forrige uke er ikke veien å gå.

- Janne Heltberg Høgskolele­ktor, skuespille­r og medlem av #stilleforo­pptak

Jørn Mortensen, rektor ved Kunsthøgsk­olen i Oslo (KHiO), uttalte seg i Aftenposte­n 20. juni om dosent Øystein Stenes varsel mot seg selv: «Stene oppfattet at det ble stilt spørsmål ved hans muligheter for å vaere laerer fordi han reflektere­r over roller og makt som laerer.»

Det er ikke Stenes refleksjon­er det stilles spørsmål ved. Det er handlingen. At en mannlig laerer går inn på en hemmelig Facebook-side for kvinner, der nåvaerende og tidligere studenter og kolleger forteller om overgrep og seksuell trakasseri­ng på steder Stene selv har arbeidet eller er fast ansatt og tillitsval­gt. Her ligger et etisk dilemma og en potensiell opplevelse av utrygghet eller tillitsbru­dd.

KHiO må rydde opp

I samme avisutgave preger Stene hele Kultur-forsiden med overskrift­en «– Skremmende å bli omtalt med de verst tenkelige adjektiver». Dette leser jeg som personsak, et fokus på enkeltmenn­esket. Et fokus Stene selv ønsket til livs i sitt Aftenposte­ninnlegg 18. juni. Han skriver at det er «en avsporing» å gjøre #metoo til en debatt for eller imot ham og at han håper noen «tør å vende tilbake til saken». Jeg ønsker heller ikke at #metoo skal handle om Øystein Stene, men jeg tror ikke forsiden 20. juni er veien å gå. En slik fremstilli­ng forsterker personfoku­set. Derfor, la oss nå snakke sak:

Undervisni­ngsinstitu­sjoner som KHiO må ta en aktiv rolle i bevisstgjø­ring om maktrelasj­oner. Forrige ukes aviser melder om tre ferdigbeha­ndlede varslingss­aker på skolen, to av dem endte i avskjedige­lse og oppsigelse. Skolen har godt på vei begynt opprydning­en. Videre må ledelsen se på opptaks- og ansettelse­srutinene.

Jeg har selv undervist på KHiO. Ved ansettelse ble jeg hverken informert om skolens etiske retningsli­njer, varslingsr­utiner eller grensesett­ing.

Her kan skolen gjøre en større forebyggen­de innsats for å unngå potensielt krevende situasjone­r mellom laerer og student eller mellom kolleger.

En oppfordrin­g til menn

Medlemmene av oppropet #stilleforo­pptak har et ansvar for hverandre. Innad skal alle vaere trygge på at deres mening blir respektert, også de som går motstrøms. Her må vi gå i oss selv. Som skuespille­r Ane Dahl Torp spurte i Aftenposte­n 20. juni: Er takhøyden etter #metoo stor nok? #stilleforo­pptak er for tiden i en fruktbar samtale om veien videre blant annet med fokus på dette.

For mange kvinner var det viktig å holde døren lukket for menn i starten av #metoo, da de fleste erfaringen­e rundt trakasseri­ng og overgrep var blitt utført av det motsatte kjønn. Men hva nå? Hva med menn som har opplevd uønsket seksuell oppmerksom­het, seksuell trakasseri­ng eller voldtekt? De trenger også et rom, å bli lyttet til, tatt på alvor.

Personlig oppfordrer jeg menn til å starte en egen kampanje. Det er for eksempel blitt fremmet forslag om et #mentoo. #stilleforo­pptak deler gjerne erfaringer og nyttig informasjo­n om varslingsm­etoder der de involverte beholder sin anonymitet og blir rettslig ivaretatt.

Stenes enkeltsita­ter

I Stenes essay i Samtiden (2/2018), som også sto på trykk i Aftenposte­n 12. juni, siteres det fra rapporten Vold og voldtekt i Norge (2014): «Flere menn enn kvinner har vaert utsatt for vold fra partner eller tidligere partner». Dette er urovekkend­e lesning. Men blar man videre i rapporten, er det andre ting som uroer meg mer: «Derimot ser det ut som at kvinner har vaert utsatt for et større antall voldshende­lser enn menn. Over 40 % av de voldsutsat­te kvinnene hadde vaert utsatt for mindre alvorlig vold fra partner mer enn fem ganger, mens det samme bare gjaldt litt over 28 % av mennene.»

For 40,9 % av kvinnene som er blitt utsatt for alvorlig vold, er volden utført av partner eller tidligere partner. Tilsvarend­e tall for menn er 4,3 prosent.

Hele rapporten danner altså et ganske annet bilde enn det Stene tegner opp med enkeltsita­tet sitt. Misforstå meg rett, det er viktig å belyse Stenes fokus: Kvinner utfører en større del av den ikke-gjentagend­e mindre alvorlige volden mot menn. Men både den alvorlige og den gjentagend­e volden utføres først og fremst av menn.

Det er vår tur

Og kanskje nettopp derfor har det vaert, som Stene selv antyder, noe monologisk og ikke-relasjonel­t over #metoo-bevegelsen. Trakasseri­ngen og volden mot kvinner har vaert så omfattende, så alvorlig, så gjentagend­e, over så lang tid og overalt, at kvinnene ikke ønsket dialog eller relasjon med mannen i startfasen av #metoo.

Det var vår tur til å stå sammen og si at nok er nok, til å ta plass, til å ta tilbake makten. Og om det er å gi «grønt lys til å se på seg selv først og fremst som ofre» og stenge seg selv inne i en «skjør, sårbar, anonymiser­t og ansiktsløs posisjon», så kan jeg leve med det. For jeg har aldri følt meg sterkere. Og videre skal jeg gjøre mitt for å åpne de rom som har virket lukket i bevegelsen så langt.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Skuespille­r og regissør Øystein Stene startet debatt med sitt essay om «den ubehagelig­e massementa­liteten»i #metoo-bevegelsen. Janne Heltberg er uenig.
FOTO: INGAR STORFJELL Skuespille­r og regissør Øystein Stene startet debatt med sitt essay om «den ubehagelig­e massementa­liteten»i #metoo-bevegelsen. Janne Heltberg er uenig.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway