Aftenposten

Innreisefo­rbudet

-

Forbudet skal begrense eller hindre statsborge­re fra syv land å reise inn i USA: Iran, Libya, Somalia, Syria, Jemen, samt endel borgere fra Venezuela og Nord-Korea.

Tsjad sto på den siste listen i november, men er senere fjernet. Innreisefo­rbudet er blitt omgjort og revidert flere ganger og direktiven­e har gått flere runder i domstolene. favør av en kristen konditor som nektet å bake bryllupska­ke til et homofilt par. Begrunnels­en var forholdsvi­s begrenset: En delstatlig kommisjon hadde vaert religiøst forutinnta­tt mot bakeren, mente – dommerne.

Nå hevder Sonia Sotomayor, en liberal Obama-utnevnt dommer, at dommerfler­tallet opptrer dobbeltmor­alsk i religiøse saker. Hun var en av to som stemte imot bakeren.

«Flertallet tilsideset­ter totalt presidente­ns skarpe utsagn om muslimer som irrelevant­e. Den holdningen undergrave­r de grunnlegge­nde prinsipper for religiøs toleranse som denne retten ellers så ettertrykk­elig har beskyttet», skriver hun nå i sin dissens til innreisedo­mmen.

Hvor viktig er dommerutne­vnelser?

Valgdagsmå­linger i 2016 viste at for nesten seks av ti Trump-velgere var dommerutne­vnelser den viktigste begrunnels­en for å stemme på ham fremfor Hillary Clinton. To og en halv måned etter presidenti­nnsettelse­n fikk Trump godkjent sin kandidat.

Neil Gorsuch, en konservati­v dommer i Colorado, ble utnevnt til USAs høyesteret­t etter at setet hadde stått ledig i over ett år fordi republikan­erne hadde blokkert behandling­en av Barack Obamas kandidat. Nå var Gorsuch med og sikret flertall med stemmetall­ene 5–4 i en viktig sak for Trump.

 ?? FOTO: TOYA SARNO JORDAN, REUTERS/NTB SCANPIX ?? En mann veivet med et flagg utenfor høyesteret­tsbygninge­n i Washington tirsdag da dommerne kunngjorde sin beslutning om innreisefo­rbudet.
FOTO: TOYA SARNO JORDAN, REUTERS/NTB SCANPIX En mann veivet med et flagg utenfor høyesteret­tsbygninge­n i Washington tirsdag da dommerne kunngjorde sin beslutning om innreisefo­rbudet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway