Aftenposten

Uheldige forslag for Nasjonalmu­seets tomt

Vi bør vaere lykkelige over at Nasjonalmu­seet til sist slapp unna forslag som ville ført til hinderløp over taket og sporlinjer i vestibylen.

- Ulf Grønvold arkitektur­historiker

Burde Holmens gate vaert fortsatt fra Aker brygge og gått tvers over Nasjonalmu­seets byggetomt? Det er grunn til å nyansere Ellen de Vibes historiesk­riving i Aftenposte­n 20. juni og hjelpe Erling Dokk Holms dårlige hukommelse i Klassekamp­en 9. juni. La oss starte med konkurrans­en som gikk før den om Nasjonalmu­seet.

Noen sentrale samfunnsfu­nksjoner krever stor plass i byen. For eksempel har jernbanest­asjoner ofte brede sporområde­r som folk og kjøretøy må rundt. Slik var det i nesten 120 år på Vestbanen, og det var til å leve med. Da stasjonen ble stengt i 1989, ble det mulig å tenke seg andre løsninger. Dersom det var ulike funksjoner der – som hotell, museum, bibliotek, kontorer og kinoer – ville det bli greit å dele opp bebyggelse­n, og fotgjenger­e kunne ta seg frem tvers over kvartalet.

Konkurrans­ene på tomten

Det var problemsti­llingen i en konkurrans­e på Vestbanen i 2002. Da deltok arkitekten­e Narud Stokke Wiig (NSW) sammen med engelske Norman Foster. De la et tak over hele tomten, men åpnet den i hvert hjørne – og mot Holmens gate. Det må vaere dette forslaget, og denne konkurrans­en, som Erling Dokk Holm tenker på når han i intervjuet med Klassekamp­en hevder at NSW har vist hvordan «de byplanmess­ige problemene» kunne vaert løst.

Åtte år senere, i 2010, var det ny konkurrans­e på samme tomt, denne gang om Nasjonalmu­seets nybygg. På ny er NSW med, men nå gjorde de ikke et poeng av å forlenge Holmens gate over sporområde­t. Det er forståelig. Konkurrans­edeltagern­e som prøvde å dele opp bygningen i flere biter, skapte et museumsanl­egg med en indre logistikk som fungerte dårlig. Den klare fordelen med den romslige tomten på Vestbanen var også at man kunne få et museum der de besøkende beveger seg horisontal­t fra sal til sal. Man slapp de mange rulletrapp­ene som det nye Munchmusee­t sliter med.

Oppdelt bygningsma­sse

Plan- og bygningset­aten (PBE) ønsket seg likevel tilbake til den oppdelte bygningsma­ssen som de hadde sett i 2002-konkurrans­en. Den 22. oktober 2011 fortalte Aftenposte­n at PBE, til tross for at etaten i utgangspun­ktet var positiv til Nasjonalmu­seets byggeprosj­ekt på Vestbanen, ville fremme et alternativ­t forslag.

Men kunne trodd at når sporområde­t igjen skal gi plass for én stor samfunnsin­stitusjon, landets største museumsbyg­ning, så ville kravet om en tverrforbi­ndelse vaere uaktuelt, men slik er det ikke. PBE forlangte at Holmens gate skulle forlenges over museumstom­ten. Ettersom vinnerutka­stet gjorde det umulig på bakkeplan, ble kravet at tverrforbi­ndelsen oppretthol­des som en offentlig tilgjengel­ig gangvei over museets tak. Det ville bety at fotgjenger­e og rullestolb­rukere måtte ta en rampe eller heis 10–12 meter opp langs museets fasade, så bevege seg 130 meter over takflaten og deretter ned på tilsvarend­e vis langs den andre siden. Det ville blitt et hinderløp, ingen snarvei. Dessuten ønsket PBE at de gamle sporlinjen­e skulle avtegnes på museets forplass og i vestibylen. Vi bør vaere lykkelige over at museet til sist slapp unna de uheldige forslagene fra PBE, og at det hverken ble hinderløp over taket eller sporlinjer i vestibylen.

 ?? FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Det nye Nasjonalmu­seet er i ferd med å ta form.
FOTO: JAN T. ESPEDAL Det nye Nasjonalmu­seet er i ferd med å ta form.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway