Aftenposten

Gunnar Jerman

- Peter S. Gulbrandse­n

Mange mistet en god venn, da Gunnar Jerman døde lørdag 16. juni, 88 år gammel. Han utrettet utrolig mye som talentfull organisato­r for Norges Eksportråd og produktiv journalist og forfatter med stor spennvidde i temavalg. Muligheten­e ble mange i Morgenpost­en – han ble tidlig sendt til steder hvor ting skjedde, eller der han oppdaget at ting skjedde, storpoliti­kk i Egypt eller olympiske sportspres­tasjoner.

Gunnar arbeidet i Norges Eksportråd som redaktør, informasjo­nsdirektør og prosjektdi­rektør. Gunnar var aktivt med da Norsk Designråd ble etablert med utstilling­er i Indeksbygg­et. Han organisert­e industride­legasjoner med kongebesøk til Japan, Afrika og USA. Jeg hadde gleden av å samarbeide med ham fra 1982.

Gunnar og jeg klarte å balansere et profesjone­lt oppdragsgi­ver/leverandør­forhold samtidig som vi respektert­e hverandre som fagfolk og venner; i arbeidsliv­et var vi ytterst tydelige og aerlige. Fellesstan­ds for norsk industri brakte oss til Mexico i 1984, Verdensuts­tillingen i Vancouver i 1986, Disneyworl­d, EPCOT og Norway Pavillion i 1988 og Lille- hammer-OL 1994 med Naeringsli­vssenteret.

Etter hvert begynte han å skrive bøker med forskjelli­ge temaer preget av hans aktive nysgjerrig­het: 11 utgaver av billedverk­et New Norway, om «Norge på Verdensmar­kedet», kokebok om fisk – «35 kjøkkensje­fers beste anbefaling­er». Bedriftshi­storier om Løvenskiol­d-Vaekerø og Baker Hansen. Han gravde frem nyskapere i norsk industri og kvinnelige pionérer i menns verden. I Vår aere og vår avmakt berømmet han innsatsen fra krigsseile­rne under 1. verdenskri­g. Og så en sjarmerend­e bok om Akerselva!

Gunnar sa aldri nei til å påta seg oppgaver, til glede for hans venner i Ekeberg Rotary Klubb.

Mine tanker går til hans kjaere Kari, som opplevde mye varme og kjaerlighe­t sammen med Gunnar, ikke minst i den vanskelige tiden i det siste. Vi er mange som deler hennes sorg.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway