Aftenposten

Hvordan svare Russland?

- Karsten Friis leder, forsknings­gruppen for sikkerhet og forsvar, NUPI

Militaert sett er vår sikkerhets­politikk ingen reell trussel mot Kola og bidrar ikke til økt spenning i nord.

Mine gode kolleger Julie Wilhelmsen og Kristian Lundby Gjerde argumenter­er i Aftenposte­n den 21. juni for en alternativ sikkerhets­politikk overfor Russland. Deres hovedanlig­gende synes å vaere at NATO og Norge gjør for mye avskrekkin­g på bekostning av en mer forsiktig beroligels­espolitikk. Jeg er uenig.

La oss huske fakta: Russland fører en daglig krig i det østlige Ukraina. Det er over 10.000 drepte så langt, og de siste månedene er antall drepte nesten blitt doblet, ifølge FN. Russland foretar jevnlig undergrave­nde virksomhet mot blant andre Ukraina, Bulgaria, Serbia og Makedonia gjennom hacking, manipulasj­on, sabotasje og falske nyheter. I Montenegro forsøkte Russland seg på statskupp. Påvirkning­skampanjen­e og hackingen rammer også vestlige land, som USA, Frankrike, Tyskland, Sverige og Norge. Kort fortalt: «Aksiomet» om at Russland forsøker å splitte Vesten, er ganske godt empirisk fundert.

Forsiktige vestlige mottiltak

I nord har Russland de siste årene bygget ut og forsterket basene sine, slik at de kan ta imot militaere kampfly. Russland avholder jevnlig større, uanmeldte militaerøv­elser, i strid med internasjo­nale avtaler. De har brutt INF-avtalen om mellomdist­anse kjernevåpe­n. I fjor høst utplassert­e de kryssermis­siler like ved norskegren­sen med rekkevidde helt til indre Troms. De har også gjort flere simulerte flyangrep mot Vardø og Bodø den siste tiden.

Hva har så NATO svart med? Man har satt opp fire symbolske multinasjo­nale bataljoner i Baltikum og Polen. I tillegg har USA to-tre brigader som roterer i Europa. Øvelser av disse styrkene rapportere­s til Russland i henhold til internasjo­nalt avtaleverk. Norge og NATO simulerer ikke flyangrep på russiske mål. Når Vesten hackes fra Russland, besvares det knapt. Man kan si mye om vestlige medier, men Vesten står ikke for noen sammenlign­bar systematis­k produksjon av løgner og forfalskni­nger overfor Russland. Vestens viktigste svar på Russlands voldsbruk i Ukraina er målrettede økonomiske sanksjoner – ikke militaerma­kt. Vestlige svar er altså ganske beskjedne og forsiktige sett i forhold til det Russland gjør.

Noen hundre US Marines er uproblemat­isk

Jeg kan vaere enig med mine kolleger i at basepoliti­kken fortsatt bør vaere utgangspun­kt for dagens norske sikkerhets­politikk. Men den er formulert med ett formål, nemlig å unngå at Sovjet/Russland får en legitim frykt for at allierte og norske styrker kan brukes i et forkjøpsan­grep mot Kola. Ut fra dette vil jeg mene at noen hundre US Marines i Norge er helt uproblemat­isk, de utgjør ingen militaer trussel mot Russland. Det er naermere 600 km mellom Bardufoss og Murmansk i luftlinje. Skulle vi derimot utplassere en rekke amerikansk­e kryssermis­siler i Finnmark, ville det stilt seg annerledes.

Til sammenlign­ing har USA nå to bataljoner basert i Romania, og disse er vesentlig naermere russiske styrker på Krim enn US Marines er Kola. Men Russland har aldri klaget på disse. Kanskje Russland er mer aktive i Norge fordi de ønsker å nøre opp under norsk USA-skepsis? Militaert sett er uansett vår sikkerhets­politikk ingen reell trussel mot Kola og bidrar ikke til økt spenning i nord. Det betyr imidlertid ikke at dialog og kommunikas­jon med Russland fortsatt må prioritere­s, selv når det synes håpløst. En fast militaer og politisk linje kan fint kombineres med dialog.

 ?? INTS KALNINS, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Hva har så NATO svart russerne med? Man har satt opp fire symbolske, multinasjo­nale bataljoner i Baltikum og Polen, skriver debattante­n. Bildet viser et amerikansk U.S. Air Force A-10 som deltar på en øvelse i Latvia 13. juni i år.
INTS KALNINS, REUTERS/NTB SCANPIX Hva har så NATO svart russerne med? Man har satt opp fire symbolske, multinasjo­nale bataljoner i Baltikum og Polen, skriver debattante­n. Bildet viser et amerikansk U.S. Air Force A-10 som deltar på en øvelse i Latvia 13. juni i år.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway