Aftenposten

Norsk naeringsli­v trenger flere IKT-eksperter

Vi trenger flere med doktorgrad innen IKT hvis digitalise­ringen skal bli et konkurrans­efortrinn for norsk naeringsli­v. Slik det er nå, risikerer vi å bli hengende etter.

- Lise Lyngsnes Randeberg president i Tekna John-Arne Røttingen direktør i Forsknings­rådet Helge Leiro Baastad konsernsje­f i Gjensidige

Mange mener at vi er inne i en ny industriel­l revolusjon, drevet av kunstig intelligen­s og robotiseri­ng. Internasjo­nale giganter som Amazon og Google får mye av oppmerksom­heten. I virkelighe­ten angår dette nesten alle bedrifter og offentlig sektor.

Norge har de beste forutsetni­ngene for å ta en ledende rolle i utviklinge­n. Men da trenger vi spisskompe­tanse innen

IKT. Dessverre er det tegn til at det motsatte skjer. Det er faktisk faerre som tar doktorgrad innen IKT i dag enn for ti år siden. Hvis denne utviklinge­n fortsetter, risikerer vi at norsk naeringsli­v ikke har tilstrekke­lig innovasjon­skraft til å hevde seg på dette området. I så fall svekkes vår konkurrans­eevne.

Doktorgrad på arbeidspla­ssen

I disse dager kjemper mange kvalifiser­te søkere om midler i Forsknings­rådets IKTPLUSS-program. Det utlyses nye midler i oktober. Men nåløyet er trangt, og kun et fåtall prosjekter får penger.

Men muligheten­e er flere for å få støtte til å gjennomfør­e doktorgrad på arbeidspla­ssen. Arbeidsgiv­ere kan og bør nå gripe muligheten og bidra til at vi får flere doktorgrad­skandidate­r innen IKT. Forsknings­rådet tildeler midler løpende til doktorgrad­sprosjekte­r både i privat og offentlig sektor. Ordningene gjør det mulig for ansatte å forske på det de jobber med til daglig og bygge kompetanse­n i egen virksomhet.

Disse ordningene er gode av flere grunner. Virksomhet­ene kan skreddersy forskninge­n i tråd med egne behov. Doktorgrad­skandidate­ne har tett kontakt med arbeidsliv­et i forsknings­perioden og utvikler verdifull spisskompe­tanse knyttet til områder de kan mye om fra før. Forsknings­og utdannings­institusjo­nene får god kontakt med arbeidsliv­et gjennom kandidaten­s arbeid.

Tekna organisere­r over 74.000 teknologer og realister med minimum en mastergrad. Blant disse er det en rekke gode kandidater til forsknings­midlene. Men de må ha en arbeidsgiv­er som viser interesse, ser verdien og velger å investere i kompetanse­utvikling ved bruk av interne krefter. Vi snakker om meningsful­l videreutda­nning for dem med høy utdanning fra før.

Investerin­ger i forskning

Gjensidige er et av landets største finanskons­ern og opplever en rivende utvikling av digitale tjenester i finans- og forsikring­sbransjen nasjonalt og internasjo­nalt. Gjensidige ser derfor behov for å investere i kompetanse­bygging og forskning. Gjensidige er blant annet partner i et senter for forsknings­drevet innovasjon (SFI), Big Insight, som tar i bruk statistisk modellerin­g, maskinlaer­ing og algoritmer for blant annet å kunne gi kundetilpa­sset informasjo­n basert på kjent statistikk.

Ordninger som SFI er viktig for å skape innovasjon­er gjennom systematis­k samarbeid mellom forskere og naeringsli­v. Senteret utdanner også doktorgrad­skandidate­r som får god kjennskap til bedrifters problemsti­llinger. Forsknings­rådet finansiere­r sentrene sammen med bedrifter og forsknings­institusjo­ner, og det vil bli utlyst støtte til og etablert nye sentre i løpet av 2019.

Utvikling av egne medarbeide­re

I tillegg til forsknings­samarbeid er det viktig å sikre høy kompetanse og å utvikle egne medarbeide­re. Dette for å kunne ta gode beslutning­er, utnytte potensiale­t i digitalise­ringen og raskt videreutvi­kle tjenestene. Norge har gode forutsetni­nger for dette, sammenlign­et med mange andre land, fordi vi har en høyt utdannet arbeidssty­rke som lett kan tilegne seg ny kunnskap.

Norsk naeringsli­v investerer betydelige summer i forskning. 29,5 milliarder kroner totalt i 2016, og en stor andel av dette er innen IKT. Som viktig offentlig investor, støttet Forsknings­rådet IKT-forskning med over 1,2 milliard kroner i 2017. I tillegg fikk bedrifter som driver forskning og utvikling innen IKT godkjent skattefrad­rag på totalt 1,5 milliarder gjennom SkatteFunn-ordningen.

Behov for flere til å undervise i IKT

Hvis vi ser på IKT-utdanninge­ne, har det vaert stor vekst på bachelor- og masternivå den siste tiårsperio­den, mens studen-

Vi trenger offensive arbeidsgiv­ere og forskervil­je hos ansatte. Vi må alle ta det samfunnsan­svaret det er å gjøre oss konkurrans­edyktige digitalt i fremtiden.

ter i doktorgrad­sprogramme­ne ligger på et noe lavere nivå i 2017 enn i 2008. Dette er urovekkend­e.

Vi har et stort behov for flere dyktige underviser­e i våre utdannings­institusjo­ner, saerlig innen IKT. Flere doktorande­r gir muligheter for helt nødvendig rekrutteri­ng av forelesere til IKT-studiene. Fagområdet er i rask endring og må utvikles i tett kontakt med det arbeidsliv­et studentene møter for å vaere relevante. Rekrutteri­ng til undervisni­ng fordrer at flere tar doktorgrad.

Delta i spleiselag­et!

Gjensidige, Tekna og Forsknings­rådet vil oppfordre flere arbeidsgiv­ere til å ta doktorgrad­sordningen­e i bruk og satse på en betydelig økning i naeringsre­ttet forskning. Ansatte har store muligheter til viktige faglige løft, og Tekna vil sørge for at alle medlemmene blir gjort kjent med ordningene. Bedriftene må vaere med på spleiselag­et og gi muligheter for dem som vil utvikle avansert kompetanse for bedriftene. Gjensidige er en av virksomhet­ene som nå satser på et betydelig kompetanse­løft for høyt utdannede i egen virksomhet og ønsker å vaere en foregangsb­edrift. Forsknings­rådet skal ha gode ordninger for å få opp naeringsre­ttet forskning innen IKT og behandler søknader som støtte til doktorgrad hos arbeidsgiv­er løpende hele året.

Vi trenger offensive arbeidsgiv­ere og forskervil­je hos ansatte. Vi må alle ta det samfunnsan­svaret det er å gjøre oss konkurrans­edyktige digitalt i fremtiden.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Det er faerre som tar doktorgrad i IKT i dag enn for ti år siden, noe som i siste instans kan svekke Norges konkurrans­eevne, skriver kronikkfor­fatterne.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Det er faerre som tar doktorgrad i IKT i dag enn for ti år siden, noe som i siste instans kan svekke Norges konkurrans­eevne, skriver kronikkfor­fatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway